kapat
   
17 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Efsanevi Macar futbolcu Puşkas öldü

Dünya futbolunun ve Real Madrid kulübünün efsanevi isimlerinden Macar Ferenc Puşkas öldü.

Macaristan haber ajansından verilen haberde, 1950 ve 1960'lı yıllarda futbolun en büyük isimlerinden olan Puşkas'ın 79 yaşında öldüğü bildirildi.Macaristan Milli Takımı başta olmak üzere futbol kariyerini üst düzeyde geçiren Puşkaş, 1958-1966 arasında Real Madrid formasını giymiş ve İspanyol kulübüne şampiyonluklar kazandırmıştı.

Sadece sol ayağını kullanan büyük futbolcu, topa çok sert vuruşlarıyla attığı gollerle döneminin en iyi futbolcusu olarak biliniyordu.Kariyerinde 1200 resmi maç yapan Puşkas, toplam 418 kez ağları havalandırdı.

Macaristan
ve Real Madrid'in efsanevi futbolcusu Ferenc Puşkas Budapeşte'de bulunan Kutvolgyi hastanesinde bu sabah hayata gözlerini yumarken, futbolun unutulmaz isimleri arasındaki yerini aldı. Dünya futbolunun en iyi oyuncularından biri olarak gösterilen Ferenc Purczeld, 2 Nisan 1927 tarihinde Budapeşte'nin orta gelirli mahallelerinden biri olan Kisbest'te dünyaya geldi. 10 yaşına geldiğinde babası tarafından Puşkas soyadı verilen efsanevi futbolcunun futbolla tanışması da babası sayesinde oldu.

16 YAŞINDA PROFESYONEL OLDU

Tarihler 16 Aralık 1943'ü gösterdiğinde babasının antrenör olduğu Kisbest'te 16 yaşında profesyonel futbol hayatına başlayan Puşkas, ilk kez Macaristan Milli Takımı formasını ise 20 Ağustos 1945'te Avusturya'ya karşı giydi. İlk kez giydiği ve Macaristan'ın 5-2 galip geldiği bu maçta gol atmayı başaran Puşkas, bundan sonra milli formayla çıkacağı 84 maçta 83 gol atmayı başaracaktı.Çocukken kick-boks çalıştığı için sol ayağını çok sert hale getirdiğini söyleyen Puşkas, genç yaşında uzaktan attığı sert şutlarla ve gollerle dikkat çekmeye başladı.

Takımı Kisbest'in 1949 yılında Macaristan ordusu tarafından alınarak isminin Honved (Askerler) olarak değiştirilmesinin ardından aynı zamanda orduda kariyer yapmaya başlayan efsanevi futbolcu binbaşılığa kadar yükseldi. Daha sonra yapacağı bir açıklamada aslında kendisinin ordu ve silahla bir işinin olmadığını kendinin ancak havayı avlamayı başardığını söyleyecekti.

HALA KIRILAMAYAN REKOR PUŞKASLI MACARLARDA

1950 yılların inanılmaz takımı olarak ifade edilen Macaristan'da Zoltan Czibor, Sandor Kocsis, Jozsef Bozsik and Nandor Hidegkuti ile birlikte her takımı farklı skorlarla yenmeyi başaran Puşkas, özellikle Avusturya'ya karşı 2 kez hat-trick yaparken, Lüksemburg'a 1 kez 3 gol atma başarısı gösterdi. 1 kez de Arnavutluk filelerini 4 kez sallamayı bildi.

Puşkas döneminde Macar milli takımı tarihinin en önemli periyodunu yaşadı. 1950-1956 yılları arasında Puşkas ile çıktıkları 51 maçta 43 galibiyet alan Macarlar, 7 kez de berabere kaldılar. Puşkas, Macarlara dünyanın en uzun yenilmezlik serisi olan ve hala kırılamayan rekorlar arasında bulunan 32 maçlık periyodu yaşattı.

Macar Milli Takımı'nın 1952 yılında Helsinki Olimpiyatlarında Yugoslavya'yı finalde 2-0 yenerek altın madalya ile dönmesine karşın Puşkas ve arkadaşları asıl sürprizi 23 Kasım 1953 yılında İngiltere'ye karşı yapacaktı. İngiliz milli takımına tarihinde ilk kez kendi sahasında yenilgiyi tattıracak olan Macarların oyununu o zaman İngiltere forması giyen kanat oyuncusu Tomy Finney, ''Sanki yarış atları araba atlarına karşı oynuyor sandık. Ömrümde hiç görmediğim bir taktik anlayışla oynayan bu takımı izlemek bana zevk veriyordu'' diyecekti.

İNGİLİZLERE TARİHİ FARK ATTILAR

İngilizleri bu karşılaşmada 6-3 yenen Macarlar daha sonra yapacakları bir karşılaşmada rakiplerini 7-1'lik skorla bozguna uğratacaklardı.1954 Dünya Kupası'nda finale kadar hiç yenilmeden gelen ve maçlarını farklı skorlarla kazanan Macarlar, finalde Almanya önünde 1'i Puşkas'ın ayağından olmak üzere 2-0 öne geçmelerine karşın skoru koruyamayarak 3-2 yenildiler ve kupaya uzanamadılar. Milli takımla birlikte bir Dünya Kupası finali yaşayan Puşkas, 1952 yılında Olimpiyat şampiyonluğu ve 1948 ve 1953 yıllarında 2 kez Dr. Gero Kupası şampiyonluğu sevinci yaşadı.

REAL MADRİD İLE İKİNCİ BAHAR

1956 yılına kadar Honved forması giyen Puşkas, Macaristan'da devrim olmasının ardından ülkeyi terk ederek, Batı Avrupa'da futbol oynamanın yollarını aramaya başladı. RCD Espanyol ile 2 kez resmi olmayan müsabakaya çıkan Puşkas, UEFA tarafından 2 yıl oynamama cezası alınca bu süreyi Avusturya ve İtalya'da geçirdi. AC Milan ve Juventus'un tekliflerine rağmen 1958 yılında Real Madrid ile 31 yaşında anlaşan Macar yıldız, futbolda ikinci bir baharı yaşayacağı imzayı da atmış oluyordu.

Real Madrid'teki ilk yılında Alfredo Di Stefano ile birlikte çok iyi maçlar çıkarmaya başlayan ve 4 kez hat-trick yapmayı başaran Puşkas, Madrid temsilcisinin ezeli rakibi Barcelona'ya da 2 kez 3 gol birden atmayı başardı. 1960, 1961, 1963 ve 1964 yıllarında La Liga'da gol kralı olmayı başaran Puşkas, 1961 ile 1965 yılları arasında Real Madrid'in 5 kez üst üste şampiyon olmasında da çok büyük katkısı oldu.

UNUTULMAZ FİNAL, MUHTEŞEM FORVETLER

Real Madrid'in 1959, 1960 ve 1966 yıllarında Avrupa şampiyonu olmasında mor menekşelerin en büyük silahı yine Puşkas'tı yaşadı. 1960 yılındaki Avrupa Kupası finalinde Eintracht Frankfurt'u 7-3 geçen Real'de Puşkas 4, muhteşem partneri Di Stefano da 3 gol kaydetmiş ve kupayı İspanya'ya taşımış ve tarihin en unutulmaz finallerinden biri yaşanmıştı.

1961 ve 1962 yıllarında İspanya Milli Takımı formasını 4 kez giyen Puşkas, burada gol kaydedemedi. Profesyonel futbol yaşantısına 1966 yılında noktayı koyan Puşkas, 1981 yılında da ülkesi Macaristan'a döndü.

Bu sabaha karşı ölen Puşkas'ın adı 2002 yılında Macaristan Ulusal Stadı'na verilirken arkasında eşi ve bir kızıyla birlikte binlerce hayranını gözü yaşlı bıraktı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Carlos R.Madrid'in teklifini reddetti
 Rakamlarla F.Bahçe-Beşiktaş derbisi
 Helvacı: Ribery davası henüz başlamadı
 Futbolda haftanın programı
 Meksika Hugo Sanchez'e emanet
 ULEB Erkekler Avrupa Ligi'nde haftanın görünümü
 Marcelinho: Türkiye'de mutluyum
 Aydın: Aday olmayacağım
 Warriors, Kings'i rahat geçti: 117-105
 Bir numaralı şifre
 Enişteye kıyak
 FIFA'dan ret Cimbom CAS'a
 Sultanlara alkış
 Nihayet zafer: 84-75
 Kenetlenme
 Beşiktaş derbiyi kazanamaz
 Derbide görev almam normal
 Stada toplu gidiş yasak
 Ültimatom
 Fener şampiyonu salladı yıkamadı: 66-70
 En çok peynir ve baklavayı özledim
 Hido'dan 18 sayı
 Günün içinden
VEDAT BAYRAM
Şartlar eşit değil
Son üç maçında galibiyet alamayan...
KAZIM KANAT
Demirören 3 yıl daha ağlatacak!
KAMU VİCDANI Beşiktaş...
ÖSS öncesi sınav
ÖSS öncesi sınav
Milli Eğitim Şûrası'nda tüm liselileri üniversite girişte eşit...
PKK sorununu barışçıl yolla çözmek istiyoruz
PKK sorununu barışçıl yolla çözmek istiyoruz
Irak'ın PKK koordinatörü Vaili SABAH'a konuştu: Kuzey Irak'ta PKK'ya...
Trans-dekolte
Trans-dekolte
Tasarladığı dişiliği öne çıkaran kadın iç çamaşırlarıyla tanınan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu