kapat
   
17 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnsan yaşamı maliyetten önce gelir

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) sağlık harcamalarında tasarruf sağlamaya yönelik Maliye Bakanlığı tebliğine karşı dava açması üzerine yürütmeyi durduran Danıştay 5'inci Dairesi, dün açıkladığı gerekçeli kararında, hükümetin sağlık politikasına ilişkin ağır eleştirilerde bulundu.

Ankara Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamada Danıştay 5'inci Dairesi'nin gerekçeli kararına ilişkin bilgi verildi. Buna göre, kararda tebliğle uygulamaya konulan "vaka başına ödeme" modelinin, "bireyin ve toplumun sağlığını bozucu, sağlık hizmetlerindeki kalitenin gelişmesini engelleyici ve maliyeti artırıcı" etkisi olacağına vurgu yapıldı. Gerekçeli kararda, getirilen yeni modelin "çağdaş tanı ve tedavi araçlarından yararlanmayı engellediği" de ifade edildi.

Danıştay,
"hükümete ders" niteliği taşıyan kararında Anayasa'ya da atıfta bulunarak, devletin, ekonomik ve sosyal alandaki görevlerini yerine getirirken "yaşama hakkını ortadan kaldıran, tehlikeye düşüren ya da kısıtlayan kurallar getiremeyeceğine" dikkati çekti.

"MALİYE BAKANLIĞI'NA AĞIR ELEŞTİRİ"

Danıştay, IMF'nin kamu harcamalarında tasarruf yapılmasını istemesi nedeniyle sağlık harcamalarını kısmaya dönük kararlar alan Maliye Bakanlığı'nın son birkaç yıldır izlediği politikaları da ağır bir dille eleştirdi.
Mahkeme, son zamanlarda sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik olarak istikrarlı biçimde sürdürülen uygulamaların Anayasa'nın 2'nci maddesinde yer alan "sosyal devlet ilkesi"nden giderek uzaklaşıldığının bir göstergesi olduğunu da özellikle vurguladı.

Kararda, Maliye Bakanlığı'nın "sağlık hizmetinin nitelikli bir biçimde sunulmasına değil tasarrufa öncelik verdiği" eleştirisi yapıldı. Bakanlığın sağlık hizmetleriyle ilgili düzenleyici nitelikteki işlemlerinin birçoğunun dava konusu olduğu hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Davalı idarece, bu düzenlemelerin gerçekleştirilmesi sırasında yeterli ve gerekli inceleme ve araştırmaların yapılmaması ve ayrıca, düzenlenen hususlarla ilgili kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm sağlanmaması nedeniyle, getirilen yeni düzenlemelerde de kısa aralıklarla değişiklik yapılması yoluna gidildiği gözlenmekte; ayrıca davalı idarenin, bu düzenlemeleri yaparken önceliği bir 'kamu hizmeti' olan sağlık hizmetinin 'nitelikli' bir biçimde sunulması koşullarının sağlanmasına değil, 'sağlık hizmetleriyle ilgili harcamalardan tasarruf edilmesini' sağlayıcı yöntemlerin uygulanmasına verdiği görülmektedir."

"MALİYE'NİN SAVUNMASI YETERSİZ"

Danıştay, davalı Maliye Bakanlığı'nın savunmasının ATO'nun tebliğe yönelik iddialarını karşılamaktan uzak olduğunu bildirdi. Gerekçeli kararda, Maliye Bakanlığı'nın, savunmasında, "hizmet başına ödeme" yerine "vaka başına ödeme" modeline geçiş nedenlerini net bir biçimde ortaya koyamadığı ve hangi ölçütleri esas aldığını açıklığa kavuşturamadığı belirtildi. Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"İdarenin savunması incelendiğinde, getirilen düzenlemenin asıl nedeninin, sağlık harcamalarının denetimini ve böylece bu harcamalarda tasarrufu sağlamak olduğu, buna karşılık sağlık hizmetinin, tıp biliminin gerekli ve zorunlu kıldığı biçimde yerine getirilmesi amacının gözardı edildiği anlaşılmaktadır."

Danıştay Kararında, Maliye Bakanlığı'nın savunmasındaki çelişkilere de dikkat çekildi. Karara göre, Maliye Bakanlığı, savunmasında ödeme modellerini karşılaştırarak, "fatura bedelinin ödenmesi" modelini hizmet kalitesi açısından "çok iyi" ancak maliyet kontrolü bakımından "çok zayıf" olarak nitelerken, maliyet kontrolü açısından "iyi" dediği "vaka başına ödeme" modelinin hizmet kalitesi için "fena değil" ifadesini kullandı.
Gerekçeli kararda, "insan yaşamının önemi" nedeniyle hizmet kalitesinin ön planda yer alması gerektiği hatırlatılarak, şöyle denildi:

"Sağlık hizmetinin çok iyi kalitede yerine getirildiği bir ödeme modelinden vazgeçilerek hizmet kalitesinin 'fena değil' biçiminde nitelendirildiği bir ödeme modeli uygulamaya konularak gerçekleştirilmesi, kamu hizmetinin en iyi biçimde yerine getirilmesi ilkesine uygun düşmemektedir."

ATO BAŞKANI AYGÜNÇ "CİNİ ŞİŞEYE YENİDEN SOKTUK"

ATO Başkanı Sinan Aygün, gerekçeli karara ilişkin değerlendirmesinde, IMF'nin isteğiyle insan sağlığından bile tasarruf etmeye yönelik cin girişimlerin, adaletin terazisinden geri döneceğini belirterek, "Cin'i şişeşe yeniden soktuk" dedi.

Kararın gerekçesinde Maliye Bakanlığı'nın ağır bir biçimde eleştirildiğini belirten Aygün, "Danıştay hükümete ve Maliye Bakanlığı'na anayasa ve tıbbi etik dersi verdi, insan yaşamının paradan önce geldiğini hatırlattı" dedi. Aygün, çok yasa çıkarmak ve çok düzenleme getirmenin marifet olmadığını belirterek, " Marifet, halk yararına adalet dağıtan yasa çıkarmaktır. Sistemleri kurcalayarak çok çalışıyor görünmek popülizmin ta kendisidir" dedi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 40 bin Ermeni çalışmak için Türkiye'de
 Borsa günlük %2,13 değer kaybetti
 Yurt dışı çıkış harcı 15 YTL'ye düşüyor
 Kıdem tazminatına göz diktiler!
 Yeni sistemle nüfus sayımı başladı
 Dolar 1,4440 YTL 'ye geriledi
 TMSF, Marmaris'te otel satacak
 "Vergi düzenlemesi çalışan lehine olacak"
 'İki firma para kazanıyor diye bisküvi işine heves etmeyin!'
 IMF: Enerjide artan yükün faturasını halkla paylaşın
 İstanbul, ofis getirisinde Avrupa şampiyonu oldu
 Paketten orta gelirliye kötü sürpriz
 Unakıtan'a af tekrar görüşülecek
 Perakende Günleri'nin yıldızı Çinliler ve yerel marketler!
 Koç: Tüpraş'ta hedefimiz küresel bir oyuncu olmak
 Krediye sigorta güvencesi
 Yergin: Aksigorta markası güvenle eşdeğer
 Süt sığırcılığına sigorta desteği
 "İlk dokuz ayın da lideri"
 'Birleşmeyle 50 milyon Euro tasarruf edeceğiz'
 Havayollarına 30 milyar $ akacak
 Turkcell, Yunanlı operatör TIM-HELLAS'ın peşinde
 Avea ve TOG, 'işsizliğe çözüm' projesini başlattı
 3'ü 1 arada, Türk kahvesi tüketimini azaltıyor
 'Devletin eli cebimizde ne kazanırsak alıyor'
 Tüketici kredileri 44 milyar YTL
 Nobel ödüllü ekonomist Friedman öldü
 Ankara Sigorta'dan sermaye artışı
 Aviva personeli Antalya'da
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kıyısından köşesinden yavaşlama mı?
Merkez Bankası...
ŞÜKRÜ BİNAY
Kafalar çok karışık
Önce TCMB'nin İktisadi...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Elektriğe zam nereden çıktı?
Elektrik zammı son günlerin...
ŞELALE KADAK
Teknolojide 'Mükemmellik Merkezi' Türkiye oldu...
7 yaşında tecavüz kurbanı kıza, olay yerinde keşif
Erzincan'da 42 ve 65 yaşındaki iki kardeşin tecavüz ettiği 7...
Göçükten sağ çıktılar baba acısıyla yıkıldılar
Zeytinburnu'nda çöken binanın göçüğünde kalan Haluk Yanık'ın cesedine...
ÖSS öncesi sınav
ÖSS öncesi sınav
Milli Eğitim Şûrası'nda tüm liselileri üniversite girişte eşit...
PKK sorununu barışçıl yolla çözmek istiyoruz
PKK sorununu barışçıl yolla çözmek istiyoruz
Irak'ın PKK koordinatörü Vaili SABAH'a konuştu: Kuzey Irak'ta PKK'ya...
IMKB
E: 38.433 D:% -2,13
DOLAR
S: 1,443 D:% 0,104
EURO
S: 1,844 D:% -0,135
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu