kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bahçe vaha gibi yemekler vasat
Bahçe vaha gibi yemekler vasat
Beğendiklerim
Beğenmediklerim

Yemeklere değil bahçeye dikkat!

Güneydoğu mutfağı önce kebapla girdi hayatımıza sonra yemekleriyle. İstanbul'daki Kiliza Restoran ise yemeklerinden çok kentin ortasında bir vaha gibi olan bahçesiyle öne çıkıyor.


Bahçe vaha gibi yemekler vasat

Sahibi ve aşçısı Kilisli olan Kiliza restoran, kentin ortasında sığınılacak yeşil bir vaha gibi. Ancak yemekleri ortalama bir Antep kebapçısında bulunabilecek düzeyde.

Güneydoğu lokantalarını İstanbullular önce sadece 'kebapçı' olarak tanıdı. Bu kebapçıların hepsinde aynı kebaplar bulundurulurdu; acılı olunca 'Adana kebabı', acısızına 'Urfa kebabı' denirdi. Zaman içinde listelere Tarsus, alanazik, yenidünya, keme kebapları gibi yeni çeşitler de eklendi. Önceleri genellikle Adana kökenli bu kebapçılar da kendi aralarında ayrımlanmaya başladı. Antep, Urfa kebapçıları bağımsızlıklarını ilan etti. Giderek bu illerin kebaplarının yanında bazı yemeklerini de İstanbullulara tattırmaya başladılar. İş sadece il değil, ilçe düzeyine indi. Nitekim, benim de geçen günlerde bir Kilis lokantasından haberim oldu. Kiliza adlı bu restoran birkaç yıl önce açılmış ama ben duymamıştım. Zengin mutfak kültürüne sahip Kilis'in spesiyalitelerini tatma heyecanıyla, kendini kebapçı değil restoran olarak konumlandıran Kiliza'nın yolunu tuttum.

LAHMACUNLAR LEZZETLİ
Kiliza İkinci Levent'te, dört katlı bir villanın içinde yer alıyor. En üst katta aslen Kilisli olan Kiliza'nın sahipleri oturuyor. İş yaşamlarını yıllarca restorancılık dışında başka sektörlerde sürdürdükten sonra, çocukları yurtdışında okumaya gidince, villanın alt katlarını bir restorana dönüştürmeye karar vermişler. Yaz aylarında villanın ağaçlar ve bodur bitkilerle çevrelenmiş bahçesinde hizmet veren Kiliza, şu günlerde kentin ortasında yeşil bir vaha gibi. Kiliza'nın zengin bir mönüsü var. Otantik damak tatları ana başlığı altında meze çeşitleri, içli köfte ve lahmacunlar yer alıyor. Lahmacun üç ayrı boyda ısmarlanabiliyor. En küçüğü 'fındık lahmacun', onun bir büyük boyu 'ceviz lahmacun' olarak adlandırılmış. Büyük, normal boyuna ise 'başpınar lahmacun' deniyor. Yerel salataların yanı sıra kilosuna dikkat eden müşterilerin tercihi, her yerde bulunan basmakalıp düşük kalorili öğle yemeği yerine geçebilecek, örneğin ton balıklı, tavuklu salatalar da mönüde var. Biz özelliği olan yiyecekleri seçtik. Yuvalamanın yanı sıra zahter salatası, Gavurdağ salatası, üzerinde çöp şişle servis edilen humus ve birer de ceviz lahmacunu önden ısmarladık. Ne yazık ki yuvalama büyük hayal kırıklığı yarattı. Antep yöresinin bu ünlü yemeği burada, iri bilye büyüklüğünde köftelerin bol pirinçli bir tür yayla çorbasının içinde yüzdüğü, ilginç bir yemek olarak önümüze geldi. Ardından gelen lahmacunlar bu olumsuz izlenimi bir ölçüde silmeyi başardı. Gavurdağı salatasındaki kıyılmış domateslerin zahter salatasının üzerine de bol miktarda serpilmiş olmasının sebebini anlayamadık. Humustaki kimyon miktarı ise saatler sonra bile insanın damağında hissedebileceği kadar aşırı tutulmuştu.

ŞARAP SEÇENEĞİ YOK
Kilis tavası da vasatın üzerine çıkamadı. Ağır domates salçası tepsinin altındaki pideleri hamur haline getirmiş, köfteler ise salçaya bulandığı için kendi lezzetlerini bütünüyle yitirmişlerdi. Buna karşılık simit denen ince bulgurla yoğrulmuş köfteden yapılmış oruk kebabı fena sayılmazdı. Yemeğin üzerine künefe söyledik. Bu, damak tadımızın yerine gelmesini sağladı. Kiliza'nın şarap mönüsünde sadece Doluca'nın ürünleri var. Bu da değişik firmaların şarapları arasından tercih yapmak isteyen müşterilerin keyfini kaçıran bir başka uygulamaydı. Kiliza'yı, örneklerini pek çok yerde bulabildiğimiz Güneydoğu kebapçılarından ayıran özellikleri saptayamadım. Her ne kadar restoranın, sahibesinin yanı sıra aşçının da Kilis'ten geldiği basın bültenlerinde belirtiliyorsa da, bu avantajlar mönüye yansımıyor. Yine de Levent gibi yoğun iş ortamında yeşillikler arasında bir öğlen yemeği ya da sıcak akşamlarında ferah bir ortamda fazla iddialı olmayan bir yemek yemek isteyenler için uygun bir ortam.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
 Tek mekânda hepsi bir arada
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
 Çorbada Japon eriştesi var
 Dönerin de şifalısı varmış
 Manzara baş döndürüyor
 Guruba karşı bir keyif
 Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
36 beden işkolik
36 beden işkolik
En büyük hayali modacılıktı ama henüz 14 yaşında bir alışveriş...
15. yıla üç proje
15. yıla üç proje
15 yıl önce jean'leriyle İstanbul'dan yola çıkan Akdenizli marka...
Merkez Kitaplar'ın fuar günlüğü
Yayın hayatının birinci yılını tamamlayan Merkez Kitaplar, TÜYAP...
Atatürk belgeseli
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını Kurtuluş Savaşı'na...
Dünyanın tüm kederleri
Adı, içeriğini ortaya koyuyor: Bu, efsanelerde sayısız ırkın yaşadığı ve dilin...
Fransız usulü kara sevda filmi
İki çirkin, yalnız, 'bahtsız' insanın alabildiğine karamsar, umutsuz, karanlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.