kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hollywood kapısı aralanıyor
Hollywood kapısı aralanıyor
Katılımcılar ne diyor?

Hollywood kapısı aralanıyor

Dünyanın en prestijli film okulu New York Film Academy, 5 Aralık'ta Bahçeşehir Üniversitesi'nde hızlandırılmış bir kurs açıyor. Hollywood starlarının da tercih ettiği okul, geleceğin yıldızlarını yetiştirmeyi amaçlıyor.

1992 yılında kurulan New York Film Academy (NYFA), dünyada binlerce öğrenciye, üç boyutlu film, oyunculuk, montaj, senaryo yazımı, TV prodüksiyonu alanında eğitim veriyor. Merkezi New York'ta bulunan akademinin, film endüstrisinde büyük rol oynamasında, eğitmenleri kadar kullanılan son teknolojik aletlerin de önemi büyük. Okulda, akademik öğretmenler yerine, Hollywood film endüstrisinde rol almış profesyoneller ders veriyor ve daha ilk günden kamera ile film yapım aşaması başlıyor. Türkiye'de dört haftalık bir kurs açan akademinin, yurtdışındaki öğrencileri arasında Steven Spielberg'in, Pierce Brosnan'ın ve Melanie Griffith'in de çocukları yer alıyor. New York Film Academy'nin önemini ve neden ülkemizde bir program açtığını, akademinin yönetmenlik ve senaryo yazım öğretmeni Michael Unger ile konuştuk.

- Türkiye'de bir kurs açma fikri nasıl doğdu?
- Sinema, 21. yüzyılın bence en önemli iletişim aracı. Çekilen filmlerle tüm dünyaya ulaşabiliyor ve vermek istediğiniz mesajı en çarpıcı biçimde iletebiliyorsunuz. Bugüne kadar batıda birçok film yapıldı. Ancak Doğu ile Batı'nın sentezi konumunda olan Türkiye, film endüstrisinde henüz hak ettiği yere gelemedi. Biz de bu süreci hızlandırmak, gelişen sektöre katkıda bulunmak ve belki de yarının Türk starlarını keşfedebilmek için burada bir kurs açmaya karar verdik.

- New York Film Academy'nin diğer film okullarından farkı nedir?
- Bizim hocalarımız Harvard Sinema Bölümü gibi dünyanın en iyi okullardan master derecesiyle mezun olmuş, ayrıca yazdıkları senaryolar ya da yönettikleri, oynadıkları filmlerle film dünyasında yer almış, piyasanın içinden hocalardır.

- Türkiye'de de aynı sistemi uygulayacak mısınız?
- Evet. Burada oyunculuk ve dijital film yapımı olarak, dört haftalık iki farklı kurs açacağız. Her iki kursa da 34'er öğrenci alacağız. Öğretmenler de New York Film Academy'den gönderilecek. Dersler İngilizce veriliciek ve simultane tercüme yöntemiyle Türkçe'ye çevrilecek.

- Dört hafta, film yapımını öğrenmek için biraz kısa değil mi?
- Dört hafta içinde katılımcılar, toplam üç film çekecek. Ayrıca birbirlerinin filmlerinde de farklı pozisyonlarda yer alacaklar. Kendi filminde yönetmenken, bir başkasının filminde ışıkçı ya da fotoğraf asistanı olarak görev yapacaklar. Dersler her gün sabah 9'dan akşam 18'e kadar sürecek.

'KİMSE OYUNCU DOĞMAZ'
- İyi bir oyuncu nasıl olmalı?
- Öncelikle kişinin, kendisini, fiziksel, duygusal olarak çok iyi tanıması ve yeteneklerinin farkında olması gerekir. Bir Dustin Hoffman gibi role bürünen, karakterin kendisi olan oyuncular vardır, bir de Jack Nickholson gibi daha çok aynı rolü oynayan ve rolün kendisine geldiği oyuncular. İkisi de kendi alanında çok başarılı.

- Peki iyi bir yönetmen?
- Öncelikle iyi bir lider olmalıdır. Hikayeyi anlamalı ve anlatmak için bir nedeni olmalıdır. Oyuncudan ışıkçıya, makyözden kostümcüye, hatta para yönetimine kadar her şey onun sorumluluğundadır.

- Oyunculuk doğuştan gelen bir yetenek midir?
- Yetenek çok önemli fakat tek başına hiçbir şey ifade etmez. Bunun yanında eğitim ve motivasyon da şart. Oyuncu doğulmaz ancak eğitimle ve doğru motivasyonla iyi bir oyuncuya dönüşülebilir.

- Akademi bünyesinde dünyaca ünlü isimler de var mı?
- Jackie Chan, Melanie Griffith gibi birçok ünlü gelip seminerler veriyorlar.

- Hollywood kapısını aşındırmanın sırrı nedir peki?
- Çalışmak. Biz New York'ta film için, "24/7," deriz. Yani yedi gün yedi gece çok çalışmak gerekiyor. Belki uykusuz kalmak, aç kalmak ya da hastalanmak bile.

BURCU ALDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 36 beden işkolik
 15. yıla üç proje
 Yüksek ökçe olmadan asla!
 Ve kadın yeniden yaratıldı
 Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer
 Başımızın üstünde yeri var
 Gelmiş geçmiş en çarpıcı reklam fotoğrafları bir arada
 Taş gibi, sonsuza dek...
 Bugün dünya için ne yaptınız?
 Rock'ın kırmızılı kadınları
 En hayırlı 'Kırmızı' alışveriş
 Fransa'dan Çin'e bir Türk markası
 Havada alışveriş kokusu mu var?
 Sabun köpüğünden ekmek parası
 Şeytan hep Prada giymiyor
 Toplamış kalbinin 50 parçasını...
 Afili depresif
 Osmanlı bir gecede kurulmadı
 Eyvah kitap okumuyorlar!
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
Deniz manzarasız bir balık lokantası, lezzetleriyle tercih edilebilir. Misina...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.