kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

'Sool eller havayaaa, solak arkadaşlar buraya!'

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre üniversite eğitimi almış solaklar, 'sağ'laklara göre daha fazla para kazanıyor. Garip olan şu ki; üniversite mezunu olmayanlar arasında hiçbir bir gelir farkı yok

Son haberler, yıllardır kanayan bir yarama pansuman oldu. "Solaklar, sağ elini kullananlara göre daha çok para kazanıyormuş"! Ben solağım! Beş yaşından itibaren "Cici elinle yaz," terörünü yaşadım! Cici elimle yazamıyordum, çünkü cici elimin yazası yoktu! Öteki el ise kargacık burgacık da olsa şakır şakır "Bugün bayram," olsun, "Ali topu tut," olsun, döktürüyordu! Böylece beş yaşında, pek akıllı olduğuma kanaat getirip okula yolladılar! Bir iki ay devam ettim. İlkokul öğretmeninin "Öteki elinle yazmaya çalış canım!" baskısı sürdü. Ta ki eğitimci olan amcam, duruma el koyup "Bu yaşta çocuk okula gönderilmez, o daha bebek," diyene kadar. Okuldan alındım. Ve aynı amcam, "Sağ elinle yaz, diye baskı yapmayın, psikolojik problemler yaşar," diye eklediği için, beni kendi halime bıraktılar. O gün bu gündür, sol elimin kenarından mürekkep izi eksilmemiştir! Solakların çektikleri ellerinde mürekkep izi taşımakla bitmez! Yemek yerken, saate bakarken, makas, çatal, kaşık, hatta mutfak robotu kullanırken kıvranırlar. "Solaklar, zeki olur," iltifatı "Kadınlar yaşlandıkça, şarap gibi güzelleşirler," gibi, bir tür tesellidir esasında! Zira istatistiklere göre, solaklarda daha çok yüksek tansiyon problemi, hassas bağırsak sendromu ve şizofreni (evet şizofreni) görülüyor! Leonardo da Vinci, Michelangelo, Isaac Newton ve Albert Einstein'ın da solak olduğunu göz önüne alırsak, bunların yaratıcılık ve zekânın getirdiği bir yan problem olduğunu iddia edebiliriz solaklar olarak! "Yaratıcı insan hassastır, e tabii bağırsaklara da yansır! Heyecanlıdır, duygusaldır, o zaman tansiyonu ikide bir çıkabilir. İnişleri çıkışları vardır ve dolayısıyle bittabi birazcık şizofrendir," diyebiliriz! Ama hiçbir solak, solaklığın getirdiği problemlerin müthiş bir avantaj olduğunu düşünecek kadar şizofren değildir! Bilim kanıtlamış ki sağ elini kullananlar ve solaklar, beyinlerinin farklı fonksiyonlarını,farklı yerlerini kullanarak hayata devam ediyor. Ve yine bilim kanıtlamış ki sağ elini kullananların öğrenmeyle ilgili başarısı daha yüksekken, 'üstün yetenekli' denilebilen istisnai insanlar, genellikle solaklar arasından çıkıyor! Bu da müthiş bir haber değil, çünkü yukarıdaki bilimsel bulgular ışığında, solaklara iki seçenek kalıyor: Bir, çok küçük bir ihtimalle, üstün yetenekli biri olarak yaşamak. İki, büyük ihtimalle, öğrenme konusunda diğerlerine göre zayıf, bir de üstüne tansiyon ve sindirim problemleri çeken, psikolojik dertlerle karşı karşıya biri olarak hayata bağlanmaya çalışmak! Benim teorim, suç solaklarda değil, altı yaşından itibaren onu, yapamadığı bir şeye zorlayanlarda! Örneğin, sağ eliyle yazmaya çalışmaktan ders dinleyemeyen ve zamanla okulda başarısız olan solak çocukcağız, makas kullanamadığı için elişi dersinden bile kalıyor, kafası bozuk eve gelip mutfak robotunda bir meyve karışımı yapayım derken döküyor, saçıyor, eh, gelsin psikosomatik bağırsak problemleri!

SOL EL PARA TUTAR
Fakat son haberler, solaklar için geç gelmiş bir zafer gibi! Amerika'da 5 bin denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, üniversite eğitimi almış solaklar ve 'sağ'laklar karşılaştırıldığında, solakların öteki gruba göre yüzde 10-15 oranında daha fazla para kazandığı dikkat çekmiş! Garip olan, üniversite mezunu olmayanlar arasında yapılan araştırmada iki grup arasında gelir farkı bulunmaması! Uzmanlar, bunu üniversite eğitimi isteyen pozisyonların rutin çalışmalar değil, daha çok yaratıcılık, farklı çözüm ve seçenek talep etmesine ve solakların da daha 'geniş ve çeşitli düşünebilme' sistemine bağlıyor. Bir deneyde, bir konserve kutusu ve sopadan kuş yuvası yapabilmeleri istenen deneklerden, solak olanlar, yüzde 30 daha fazla seçenek geliştirmişler! Söylenenlere göre daha çok 'solak dahi' olmasının sebebi de bu. Dostlarım, elinizdeki mürekkep lekesine, 'ötekiler' için yapılmış makaslara takılmayınız! Zafer bizimdir! Tabii güçlüklere dayanıp üniversiteden mezun olabilirsek!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hafızanız sizi yanıltıyor!   / 05-11-2006
 Şeker düşüklüğünün kişiliğe etkileri!   / 22-10-2006
 Fransızların bittiği andır!   / 15-10-2006
 'Ay lav yu badiii, ay lav yu badiii'   / 08-10-2006
 Önemli olan beyin güzelliği!   / 01-10-2006
 Ben davulcumu istiyorum!   / 24-09-2006
 Modanın çakıldığı yıl!   / 03-09-2006
 Bizim indigo çocuklardan neyimiz eksikti?!   / 27-08-2006
 'Sool eller havayaaa, solak arkadaşlar buraya!'   / 20-08-2006
 Kankamı bulmuş olabilirim   / 13-08-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Mekik yok dans var
Shaun Thomas'ı ilk gördüğümde...
GÜLSE BİRSEL
Deneme, yanılma!
Biz Türklerde 'bize bir şey olmaz'...
ÖNCEL ÖZİÇER
Cem Yılmaz'ın filmi 10 numara!
Cuma günü benim kanlı...
EMRE AKÖZ
Haydi eller havaya!
90'lı yıllarda hayatımıza Televole...
KAZIM KANAT
Sefertası ile işe gelen başbakan!..
Uçağın en arka...
ERDAL ŞAFAK
Korkutan kadın
Demokratlar'ın seçim zaferinden sonra...
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Prado, arazi özellikleriyle Almanların son dönemde ürettiği konforlu...
Yarasa kanatlı uçak
Yarasa kanatlı uçak
Uçakların iniş ve kalkışlarda çıkardığı gürültü, yarasa kanatlı yeni...
İnsan tekeşli mi, çokeşli mi?
Çokeşlilik çapkınların kılıfı mı, yoksa tekeşlilik insanın doğasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.