kapat
   
15 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kaçakçılık cezaları artıyor
Kaçakçılık cezaları artıyor

TBMM Adalet Komisyonu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Tasarısının 3 maddesini kabul etti.Adalet Komisyonu, bugünkü toplantısında, alt komisyonun kabul ettiği metin üzerinden görüşmelerini sürdürdü.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeleri daha önceki toplantılarında tamamlayan Komisyon, maddelerin görüşülmesine geçti. Komisyon, tasarının ilk 3 maddesini bazı değişikliklerle benimsedi.

Buna göre, eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmadan Türkiye'ye ithal edenler ile sahte belge kullanarak gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye'ye ithal edenlere, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

Transit
rejimi çerçevesinde taşınan, serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, sahte belge ile yurtdışına çıkarmış gibi işlem yapanlara, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası hükmolunacak.

Eşyanın, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal edilmesine ve belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici olarak
getirilen eşyanın sahte belge ile yurtdışına çıkarmış gibi işlem yapılmasına bakılmaksızın; eşyanın bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, satışa sunan, taşıyan veya saklayanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Özel kanunları gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı, ithal amacı dışında başka bir kullanıma sunan, satan, devreden ya da bu özelliğini bilerek satın alan veya kabul edenlere, 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

2 YILDAN 6 YILA KADAR HAPİS

Yasak eşyayı ithal edenler ile eşyanın bu özelliğini bilerek satın alan ve satanlar, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 2
yıldan 6 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.Geçici ithalat, dahilde işleme ve gümrük kontrolü altında işleme rejimi çerçevesinde ülkeye getirilen eşyayı, gümrük işlemlerini gerçekleştirmeksizin serbest dolaşıma sokan kişiye, eşyanın gümrük değerinin 2 katı idari para cezası verilecek.

İthali yasaklanan eşyayı ithal eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin 4 katı idari para cezası verilecek.

Eşyanın değersiz, artık veya atık madde olması halinde, idari para cezası dökme halinde gelen eşya için ton başına 20 bin YTL, ambalajlı gelmesi halinde kap başına 400 YTL olarak hesaplanacak.

İthali lisansa, şarta, izne, kısıntıya veya belli kuruluşların uygunluk veya yeterlilik belgesine tabi olan eşyayı aldatıcı işlem ve davranışlarla ithal eden kişiye, eşyanın gümrüklenmiş değerinin 2 katı idari para cezası verilecek.

HAYALİ İHRACAT

İhracı yasak olan eşyayı Türkiye'den ihraç edenlere, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.İhracat gerçekleşmediği halde gerçekleşmiş göstermek ya da gerçekleştirilen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik göstererek, ilgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak
suretiyle haksız çıkar sağlayan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

TEŞEBBÜSTE KALSA BİLE

Gümrük vergileri ödenerek ihraç edilebilen eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın veya aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin Türkiye'den ihraç edenler, eşyanın gümrük vergilerinin 2 katı idari para cezası ödeyecek.

İhracatın aracı şirket üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, ceza yaptırımı imalatçı veya tedarikçi ihracatçılar hakkında uygulanacak.
Bütün bu fiiller teşebbüs aşamasında kalsa bile, tamamlanmış gibi cezalandırılacak.

AYAKKABI VE TERLİK KAÇAKÇILIĞI

Komisyon Başkanı Köksal Toptan, ithal edilen ayakkabı veya terliklerin tek eşinin getirildiğini; aynı numara ayakkabının her birinin ayrı gümrüklerden geçirildiğine ilişkin iddialar olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu tür iddiaların 12-14 yıl önceki uygulamalara ilişkin olduğunu söyledi. ''Organize kaçakçılığı ortadan kaldırdık'' diyen Tüzmen, şimdi de bireysel kaçakçılıkla mücadele ettiklerini anlattı.

Gümrüklerdeki takip merkezleriyle kaçakçılığı önlediklerini belirten Tüzmen, şöyle konuştu:

''Beyannameler hazırlanarak ayakkabı veya terliklerin birinin başka, diğerinin başka gümrükten sokulup ikisinin birleştirilmesine, zamanında verilen teşviklerden yararlanmak için başvuruluyordu. Bunlar, zamanında iyi niyetle getirilmiş teşvikleri suistimale yönelik uygulamalardır. Gümrüklerde kontrol yerleri, iki kolondan 7 kolona çıkarıldı. Malların tasnifi çok iyi bir şekilde yapılıyor.''

CHP'li üyeler, tasarıda ''hayali ihracatla'' ilgili düzenlemede, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngören TCK'nın ''nitelikli dolandırıcılık'' suçuna
ilişkin hükümlerin uygulanacağının belirtildiğini ifade ederek, ancak önergeyle bu suç için 1 yıldan 5 yıla kadar ceza getirildiğini belirttiler. CHP'li üyeler, ''hayali ihracata prim verileceği'' yönünde eleştiride bulundular.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül: "AB Kıbrıs konusunda tarafsız olamıyor"
 Baykal'ın villasında kaçak bölüm
 Hatemi TBMM'de
 Gürtuna'dan Sarıgül'e: Kendisi gelmek istedi
 Laiklik sloganları fakiri doyurmuyor
 Baykal: Sana söylüyorlar, sana
 Gölbaşı'nda mezar yapılacak
 Dekolte Savaşı
 "Kadın siyasetçi sayısı artmalı"
 Bahçeli'den büyük kongreye davet
YAVUZ DONAT
Siyaset alanı nasıl genişler?
Mehmet Ağar, pazar gecesi...
Helsinki'deki tacize İstanbul'da gözaltı
2 çocuk babası A.T. web kamerayla bağlandığı Helsinki'deki 2 kız...
Pişmanlık gözyaşları
Polis damadı Zafer Başaran tarafından iki kızı, eşi ve torunu...
Patlamadan kalan camlar hâlâ yüzümde
Patlamadan kalan camlar hâlâ yüzümde
Yosef Haleva 15 Kasım'ı anlatırken o günü yeniden yaşıyor. Üç...
Sakka'ya müebbet istendi
Sakka'ya müebbet istendi
El Kaide'nin üst düzey yöneticisi Sakka, İstanbul'daki bombalama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu