kapat
   
15 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Selale Kadak @ SABAH
SMS:
SK yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Zeytinyağını dünyaya kim tanıtacak?

Türkiye nüfusunun büyük bir bölümü zeytinyağı tüketmiyor. Hani o Türk mutfağının vazgeçilmezi olan nefis zeytinyağlı yemeklerin de çoğu ayçiçeği yağıyla yapılıyor. Türkiye'de yıllık kişi başına zeytinyağı tüketimi 1 kiloyla sınırlı durumda yani. Oysa Avrupa ortalaması 10 kilonun çok üzerinde. Yanı başımızdaki Yunanistan ise hepsinden süper. Kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi 20 kiloya ulaşmış durumda.
Gelelim üretime. Ayvalık Ticaret Odası'nın hazırladığı bilgi notuna göre, şu anda Türkiye'deki zeytin üretim alanı 550 bin hektar. Zeytin meyvesi veren ağaç sayısı da 100 milyon adet. Ağaç başına verimin 13.5 kilo olduğu belirtiliyor. Türkiye'de 2000-2005 yılları ortalamasına göre de zeytinyağı üretimi 121 bin ton, ihracatı 66 bin ton ve tüketimi de 122 bin ton olarak açıklanıyor.
Şimdi Türkiye'nin tüketimdeki durumunu net bir şekilde ortaya koyduktan sonra, sizlere geçtiğimiz hafta sonu Ayvalık'ta zeytin ağaçlarının arasında katıldığım zeytinyağı hasadı ve toplantılarındaki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin durumunu aktarmak istiyorum.

Sektör birlik olamıyor!
Zeytin ve zeytinyağı üreticileri son iki yıldır Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer'in önderliğinde kasım ayında bir araya geliyor.
Bu yılki toplantılarda karşımıza Türkiye'nin Komili ve Kırlangıç gibi marka bilinirliği yüksek olan şirketlerinin yanı sıra, pek çok butik marka da çıktı. Örneğin, Kürşat, Has Ada, Miranda, Laleli, Atalan Rast, Verdi, Ekiz, Olivos, Sokol ve Salih&Sezai Madra Ayvalık'taki zeytinyağının tanıtımı için harekete geçen grubun önderliğini yapıyordu.
Ancak Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Güreli ve Tariş'i temsil eden Mustafa Tan'ın konuşmacı olduğu panelde birden ortam toz duman oldu. Üreticilerin bir kısmının Tariş'le büyük derdi olduğu aşikar! Sadece bu da değil. Kota en büyük sorun. Aklınıza gelebilecek her ülke AB'den kota almış, bir Türkiye alamamış. Avrupalı zeytin üreticisinin aldığı devlet yardımının yanında Türkiye'de zeytine verdiği prim inanılmaz cüce kalıyor. Ve de Türkiye'den neden ham dökme zeytinyağı ihracatı yapılamıyor? Toplantıya katılan tarafların bir kısmı bu ihracatı istiyor, bir kısmı da markasız ihracatın ülkeye büyük zarar vereceğini düşünüyor. Doğrusu zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile ihracatçılarının, birlik başkanlarının kafası sektördeki sorunlar konusunda karışık. Toplantıdan net bir sonuç dahi çıkamadı bu nedenle. Üstelik asıl amacın zeytinyağında da tıpkı fındıkta olduğu gibi bir tanıtım grubu kurulmasına öncülük etmek olduğu söylenmişti. Ancak ne yazık ki bu konu da doğru dürüst işlenemedi. Anlatılamadı.

Devlet ortada yok!
ATO Başkanı Rahmi Gencer, toplantı girişinde Avrupa Birliği'ne zeytinyağı satamamaktan yakınarak, 1996 yılındaki Gümrük Birliği görüşmelerinde zeytinyağının unutulduğunu söyledi ve yüksek gümrük vergilerinden şikayet etti. Oysa Avrupa'da 4.5 milyona yakın Türk yaşıyordu ve herkes biliyordu ki Türkler Türk markası görünce hiç dayanamazdı! Türkiye bu avantajını bile kullanamıyordu. Yani zeytinyağı dışarıda pazarlanamıyordu.
Özetle, Türkiye'de geçen yıl 35 milyon yeni zeytin ağacına sertifika verilmişti ve bu yılda 54 milyon adet yeni zeytin ağacı sertifika almak için bekliyordu. Avrupa Birliği'ne adaylık sürecinde en önemli konulardan birinin tarım olduğunu bilmeyen kalmadıysa, Türkiye'nin en büyük zenginliklerinden biri olan ve marka haline gelmemesi için hiçbir neden olmayan zeytinyağında, sektöre Ankara'nın önderlik etmesinden başka yol yok görünüyor. Ancak ne yazık ki, Ayvalık'taki toplantıya değil bakan ya da müsteşar; devlet, müsteşar yardımcısı (!) düzeyinde katılmayı bile becerememişti!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bank Pozitif içinde cafe köşesi olan şubeler açıyor!   / 10-11-2006
 Rusya'daki potansiyel ikinci fabrikayı kurduruyor   / 08-11-2006
 Vali ne der bilemem ama Artvin'de arı safari başlayacak!   / 03-11-2006
 Kalite yolculuğu 'bornoz var mı' diye sordurur hale getirdi!   / 27-10-2006
 Ahmet Nazif Zorlu ne zaman banka kuracak?   / 25-10-2006
 Kazanan bir takımı değiştirmek aptallık olurdu!   / 20-10-2006
 Keşke, Aksanat'ın ilk katını Teknosa'ya kaptırmasalardı   / 18-10-2006
 Son haftaya sıkışan lobi nasıl işe yarasın?   / 13-10-2006
 Dülger: İki elim kanda gittim Paris'e!   / 11-10-2006
 Ben şahidim, bu toplantılarda Türkler Türkleri ağırlamadı!   / 06-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı, bonoda iştahlı borsada iştahsız mı?
Yerli...
ŞÜKRÜ BİNAY
Hububat destekleme primleri açıklandı
10 Kasım 2006...
ŞELALE KADAK
Zeytinyağını dünyaya kim tanıtacak?
Türkiye nüfusunun...
Helsinki'deki tacize İstanbul'da gözaltı
2 çocuk babası A.T. web kamerayla bağlandığı Helsinki'deki 2 kız...
Pişmanlık gözyaşları
Polis damadı Zafer Başaran tarafından iki kızı, eşi ve torunu...
Patlamadan kalan camlar hâlâ yüzümde
Patlamadan kalan camlar hâlâ yüzümde
Yosef Haleva 15 Kasım'ı anlatırken o günü yeniden yaşıyor. Üç...
Sakka'ya müebbet istendi
Sakka'ya müebbet istendi
El Kaide'nin üst düzey yöneticisi Sakka, İstanbul'daki bombalama...
IMKB
E: 39.655 D:% 1,60
DOLAR
S: 1,448 D:% -0,447
EURO
S: 1,860 D:% -0,134
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu