kapat
   
15 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cavit Çağlar'a 3 yıl hapis cezası
Cavit Çağlar'a 3 yıl hapis cezası

''Etibank davası'' kapsamında daha önce verilen kararın Yargıtayca bozulması üzerine yeniden yargılanan sanıklardan iş
adamı Cavit Çağlar, ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan tekrar 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Cahit Demir ile Hakkı Cengiz Kırgül katıldı.Duruşmada esas hakkındaki savunmalarını yapan Cavit Çağlar ve Mustafa
Çağlar'ın avukatları, müvekkilleri hakkındaki suçlamaya ilişkin zaman aşımı süresinin dolduğunu öne sürerek, bu nedenle davanın düşmesine karar verilmesini
istediler.

Sanık
avukatları, müvekkilleri hakkında ceza verilecekse de TCK'daki ''etkin pişmanlık'' durumunu düzenleyen madde uyarınca indirim yapılmasını talep ettiler.

Verilen aranın ardından davayı 2. kez karara bağlayan mahkeme heyeti, çeşitli işlemlerle Etibank'ın kaynaklarının Çağlar ve Bilgin Grubu firmalarına aktarıldığının anlaşıldığını bildirdi.

Bankanın suç oluşturan eylemler sonucunda 249 trilyon 988 milyar 503 milyon 936 bin lira zarara uğradığını belirten mahkeme heyeti, bu durumdan sorumlu olan sanıkların eylemlerinin ''zimmet'' suçunu oluşturduğunu kaydetti.Bankanın yönetim kurulu üyesi olan ve bir süre de genel müdürlüğünde bulunan Zeki Ünal'ı ''ihtisalen zimmet'' suçundan 11 yıl 8 ay hapis ve 260 milyon 340 bin adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, yine yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlük görevinde bulunan İsmail Hakkı Karakaya ile Etibank'ın yönetim kurulu üyesi olan Mustafa Dinçer'e de aynı suçtan 7 yıl 9 ay 10'ar gün hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, Karakaya'ya 331 milyon 46 bin, Dinçer'i de 158 milyon 786 bin YTL adli para cezasına mahkum etti.

Etibank'ın yönetim kurulu üyeliğinde bulunan ve bir süre de genel müdürlüğünü yapan Şükrü Karahasanoğlu'nu aynı suçlamaya ilişkin olarak 9 yıl 26 gün hapis ve 278 milyon 123 bin YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Nail Keçili, Türker İnanoğlu ve Nevzat Ak'ın da aralarında bulunduğu 15 sanığın ise ''ihtisalen zimmet suçuna iştirak etmek'' suçundan beraatlerine karar verdi.

CAVİT ÇAĞLAR HAKKINDAKİ KARAR

Cavit Çağlar'ın banka kaynaklarını tahsis edilmemesi gereken kredileri tahsis ederek Çağlar ve Bilgin Grubu firmalarına aktırılması eylemine
katıldığının anlaşıldığını belirten mahkeme heyeti, Çağlar'ı ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 20 bin 830 YTL adli para cezasına mahkum etti.

Mustafa Çağlar'ı da aynı suçlamaya ilişkin olarak 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 15 bin 620 YTL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Çağlar'ın bu cezasının ertelenmesine hükmetti.

Cavit Çağlar'ın ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar veren mahkeme heyeti, Mehmet Nail Keçili, Mustafa Çağlar ve Türker İnanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 20 sanığın da ''suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte üye olmak ve yardım etmek'' suçlarından beraatlerine karar verdi.

Mahkeme heyeti, Hakkı Cengiz Kırgül hakkındaki ''özel belgede sahtecilik'' suçundan açılan davayı ise zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırdı.

ÇAĞLAR'IN YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILDI

Cavit Çağlar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının, davanın yargılama süreci, dünya piyasasında yasak nedeniyle oluşabilecek haksız rekabete bağlı olarak Türkiye'nin uğrayacağı kaybı göz önüne alarak kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, ceza alan diğer sanıklar hakkındaki yurt dışı yasağının cezalarının infazına kadar sürdürülmesini kararlaştırdı.

Bankanın yönetim kurulu üyesi bazı sanıklar ve avukatlarının, diğer bazı yönetim kurulu üyeleri hakkında takipsizlik kararı verildiğini ve kendilerinin de beraatlerine karar verilmesi gerektiğini savunduklarını belirten mahkeme heyeti, söz konusu takipsizlik kararına ilişkin işlemleri hatırlatarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yeniden değerlendirme yapma konusunda serbest olduğuna hükmetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Temmuz 2005 tarihli kararında, bankanın zarara uğratılmasına ilişkin eski sahibi Dinç Bilgin'i ''zimmet'' suçundan 14 yıl hapis ve 499 milyon 977 bin YTL para, Şevket Bilgin'i 9 yıl 4 ay hapis, Şükrü Karahasanoğlu ile Zeki Ünal'ı 9 yıl 26'şar gün hapis, Mustafa Dinçer ile İsmail Hakkı Karakaya'yı da 7 yıl 9 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

''Nitelikli dolandırıcılık'' suçundan Cavit Çağlar'ın 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldığı kararda, Mustafa Çağlar'a 1 yıl 6 ay 22 gün, Hakkı
Cengiz Kırgül'e de ''özel belgede sahtecilik'' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verilmiş ve ancak bu cezaları ertelenmişti.

Mahkeme heyeti, Dinç Bilgin, Cavit Çağlar, Mehmet Nail Keçili, Şevket Bilgin, Mustafa Çağlar, Türker İnanoğlu ve Nevzat Ak'ın da aralarında bulunduğu 23 sanığın, ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, bu teşekküle üye olmak ve teşekkül üyelerine yardım etmek'' suçlarına ilişkin beraatına karar vermişti.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını usul eksikliğinden bozmuş, ayrıca karardan sonra yürürlüğe giren Bankacılık Yasası'nın da lehe olup olmadığının incelenmesini istemişti.

Yargıtayın bozma kararı üzerine davanın yeniden görülmesine başlanmış, Bilgin ailesi avukatları aracılığıyla reddi hakim talebinde bulunmuş, mahkeme bu talebi reddetmişti. Avukat Asım İplikçioğlu'nun reddi hakim talebinin reddine itirazını görüşen İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, reddi hakim talebini kabul ederek bu 2 sanık yönünden yargılamanın kendi mahkemesinde yapılması kararı almıştı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi de, Dinç Bilgin ve Önay Şevket Bilgin hakkındaki bu kararı kabul ederek dosyayı ayırmıştı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Fiş toplama mecburiyeti kalkıyor"
 A Bank - Alpha Bank görüşmesi başladı
 Borsa 39 bin 654 puandan kapandı
 Yurt dışından hediyelik telefon getirmeye sınır
 Dolar 1,4480 YTL'ye geriledi
 Başbakan zam sinyali verdi bakan destekledi
 Garajdı, 850 milyon dolar değer biçilerek satıldı
 "Ak Emeklilik'in satış süreci başlasın bakarız"
 Maliye asgari ücretliye her ay 33 YTL verecek
 Denizkurdu yat dünyasının Rolls Royce'unu getiriyor
 Yılmaz: Bize destek verin Akyıldız: Sizde bizi üzmeyin
 DaimlerChrysler'de rüşvet skandalı Becker'i de vurdu
 TMSF, bir arsa için 3 komşu arsayı aldı
 Türk müziklerinin telifi 'Happy Birthday' şarkısı kadar...
 Yapı Kredi, Koçbank ile birleşme öncesi kâr etti
 Vodafone'un ilk yarı zararı 7.6 milyar Euro
 Koç: Mali disiplin şart
 Junker'den sıcak karşılama
 Tekstilbank Basel semineri düzenledi
 ABD'de çekirdek enflasyon son 13 ayın en alt seviyesinde
 İş, marka değeri en yüksek ilk 100 banka arasına girdi
 Hükümetten KOBİ'lere destek
 Yalçın Sabancı da Bossa hissesi satıyor
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı, bonoda iştahlı borsada iştahsız mı?
Yerli...
ŞÜKRÜ BİNAY
Hububat destekleme primleri açıklandı
10 Kasım 2006...
ŞELALE KADAK
Zeytinyağını dünyaya kim tanıtacak?
Türkiye nüfusunun...
Helsinki'deki tacize İstanbul'da gözaltı
2 çocuk babası A.T. web kamerayla bağlandığı Helsinki'deki 2 kız...
Pişmanlık gözyaşları
Polis damadı Zafer Başaran tarafından iki kızı, eşi ve torunu...
Patlamadan kalan camlar hâlâ yüzümde
Patlamadan kalan camlar hâlâ yüzümde
Yosef Haleva 15 Kasım'ı anlatırken o günü yeniden yaşıyor. Üç...
Sakka'ya müebbet istendi
Sakka'ya müebbet istendi
El Kaide'nin üst düzey yöneticisi Sakka, İstanbul'daki bombalama...
IMKB
E: 39.654 D:% -0,00
DOLAR
S: 1,446 D:% -0,379
EURO
S: 1,850 D:% -0,404
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu