kapat
   
14 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türban insanın özgür iradesine bırakılmalıdır
Türkiye'nin AB üyeliği iyi olacak

Türban takma özgür iradeye bırakılmalı

Eski İran Cumhurbaşkanı Hatemi Medeniyetler İttifakı için geldiği İstanbul'da SABAH'a konuştu:.

"İran'da dini bir yönetim var. Başörtüsü de yasayla ilişkilendirilmiş. Takmak istemeyen de yasaya uymak zorunda. Takıp takmamak insanların özgür iradesine bırakılmalı. Türkiye'nin AB üyesi olması, gelişmesi bizim de yararımıza."

Türban insanın özgür iradesine bırakılmalıdır

İran'da reformistlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Hatemi, türban için "Takıp takmamak insanların özgür iradesine bağlı olmalıdır" dedi. Ülkesindeki dini yönetimin türbanı mecbur tuttuğunu belirten Hatemi, "Ancak, Türkiye'deki laik sisteme rağmen örtünmeye karışılması şaşırtıcıdır" diye konuştu.

Medeniyetler İttifakı için İstanbul'a gelen eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Sabah'ın sorularını yanıtladı. Hatemi, "İslama daha geniş açıdan bakılırsa kadınlara daha da geniş yollar açılacaktır" dedi

* İran sizden sonra daha da açılımcı reform sürecini sürdüren bir yönetim beklerken radikal unsurları güçlü bir yönetim işbaşına geldi.
-İran'da her şeye rağmen ve benim dönemime kıyasla reform süreci çok daha derin olarak sürüyor. Halk 100 yıldır bu ülkede demokratik, parlamenter bir sistem istiyor. Öyle bir demokrasi ki din de onu teyid eder. Milletin hakkını savunan, bilimin geliştiği, kadınların her sahada aktif olup kendini gösterdiği yolda ilerlenen bir reform süreci tabii ki devam edecektir İran'da.

'NÜKLEER PEŞİNDE DEĞİLİZ'
* İran nükleer silah geliştirmekle suçlanıyor...
- Tekrar söylüyorum; 8 yıl cumhurbaşkanlığı yaptım ve İran'ın o zaman da şimdi de kesinlikle nükleer silah peşinde olmadığını yineliyorum. İran barışçıl amaçlı nükleer teknolojiyi kullanmak, enerji üretmek istemektedir.

* Geçen yıl 'Saddam'ın düşmesi ve Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesi bölge için çok olumludur' demiş ve bir bahar havasından söz etmenin mümkün olduğunu söylemiştiniz.
- Bunu yine teyid ediyorum. İslam fanatiği diye adlandırılan bir rejimin düşmesi, Saddam rejiminin düşmesi olumludur. Ama ABD'nin katettigi yol yanlış bir yoldur. ABD tek başına Irak'ta istikrarı sağlayamaz. Irak uluslararası camianın, Birleşmiş Milletler'in gücüyle, bölge ülkelerinin işbirliğiyle merkezi bir hükümete verilecek destekle güvenliğe ve istikrara kavuşacaktır. Lübnan'da da bir yabancı devletin nüfuzu azalırken ki bu doğrudurama bu onun yerine başka bir yabancı gücün nüfuzunun artışıyla mümkün değidir.

* BM Barış Gücü'ne karşı mısınız?
- Hayır, BM'yi değil İsrail'i kastediyorum: İsrail'in ve başka yabancı güçlerin müdahalesiyle istikrar sağlanamaz. Lübnan bağımsız, milli, ulusal birliğini dikkate alan bir hükümetle istikrara kavuşacaktır.

* Irak'ın parçalanıp Kürdistan kurulmasına ilişkin endişe var Türkiye'de de İran'da da.
- Bu konuda İran ve Türkiye'nin politikaları birbirine çok yakındır. Irak'ın dışında parçalanmasını isteyen güçler var. Bir Kürt devleti kurulursa bütün bölge için felaket olur. .

* İran'da türban takmamak yasak. Tunus'ta da sokaklarda dahi türban takmak yasaklanacak görünüyor. Türkiye'de de kısmi bir yasak var. Neden müslüman kadın örtülü ya da örtüsüz İslam ülkelerine dert oluyor.
- İran'da dini bir yönetim ve yasalar var. Pekçok dini gelenek gibi başörtüsü de yasalarla ilişkilendirilmiştir. Takmak istemeyen de yasaya uymak zorunda olduğu için takıyor. Elbette bunu takıp takmamak insanların özgür iradesine bırakılmalıdır: Ama sevinerek söyleyebilirim ki İran'da türban da olsa kadınlar her sahada, siyasette ve toplumsal hayatta güçlerini arttırıyorlar her geçen gün. İnanıyorum ki İslama daha geniş açıdan bakılırsa kadınlara daha da geniş yollar açılacaktır. Tunus ve Türkiye'ye gelince, İran'da dediğim gibi dini bir yönetim anlayışı hakim ama seküler anlayışta, laik ve demokratik bir düzende türban takıp takmama hürriyetinin tanınmaması şaşırtıcıdır. Ailelerin sırf bu sebeple çocuklarını yurt dışında okutmak zorunda kaldığını duydum.

Belkıs KILIÇKAYA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çelik: İdeolojik değil pedagojik yaklaşıyoruz
 Papa piyangosu Atalay'a
 Yeğeninden papaz okuluna 2 milyon $
 Sedat Bucak'a 1 yıl 15 gün hapis cezası
 ABD'ye giden öğrenci sayısı yüzde 7 azaldı
 "Yozgat'la Musul'un kaderi birleşecek"
 Yaralı çocuk askeri helikopterle götürüldü
 Kardeşin 'saklı pay' hakkı kalktı
 Hollanda'dan Dink'e ödül
 'İsa figürüne ateş etmek istemiştim'
 Toz dumandan kart çıktı
 Bakan Gül, 'Kayseri Meşhurları' kitabında
 Yoklama yaptırmayan 20 YTL ceza verecek
 Danıştay ilaç yazma yasağını durdurdu
YILMAZ ÖZDİL
Nobre... Cordoba...
Türkiye, tam da medeniyetleri...
ERGUN BABAHAN
Amerikan vetosu
Amerikan yönetimi, BM'de İsrail'in...
MEHMET BARLAS
Bilginin, kararlılığı sarsması tehlikesi var...
Dünyada...
UMUR TALU
Duymadınız mı?
Ne tuhaf!
Kimimiz için "asıl...
FATİH ALTAYLI
İstanbul yaşanmaz oluyor farkında mısınız!
"New...
ERDAL ŞAFAK
Diyalogun altyapısı
Medeniyetler İttifakı...
Irak'ta PKK sorununa ABD'nin işgali yol açtı
Amerika'da Demokratların ağır topu Howard Dean, Başkan Bush'u...
'AB Kıbrıs'ta artık tarafsızlığını yitirdi'
Brüksel'de Türkiye konulu panele katılan Bakan Babacan, "maliyeti ne...
İnşallah yeniliriz!
İnşallah yeniliriz!
Beşiktaşlı bazı taraftarlar, sitelerdeki forumlarda "Gelecek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu