kapat
   
14 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Bilginin, kararlılığı sarsması tehlikesi var...

Dünyada yüz milyonlarca tüketicinin kullandığı, bir video kayıt cihazı veya cep telefonu benzeri aygıtlar hakkında, bunların orta yaşlı sahiplerinin şöyle konuştuğunu sık sık duyarsınız:
- Ben bunları sadece açıp kapamasını biliyorum. Ama bizim oğlan bunları çok iyi kullanıyor, bunların ıcığını cıcığını biliyor.
Bir de eski kuşağın çocuklarına bakış açısını hatırlayın. Evlerde misafir odasının baş köşesinde duran radyoya çocukların el sürmesi yasaktı.
Kuşakların sadece teknolojiye bakış açısındaki farklılığı yansıtmıyor bu tablo. Sadece teknoloji karmaşıklaşmadı çünkü. Siyaset de, ekonomi de, tüm toplumsal ilişkiler de, eskisinden çok yoğun karmaşıklıklar içine girdi.
Bir cep telefonunun kullanımını, genç kuşaklar daha derinine beceriyor. Çünkü onlar bilgisayar kuşağının çocukları. Ama neticede onlar da henüz sadece "Kullanıcı" statüsünde. Kullanımına hakim oldukları aygıtların nasıl icat edildiğini, bunları dünya pazarlarına sunan girişim gücünün ne tür karmaşık ilişkileri gerçekleştirmeyi başardığını çoğunlukla henüz bilmiyorlar.
Bu açıdan satın aldıkları aygıtları tam kullanmayı beceremeyen eski kuşaklar da, bunları oyuncak gibi kullanan yeni kuşaklar da, siyaseti anlamak ve katılmak konusunda, hala "Radyo Çağı"ndalar.
Düşünün ki, bir basit elektronik aleti de, yeni model bir otomobili de aldığınızda, kitap kalınlığında kullanım kitapçıkları birlikte veriliyor. Her bir kitapçığı okumak, bir nevi teknik meslek okulu dersi sınavına çalışmak gibi bir çabayı gerektiriyor.

EZBERLETİLMİŞLİK
Bu teknolojik aşamaları da, bunların altyapısını da mümkün kılan siyasi ve ekonomik istikrar ortamının sorumlusu olan "Siyaset" konusunda hangi tüketici, kaç kullanım kitapçığı okuyup, yazılanları öğrenmek için vakit ayırıyor?
Bugünün karmaşık siyaset ve diplomasi ilişkilerine, geçen yüzyıldan kalma "Ezberletilmiş bilgiler"le yorum getirmek veya tepki göstermek, bir cep telefonunun kullanılmasına gösterilen özenden nasıl az olabilir?
Siyasetin topluma yansıma biçiminin ağırlıkla "Slogancılık" olmasını gözlerken, kendi kendinize, "Bu ülkenin üniversiteleri, özerk ve özgür düşünce odakları, sorumlu medyası nerede" diye sormuyor musunuz?
Bir yanda her an ve her fırsatta bütün gün göbek atmak için bekleyenlerin gösterildiği televizyon programları ve bir yanda da aynı televizyon kanallarında "Laiklik elden gidiyor" söylemlerinin seslendirildiği gece yarısı sonrası sohbetleri... Gerçekten laiklik elden gidiyorsa, bu pembe ve kırmızı dizilerden daha önemli değil midir? Bir yanda devlet ve toplum katında yaygınlaşan antiAmerikancılık, bir yanda da, savunma dış alımlarında Amerikan F35 savaş uçaklarının gündemdeki rekor alım rakamı var. Bu paradoksal yapıyı bize açıklayacak bir kullanım kitabı geçti mi hiç elinize?

KARARLILIK
Bir tarihi olayı, o tarihi yapanlardan daha katı yorumlayıp, bugünün dünyasına tabu olarak taşımak, hangi çağdaş akla sığar? 2006'da eğer hala söz sahibi kişiler yabancı sermayeyi, AB'yi, globalleşmeyi "Anti-emperyalizm" açısından ele alıyorsa, bunun OECD'nin, NATO'nun, Avrupa Konseyi'nin üyesi Türkiye'ye uyan hangi yanı olabilir?
Hep 28 Şubat postmodern askeri müdahalesi döneminde, dönemin güçlü adamı Çevik Bir'le, Milliyet yazarı Taha Akyol arasında geçen diyalogu hatırlıyorum. Akyol, "Uygulamalarınız konusunda neden sosyologlara danışmıyorsunuz" deyince, Bir "Biz askeriz. Sosyologlara danışırsak kararlılığımız sarsılır" demişti ya.
Bugün de sloganları sarsılmasın diye, ne tarihçilere, ne sosyologlara, ne siyasal bilimcilere danışmak gereğini hisseden kararlı bir kesim sesini yükseltiyor Türkiye'de... Toplumu gerdikleri ve kamplaştırdıkları zaman, siyaseti daha iyi icra edeceklerini sanıyorlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dün dünle birlikte bitti cancağızım...   / 13-11-2006
 Buluşları, yaşamı kolaylaştıran Türkler...   / 12-11-2006
 Rumsfeld gitti, ama kuralları kalıcıdır...   / 11-11-2006
 Ana muhalefet partisi AB'dir   / 10-11-2006
 Savaşı Almanya kazansa AB de olmazdı...   / 09-11-2006
 Ecevit'in cenazesi siyasi miting değil ulusal törendir   / 08-11-2006
 Ecevit de "devlet adamı" rütbesine ulaştı...   / 07-11-2006
 Saddam'ın yargıçları onu da idama gönderdi...   / 06-11-2006
 Ankaralı ve İstanbullu gazeteciler   / 05-11-2006
 Milliyetçiliğin bir ayağı tarihte bir ayağı da bugünde olmalı...   / 04-11-2006
YILMAZ ÖZDİL
Nobre... Cordoba...
Türkiye, tam da medeniyetleri...
ERGUN BABAHAN
Amerikan vetosu
Amerikan yönetimi, BM'de İsrail'in...
MEHMET BARLAS
Bilginin, kararlılığı sarsması tehlikesi var...
Dünyada...
UMUR TALU
Duymadınız mı?
Ne tuhaf!
Kimimiz için "asıl...
FATİH ALTAYLI
İstanbul yaşanmaz oluyor farkında mısınız!
"New...
ERDAL ŞAFAK
Diyalogun altyapısı
Medeniyetler İttifakı...
Irak'ta PKK sorununa ABD'nin işgali yol açtı
Amerika'da Demokratların ağır topu Howard Dean, Başkan Bush'u...
'AB Kıbrıs'ta artık tarafsızlığını yitirdi'
Brüksel'de Türkiye konulu panele katılan Bakan Babacan, "maliyeti ne...
İnşallah yeniliriz!
İnşallah yeniliriz!
Beşiktaşlı bazı taraftarlar, sitelerdeki forumlarda "Gelecek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu