kapat
   
13 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Tevfik Bilgin maksadını aşıyor mu? (2)

Dün BDDK Başkanı Teyfik Bilgin'in yanlış anlamalara yol açabilecek görüşlerini toparlayıp elimizden geldiğince düzeltmeğe çalışmıştık. Az önce o toplantıda hazır bulunan Okan Müderrisoğlu aradı. Tevfik Bilgin'in EMD üyeleri ile yaptığı toplantıda Halk Bankası kredileri ile ilgili olarak "Geri dönme oranı sıfıra yakın değil geri dönmeme oranı sıfıra yakın ''dediğini söyledi.
Alıntıyı yaptığım yer 8 Kasım tarihli Hürriyet Gazetesi'nin internet sayfası. Haberde geri dönmeme değil geri dönme olarak geçmiş. Bankacılık ile ilgili konuşmalarda haberlerde daha fazla dikkat daha fazla özen gerektiriyor. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Kendileri geçtiğimiz Perşembe günü de Merkez Bankası ve faizlerle ilgili konuşmuş. Sabah'taki haberden aynen alıntılıyorum.
"Silahın menzili,yani faiz artırımının boyutu ve kullanılan merminin öldürücülüğü yani faiz artırımının kalıcılığı veya yukarı yönelen trendi sistem için en önemli risk''. Merkez Bankası bir süre daha faizleri azaltmayacağını açıkladı ya bu politika tepkisinin nedenlerini tartışmak yerine üstad doğrudan sonuca gidiyor. Piyasalara tehlikeli olarak algılanabilecek bir sinyal daha gönderiyor. Merkez Bankasını yola getirmek için mevcut durumda var olmayan bir riski boş yere konuşuyor. İnsanlar kazara bir inanırsa önce Merkez Bankası faiz mi indirir yoksa piyasalar mı coşar?

Faiz silahının işlevi
Şimdi dikkatle okunup ezberlenmesi gereken bölüme geçelim. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bunun da yolu faizlerden geçer. TCMB şeffaflıkta uluslararası standartları yakalamış belki de tek kamu kuruluşudur. İzleyeceği para politikasının önceden bilinmesini alacağı kararların şartlar değiştiği takdirde ne yönde olacağının kamu oyu tarafından kestirilebilmesini ister.
Sürprizlerdende, sürpriz yapmaktanda kaçınmaya çalışır. Bunun en önemli nedeni finansal istikrarın fiyat istikrarının mutlak koşulu olduğunu çok iyi okumasıdır. Cari açıktan kaygı duyan bir Merkez Bankası kredi genişlemesini likiditeyi daraltarak kontrol etmeyi,iç talep kaynaklı fiyat artışlarını ise faizleri yukarı çekerek dizginlemeyi arzulayabilir. Fiyat istikrarı temel amaçsa faiz artışını piyasalar her zaman hesaba katmalı der. Merkez Bankası'nın temel politikalarında 5 sene öncede bilinmiyen bir şey yoktur bu günde yok.
Soru ''faiz artışı Bankalar açısından ne zaman sistemik risk teşkil eder ?'' olmalı. Bankaların borçlarının vadesi kısa alacaklarının vadesi uzunsa bankalar faiz artışı nedeni ile ciddi zarar edebilirler. Buna bankacılık terminolojisinde vade uyuşmazlığının yol açtığı sermaye erozyonu denir. Vade uyuşmazlığı dünyanın her yerinde Düzenleme ve Denetleme otoriteleri tarafından yakından izlenir. Vade farkı tehlikeli hale gelmiş bankalar uyarılır. Karşılıkları, likidite pozisyonları yeniden düzenlenir,sermayelerini güçlendirmeleri istenir.

Vade uyuşmazlığı
Türkiye'de vade uyuşmazlığı bu günün sorunu değildir. Faizler aşağı giderken sistem tatlı kârlar yazdığı için BDDK sesini çıkartamaz ama faizler dönünce Merkez Bankası'nı finansal istikrarın sorumlusu gösterme çabasına girerse yanlış yapar. İnandırıcılığını yitirir. Onca senenin emeğini heba eder. Sorun sadece borç alacak vadelerinde zaman farkının açılması olsa yine iyi. Bir de Tüketiciyi Koruma Kanunu gereğince tüketici, otomobil, konut kredilerinde vade sona erene kadar faizleri sabit tutma konusu var. Ortalama vadesi 1 ila 3 ay arasında yoğunlaşan mevduatın faizi artacak ancak bu kredilerin faizi en az 1 yıl boyunca aynı kalacak. Zarar edersin ettiğin zararı da sermayeden yersin.
Sermayeyide bitirdimi dükkanı kapatır, çalışanları tatile gönderirsin. Bu Kanun görüşülürken BDDK Başbakanlığa nasıl bir çözüm bildirdi doğrusu çok merak ediyorum. Bankacılık sisteminin toplam olarak belki biraz azalsa bile kârlılığını sürdürdüğü 2006 yılında faizlerin yüksek seyretmesi ile sistemik risk arasında hangi amaçla nasıl bir ilişki kuruluyor onuda öğrenmek isterim.
Benim bildiğim Tevfik Bilgin bu yazıya mutlaka bir açıklama gönderir. Zahmet olmazsa değerli açıklamasına 2003 yılının başından bu güne aylık bazda bankaların bilanço aktif, pasifleri arasındaki vade farkının nasıl geliştiğini ekleyebilir mi? Ben de Merkez'in kotasyon faizlerini excel kullanmasını bilen bir arkadaşa bu grafiğin üstüne çizdirir yeni bir yazı konusu yaparım.
Böylece beni de grafik kullanan, ekonomiden anlayan köşe yazarı sınıfına sokarlar. İstanbul'a gittiğimde karşılaştığım genç bankacı arkadaşların "kamyoncu lokantalarını yaz, denizleri yaz, mevsiminde balıkları yaz" baskısı da bu şekilde sona erer. Hep birlikte huzura kavuşuruz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tevfik Bilgin maksadını aşıyor mu?   / 12-11-2006
 Yeniden 2007   / 10-11-2006
 İletişim beceriksizliği mi belirsizlik kakofonisi mi?   / 08-11-2006
 Pide kebap lahmacun   / 05-11-2006
 Gündemde enerji var   / 03-11-2006
 Politika değişiyor mu?   / 31-10-2006
 Hoş geldin John Lipsky   / 29-10-2006
 Üzerinde anlaşılmış Niyet Mektubu taslağı   / 26-10-2006
 Bütçe kimin bütçesi?   / 24-10-2006
 Türev enstrümanlar   / 22-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı Türkiye riski alıyor yerliler ise riskten...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Merkez ile Babacan soğuk mu?
Bu sıralar Merkez Bankası...
ŞÜKRÜ BİNAY
Tevfik Bilgin maksadını aşıyor mu? (2)
Dün BDDK Başkanı...
UFUK SANDIK
Yılın 'Oscar'larında asıl Türkiye kazandı
Otomotiv...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Global piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye'ye...
'Hassas bölge'yi arayamayan Türklere eğitim
Denemelerde Frankfurt Havaalanı'na silah ve bomba sokuldu. Genital...
Savcı kocam beni hem dövüyor, hem aldatıyor
Cumhuriyet savcısı Mehmet Uyanık'ın boşanmak istediği eşi Şahender...
Partimiz seçime yetişecek Sarıgül de bizimle
Partimiz seçime yetişecek Sarıgül de bizimle
Turkuaz Hareketi ile ortaya çıkıp yeni parti mesajı veren Ali Müfit...
Aşkla son yürüyüş tam 7.3 km sürdü
Aşkla son yürüyüş tam 7.3 km sürdü
Cenazede akıllara kazınan görüntü, Rahşan Hanım'ın mezarlığa kadar...
IMKB
E: 39.030 D:% -1,51
DOLAR
S: 1,453 D:% 0,833
EURO
S: 1,863 D:% 0,649
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu