kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Görevimiz Tehlike'yi bağlamayla çalıyor
'Görevimiz Tehlike'yi bağlamayla çalıyor
Sting'den teşekkür

'Görevimiz Tehlike'yi bağlamayla çalıyor

Şu sıralar herkes Love Story, Desert Rose ve Mission Impossible parçalarını bağlamayla çalan Ahmet Koç'u konuşuyor. Yeni albümü 'Sağanak'ta birçok kült parçaya bağlamasıyla farklı bir yorum getiren Koç, "Yabancı müzik özümüzü bozmaz" diyor.

Şu sıralar müzik kanallarında dönen bir klip büyük ilgi görüyor. 'Mission Impossible' (Görevimiz Tehlike) isimli parçanın klibinde ajanlar görev aşkıyla tehlikeden tehlikeye atılıyor. Klibin ilgi görmesinin asıl nedeni ise şarkının ilginçliği. Çünkü bu yabancı parçayı Ahmet Koç bağlamasıyla yeniden yorumluyor.

BAĞLAMA EŞLİĞİNDE LOVE STORY

Koç, yeni albümü 'Sağanak'ta başka ünlü parçalara da bağlamasıyla eşlik ediyor. İki CD'den oluşan albümde Phil Collins'in 'Another Day in Paradise'ından Sting'in 'Desert Rose'una, Francais Lai'nin 'Love Story'sinden Chris Rea'nin 'The Blue Cafe'sine birçok parça yer alıyor. CD'nin Türkçe kısmında ise Zülfü Livaneli'nin 'Kan Çiçekleri'nden, Orhan Gencebay'ın 'Kaderimin Oyunu' adlı parçasına ünlü şarkılar var. Bağlama ustası Ahmet Koç'la, hedeflerini, Türk ve dünya müziğini ve yeni albümünü konuştuk.

* 'Sağanak' albümü bağlamayla yaptığınız ilk albüm değil. Müzikteki seyrinizi anlatır mısınız?
1994'te 'Yedi Karanfil' adlı albümün aranjörlüğünü yaptım. 1996'da kendi adımla albümlerim çıkmaya başladı. Ardından 'Yediveren Anadolu' ve 'Yol Türküleri' geldi. Bu albümlere baktığınız zaman müzikal tat ve çizgi olarak bir konu bütünlüğü var. Halk müziği ya da film müziği parçalarını bağlamamla ve büyük bir orkestrayla rock tarzında çaldım. Bunlar senfonik rock ya da Klasik Batı Müziği tarzında ama bağlamanın ön planda olduğu parçalardı. Yaptığım iş çok sevildi. Ben dünya müziğini takip ediyorum ama Soner Olgun haricindeki bağlama sanatçıları bunu yapmıyor. "Yabancı müzik özümüzü bozar" diyorlar. Ben özümüzü bozalım demiyorum ki. Bağlama zaten milli enstrümanımız ve baş tacımız.

* Amacınız Türk müziğiyle Batı müziğini birleştirmek mi?
Ben zaten Türk Müziği ile Batı Müziği'ni önceki albümlerimde birleştirmiştim. Büyük orkestralarla çalışıp, bağlamayı üstüne solo olarak çalıyoruz. Bunlar Edip Akbayram'ların, Cem Karaca'ların, Moğollar'ın yaptığı şeyler. Ben o anlamda bir şey kattığıma inanmıyorum. Ama bu albümde enstrümantal müzikte çığır açtım. "Ben artık sözlü müzik değil, enstrümantal müzik dinleyebiliyorum" diyenler var. Türkiye'de eskiden enstrümantal konser olmazdı. Şimdi böyle bir şey oluştu. 'Paradoks' adlı albümüm için Sting'in, Elton John'un şarkılarını bağlamayla çalmıştım.

GENCEBAY EKOLÜNDENİM


* Albümün ikinci CD'si, Türk sanatçıların bağlamayla çalınan eserlerini kapsıyor. Onlarla kurduğunuz ilişkiler nasıldı?
Nazan Öncel'in albümüyle benim albümüm şu an aynı standlarda satılıyor. En çok satanlar rafında birinci sırada onun, ikinci sırada benim albümüm var. Livaneli'nin bu albümde iki parçası var. Onur Akın'ın 'Yağmur Yüreklim'i de albümde yer alan parçalar arasında. Ayrıca MFÖ'nün bir parçası ilk kez bir başkası tarafından çalınıyor. Ben Orhan Gencebay ekolünden geliyorum. Arif Sağ ve Musa Eroğlu da çok iyi sanatçılar ama benim tarzım Gencebay ekolüne daha yakın.

* Peki albümünüzün tarzı nedir?
Pop tarzında. Bu albümde bağlama ailesinin tüm fertlerini kullandım. Hiçbir masraftan kaçınılmadı. Sting'in şarkısında Mısırlı Ahmet, 'Another Day in Paradise' için Ercan Irmak, 'Desert Rose' için ise Mine Koşan destek verdi. Ali Koç piyano ve flütte bana yardımcı oldu.

* Müzikteki hedefiniz nedir?
Özellikle bu sene kendi orkestramla konser vermek istiyorum. Canlı performansta başarılıyız. Albümdeki sanatçı arkadaşlarımı bir araya getirip Açıkhava ya da Lütfi Kırdar'da konser vermek istiyorum. Bir sonraki albümümün kaydı da hazır. İşimi çok seviyor ve saygı duyuyorum.

ASLI ÖRNEK

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Görevimiz Tehlike'yi bağlamayla çalıyor
 Bu surata sahipseniz sizden komiği yok!
 'Dondurmam Gaymak' Queens Film Festivali'nde
 TÜRVAK sekizinci yaşını kutluyor
 Oyuncu Serpil Çakmaklı, Polis emeklisi Soner Dülger ile...
 Oyuna gelmem cevap vermem!
 Emaneti teslim almaya hazır
 Oyunculuğa kafayı iyice taktı
 Kevin velayet için savaşacak
 Burnunu yaptırmak istiyor
 Pamela Anderson bebeğini düşürdü
 David'i dedesiyle tanıştıracak
HAKAN & UTKU
Survivor çeşitlemeleri
Uzunca bir süredir firarda olan...
SEDA KAYA GÜLER
Orda bir sınıf var ki, yarısı sözlü yarısı nişanlı!
Tam...
Cildinizi soğuklardan nasıl korursunuz?
Cildinizi soğuklardan nasıl korursunuz?
Sonbahardaki ani hava değişimleri, cildin savunma ...
Leke dolan cildiniz ışıkla gençleşiyor
Leke dolan cildiniz ışıkla gençleşiyor
Dünyada beş yıldır, Türkiye'de ise yeni kullanılmaya başlanan...
Kültürel takıldılar!
Kültürel takıldılar!
Geleneksel Türk Sanatları'nın üç önemli ismi Dr. Münevver Üçer, Sıtkı...
Değişik bir leopar!
Değişik bir leopar!
Moda Polisi
'Animal Print' modası bu sezona damgasını vuranların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.