kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelmiş geçmiş en çarpıcı reklam fotoğrafları bir arada
Reklamda tabu olmaz

Reklam fotoğrafçılığının tarihini incelemek üzere bir sergi açan Paris Reklam Müzesi, Peter Lindbergh, Nan Goldin, Helmut Newton gibi sanatçıların reklam fotoğraflarını sergiliyor. Görünen o ki artık reklam fotoğrafında tabu yok, şoke etmek yasak değil, yeter ki ürünün adı duyulsun.


Gelmiş geçmiş en çarpıcı reklam fotoğrafları bir arada

Günümüzün en bulaşıcı hastalığı olan tüketim tutkusunun boyutlarını anlayabilmek için, Paris Reklam Müzesi reklam fotoğrafçılığının tarihini inceliyor.

Reklamcılığa ait mesleklerin hiçbirini sanat olarak kabul edenlerden değilim. Neticede yoğurt ya da sabun satmaya yarayan bir görüntünün, sanatsal bir değeri olabileceğine inanmıyorum. Ama reklam sektöründen bol sanatçı çıktığını da kabulleniyorum: Dünyanın her yerinde edebiyatla haşır neşir olan metin yazarları, görsel sanatlarla uğraşan reklam fotoğrafçıları var. İşte hem bu yüzden hem de günümüzün en bulaşıcı hastalığı olan tüketim tutkusunun boyutlarını anlayabilmek için, Paris Reklam Müzesi bugünlerde reklam fotoğrafçılığının tarihini inceliyor. Reklam fotoğrafçılığı aslında, iki dünya savaşı arasında ortaya çıkan bir meslek. Sanayiciler, ilk kez 20'li yıllarda çok sayıda broşür ve katalog basmaya başlıyor ve bunun için de iyi fotoğrafçı seçiyorlar. Bu ilk reklam fotoğrafları açı, çerçeve, ışık seçimleriyle dikkat çekiyor. Zamanla afişlerde de resim yerine fotoğraf kullanılmaya başlanıyor. 50'li yıllarda, savaş sonrası refahla birlikte yeni bir konsept gelişiyor: Ürünü değil, tüketiciyi göstermek, stüdyo fotoğrafçılığından belgesele geçmek. 60'lı yıllara gelindiğinde ise, yepyeni baskı teknikleri, fotoğraf kullanımını iyice geliştiriyor ve artık fotoğrafçılar atmosfer ve duygu yaratmaya yöneliyorlar. 80'ler, reklamcılığın iyice profesyonelleştiği bir dönem olduğundan, star fotoğrafçılar ortaya çıkıyor. Onlar, kendi stillerini yaratarak uluslararası reklam ajanslarının gözbebeği oluveriyorlar. Son 20 yıldır da, çok daha gerçekçi görüntülerin kullanıldığı bir reklam fotoğrafçılığı moda. Ama tabii ki, iletişim biçimleri ve dijital teknoloji baş döndürücü bir hıza ulaştığından, tüketicinin farkında bile olmadığı reklam fotoğrafları, günde binlerce kez görüş alanımıza giriyor.

YETER Kİ ADI DUYULSUN

Malum, Sarah Moon, Peter Lindbergh, Nan Goldin, Helmut Newton gibi sıkı sanatçıların reklam fotoğrafları çekmesi, sanatı değilse de, en azından sanatçıyı reklam dünyasına buyur etti. Onlar reklam fotoğrafçılığını sanat olarak değil, siparişle yapılan bir zanaat olarak gördüklerini saklamıyorlar. Artık ürünler 'arzu nesnelerine' dönüştüğünden, reklam da ekonominin en kuvvetli motoru haline geldi. Reklamı ilginç kılmak için her şey mübah. Seks, şiddet, din, politika, açlık, hastalık, uyuşturucu... Fotoğrafçılar, saniyede yüzlerce ürün gören tüketicinin kafasına bir markayı kazıyabilmek için her şeye hazır. Artık reklam fotoğrafında tabu yok. Her türlü 'trash' kavram reklam fotoğraflarına hoş geliyor, sefalar getiriyor. Şoke etmek yasak değil, yeter ki ürünün adı duyulsun! Paris Reklam Müzesi'nin etkinliğinde Sieff, Lutens, Goude, Lariviere, Daniloff gibi reklam fotoğrafçılığının kaderini değiştiren isimlerin işleri var... Daha ayrıntılı bilgi için: Musee de la Publicite (Reklam Müzesi) http://www.museedelapub.org

SEDEF ECER

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 36 beden işkolik
 15. yıla üç proje
 Yüksek ökçe olmadan asla!
 Ve kadın yeniden yaratıldı
 Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer
 Başımızın üstünde yeri var
 Taş gibi, sonsuza dek...
 Hollywood kapısı aralanıyor
 Bugün dünya için ne yaptınız?
 Rock'ın kırmızılı kadınları
 En hayırlı 'Kırmızı' alışveriş
 Fransa'dan Çin'e bir Türk markası
 Havada alışveriş kokusu mu var?
 Sabun köpüğünden ekmek parası
 Şeytan hep Prada giymiyor
 Toplamış kalbinin 50 parçasını...
 Afili depresif
 Osmanlı bir gecede kurulmadı
 Eyvah kitap okumuyorlar!
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
Deniz manzarasız bir balık lokantası, lezzetleriyle tercih edilebilir. Misina...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.