kapat
   
12 Kasım 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Buluşları, yaşamı kolaylaştıran Türkler...

Otomobil kullanmayı seviyorsanız ve trafik kurallarına uymak size göre bir sürücü için en üst değerse, trafik lambaları da, kavşaklarda kırmızıdan başka renkle karşılaşamadığınız, sürpriz renk değişimleri ile hızınızı kesen aygıtlardır.
Dünyadaki bütün sürücüler hep aynı şeye takılmıştır. Çünkü bir kavşakta yeşil yanan trafik lambasıyla karşılaşmak, adeta mümkün değildir. Bu yüzden mesela Amerika'da "Trafik lambaları utangaç genç kızlara benzer. Onlara yaklaşınca mutlaka yüzleri kızarır" benzeri deyişler bile üretilmiştir.
Birkaç yıldır İstanbul trafiğinde trafik lambaları sürücüler için bunun dışında bir anlam taşıyor. Çünkü hangi renk ışığın ne zaman yanacağını, saniyesi saniyesine biliyorsunuz. Çünkü artık kavşaklarda "Kalan yanma süresini üzerinde gösteren trafik lambası" var.

TÜRK İCADI
Avrupa kentlerinde de, Amerika'da da olmayan bir kolaylık bu. Meğer bu bir "Türk icadı"ymış. Bunu Anadolu Ajansı'nın bir haberinden öğrendim. Bu habere göre Almanya'da Nürnberg'de 25 Kasım tarihlerinde düzenlenen "Buluşlar Fuarı"nda (İENA 2006) On Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nden Orhan Aydın "Kalan yanma süresini üzerinde gösteren trafik lambası" icadı ile bronz madalyaya ve Hırvatistan Buluşçular Birliği özel ödülü ve sertifikasına layık bulunmuş.
Fuarda Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) açtığı stand Rusya Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından özel ödül ve sertifikaya, Hırvatistan Buluşçular Birliği tarafından da özel ödül ve sertifikaya layık görülürken, Doktor Turhan Alçelik de, "Göz kamaştırma etkisi yapmaksızın uzun mesafeli aydınlatma sağlayan araç farı" ile gümüş madalya ve Makedonya Sınai Mülkiyet Ofisi özel ödülü ve sertifikasını almış. 21'inci dönem SP Giresun milletvekili, göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Turhan Alçelik, hastanede acil serviste görev yaparken Sakarya ve Tunceli'de yaşanan iki kazanın ardından, ışığın göz alma etkisini yok etmek için bu sistemi geliştirmeyi kafasına koymuş.

BEKO-VESTEL
Profesör doktor Nesrin Hasırcı ile Doç. Dr. Kezban Ulubayram'a da "Medikal uygulamalarda kullanılan bir jelatin sünger yapısı ve bu yapının elde edilme prosesi" icatları için Makedonya Sınai Mülkiyet Ofisi özel ödülü ve sertifikası verilmiş.
Emniyet kemeri, tekerlekli bavul gibi günlük hayatı kolaylaştıran önemli buluşlar da 58 yıldır düzenlenen bu fuarda ilk kez sergilenmiş...
Google'da Orhan Aydın, Turan Alçelik, Nesrin Hasırcı ve Kezban Ulubayram isimleri hakkındaki bilgilere ulaşmaya çalışırken, anladım ki, benim özlediğim Türk dünyasının heyecanları, bu tür araştırıcı ve yaratıcı beyinler üzerinde yoğunlaşmalı.
Geçen hafta iki günlüğüne Paris'teydim. Bulvarlarda, otoyollarda Beko'nun reklam panolarını görünce, heyecanlandım. Arçelik'in Sütlüce'de başlayan üretim sürecinin, Avrupa pazarlarına bir Türk markasını taşıyan noktaya ulaşması, beni duygulandırdı. Eğer yıllar önce Vestel'e yeterli destek verilseydi, bugün likid kristal ekran üretiminde (LCD) Türkiye, Güney Kore yerine dünyada gösterilen ağırlıklı ülke olurdu.

YENİ TARİH
İENA'nın düzenlendiği Nürnberg kentinin tarihinin tanıtıldığı sitede, MP3 formatının 197992 arasında "University Erlangen-Nurnberg" ve "Fraunhofer-Institut for Integrated Circuits" de geliştirildiği, 1840'da altı köşeli kurşun kalemin Nürnberg'de Lothar Von Faber tarafından yapıldığı övünülerek anlatılıyor.
Yani sadece Nazilerin 1936 gösterisinin ve Nazilerin 1946'da yargılanmalarının ya da Wagner'in "Die Meistersinger von Nürnberg"inin kenti olmak yetmiyor Nürnberg'e. 1500 yılında Avrupa'nın ilk "Yol haritası"nın Erhard Etzlaub tarafından yapıldığı kent olmakla da övünüyorlar.
Şimdi ben de yeni yazılacak "İstanbul Tarihi"nde, "Kalan yanma süresini üzerinde gösteren trafik lambasının ilk kullanıldığı dünya kenti" cümlesinin de bulunacağını hayal ediyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rumsfeld gitti, ama kuralları kalıcıdır...   / 11-11-2006
 Ana muhalefet partisi AB'dir   / 10-11-2006
 Savaşı Almanya kazansa AB de olmazdı...   / 09-11-2006
 Ecevit'in cenazesi siyasi miting değil ulusal törendir   / 08-11-2006
 Ecevit de "devlet adamı" rütbesine ulaştı...   / 07-11-2006
 Saddam'ın yargıçları onu da idama gönderdi...   / 06-11-2006
 Ankaralı ve İstanbullu gazeteciler   / 05-11-2006
 Milliyetçiliğin bir ayağı tarihte bir ayağı da bugünde olmalı...   / 04-11-2006
 Dışarıdan gelen eleştiri içeridekinden daha mı etkili?   / 03-11-2006
 İdeolojik tarihle liberal demokrasi birlikte olamaz   / 02-11-2006
YILMAZ ÖZDİL
Böyle başa böyle tarak
En büyük hayali...
Köykent...
ERGUN BABAHAN
Batı'nın son vahşisi
Batı'da iktidar sahiplerinin en son...
MEHMET BARLAS
Buluşları, yaşamı kolaylaştıran Türkler...
Otomobil...
FATİH ALTAYLI
Özgürleşen ülke böyle mi olur!
Geçen hafta bir...
UMUR TALU
Benzetmek gibi olmasın!
Muhafazakâr hükümet 2.5 milyar...
ERDAL ŞAFAK
Parti içi demokrasi
AK Parti "Üzüm üzüme...
'Sözümüzü tutmadık'
Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borell AB'nin Kıbrıs Türklerine...
'Örtülü durdurma formülü masada'
AB Dönem Başkanı Finlandiya aralık zirvesinde masaya Kıbrıs sorunu...
Fenerbahçe maçına çıkacak 11 Beşiktaşlı aranıyor
Fenerbahçe maçına çıkacak 11 Beşiktaşlı aranıyor
Kalecisi 32 metreden kafa golü yiyen, bir gol pozisyonu bile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu