kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başımızın üstünde yeri var
Başımızın üstünde yeri var
Şapka adabı
Kısa kısa...

Başımızın üstünde yeri var

Günümüzde yerini bere ve keplere bırakan şapkalar, eskiden asalet, şıklık ve statü simgesiydi. Beyoğlu Hacupulo Pasajı'ndaki Madam Katia'nın şapkacı butiği, Hatırla Sevgilidizisi için şapkalar tasarlıyor.

1925 yılında Atatürk'ün Şapka Devrimi'ni ilan etmesiyle, sarık ve cüppe yasaklanmış, şapkalar modernliğin ve asaletin simgesi olarak toplumdaki yerini almıştı. O yıllarda şapka bir gurur göstergesiydi. Gerçek hanımefendiler ve beyefendiler, başlarında şapkaları olmadan değil davete katılmak, sokağa dahi çıkmazlardı. Beyoğlu, o dönemki adıyla Pera, Paris modasını takip eden, Rum asıllı madamların şapka butikleriyle doluydu. O yıllarda gururlu ama biraz mağrur kadınlar, yolda yürürken gözlerini şapkalarının tülleriyle gizlerlerdi. Bugün ise tüm bunlar yalnızca filmlerde, televizyonda ya da resimlerde karşımıza çıkan, eski bir İstanbul hatırası olarak hafızalarımızdaki yerini aldı. Beyoğlu Hacupula Pasajı'ndaki Madam Katia'nın şapkacı butiği ise, içeri girenleri işte bu eski yıllara götürüyor. Gerçek hanımefendilerin şapkasız, tayyörsüz ve eldivensiz sokağa çıkmadığı yıllara.

DİZİ FİLMLERE ÖZEL ŞAPKA

Butik, şimdiki sahibi Katia Kiracı'nın annesi Madam Eva tarafından 1955 yılında açılmış. Madam Eva, şapka yapmayı, Paris La Fayette'te, dönemin ünlü modacısı Pierette Cartier'in yanında öğrenmiş. İstanbul'a döndükten sonra da Aznavur Pasajı'nda açmış ilk butiğini. Sonrasında pasaj restore edildiği için Hacupulu Pasajı 37 numaraya taşınmış. Bugün ise butiği kızı Katia Kiracı, kuzeni Figen Minaoğlu ile birlikte işletiyor. Hayatlarını şapka tasarlayarak geçiren ikilinin en büyük şikayeti ise şapkaya eski yıllarda verilen önemin kalmaması ve yüzyıllık bir geleneğin yok olup gitmesi. Ancak son yıllarda hareketlenen retro modası, dizilere ve filmlere de yansıyınca, yapım şirketleri butiğin müşteri listesindeki yerini almış. Şimdilerde dizi, film ve kliplere eski zaman şapkaları hazırlayan butik son olarak, atv'de bu hafta vizyona giren Hatırla Sevgili dizisi için şapkalar tasarlamış.

GAYRİMÜSLİMLER VE ÜNLÜLER
Bir zamanlar Fatma Girik, Belgin Doruk ve Türkan Şoray'ın da müdavimi olduğu butiğin şimdiki müşterileri ise yoğunluklu olarak gayrimüslimler. Nişan ve düğünlerde şapka takma geleneğini sürdüren gayrimüslimler, elbiseleriyle butiğe gelerek, buradaki örnek modellerden birini seçiyor ya da kendi istedikleri modeli diktirebiliyorlar.

KİRALAMA İMKÂNI

Butikte bulunan, boy boy, renk renk şapkaları, isteyenler 100-150 YTL arasında kiralama imkanına da sahipler. En az iki gün öncesinden ise özel sipariş üzerine şapkalar hazırlanıyor. Modellerin hepsi Fransa'dan ya da moda dergilerinden örnek alınıyor. Şapka geleneğini yaşatmak için çalışan butik, defilelere de şapka veriyor.

NEREDE O ESKİ GÜNLER?
Eskiden tayyörün şapka ve uyumlu bir eldivenle birlikte giyildiğini söyleyen Figen Minaoğlu, "Şimdi ise gençler çok daha farklı giyiniyor. Bugün bu şapkaları takıp sokağa çıksanız, insanlar garip garip bakarlar. Oysa şapka 1900'lü yıllarda kadın erkek herkes için bir asalet simgesiymiş," diyor. Koşuşturma içinde geçen, zariflikten çok rahatlığın ön plana çıktığı 21. yüzyıl şehir hayatına inat, Beyoğlu'ndaki ufacık bir butik, ticaretten ve para kaygısından uzak, eski bir geleneği sürdürmek için savaşıyor.

BURCU ALDİNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 36 beden işkolik
 15. yıla üç proje
 Yüksek ökçe olmadan asla!
 Ve kadın yeniden yaratıldı
 Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer
 Gelmiş geçmiş en çarpıcı reklam fotoğrafları bir arada
 Taş gibi, sonsuza dek...
 Hollywood kapısı aralanıyor
 Bugün dünya için ne yaptınız?
 Rock'ın kırmızılı kadınları
 En hayırlı 'Kırmızı' alışveriş
 Fransa'dan Çin'e bir Türk markası
 Havada alışveriş kokusu mu var?
 Sabun köpüğünden ekmek parası
 Şeytan hep Prada giymiyor
 Toplamış kalbinin 50 parçasını...
 Afili depresif
 Osmanlı bir gecede kurulmadı
 Eyvah kitap okumuyorlar!
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
Deniz manzarasız bir balık lokantası, lezzetleriyle tercih edilebilir. Misina...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.