kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Borat, Mahir, Cem Yılmaz ve 'Savaş Ağbi'
Borat, Mahir, Cem Yılmaz ve 'Savaş Ağbi'


Borat 1994 yılında yarattığı karakteri, 1999 yılında ortaya çıkan Mahir'den araklamış, deniyor. O halde Cem Yılmaz, Savaş Ay'dan Hokkabaz'ı kesin araklamıştır. Zaman makinesine bile ihtiyacı yok, bir Savaş Ağbi yazısı okusun, yeter
Sacha Baron Cohen ismini artık dünyada duymayan kalmadı herhalde. Malum Borat karakterinin yaratıcısı. Televizyon şovunda kendini zenci sanan homofobik beyaz rapçi Ali G ve Avusturyalı gay moda gazetecisi Brüno gibi iki karakteri daha var. Ve gerçekten en az Borat kadar başarılı ve komikler. Mesela Brüno'nun ülkesi Avusturya ile ilgili söylediği şeyler de aslında yenir yutulur şeyler değil. Brüno, Avusturya için şöyle diyor: "Avusturya'da moda tasarımcılığı doktorluk kadar saygın ve vazgeçilmez bir şey. Herkesin stili var. Olmayan iğrenç tipler de var tabii. Onları trenlere koyup kamplara yolluyoruz. Ha ha ha..."

LİDER KONSERİ BÖYLE OLUR
Kazakistan'a ve Borat'a geri dönersek. Kazakistan fakir bir yer. Yıllardır aynı isim tarafından yönetiliyor (Şimdi ben de bir diplomatik kriz yaratırsam şaşırmayın). Kapalı bir ülke ve içinde neler olduğunu kimse bilmiyor. Ancak bizim işçilerimize elektrikli testereyle saldırdıklarında orada neler olduğu/olabileceği hakkında bir fikrimiz oluyor. Türkmenistan ve Özbekistan gibi bölgenin diğer ülkeleri de benzer durumda. Geçenlerde sanatçılar ve siyasetten söz eden bir yazı yazmıştım. Üzerinden iki hafta geçmeden Türk sanatçısının siyasete olan ilgisini gördük. Mahsun Kırmızıgül, Türkmenistan 'lideri'ne konser verdi. 'Lider' evinde hasta olduğundan kendine özel canlı yayın yaptırmış, yatağından izlemiş. Şöyle demiş Mahsun Kırmızıgül "O benim atam, beş yıl önce bana pasaport ve değerli hediye verdi. Hepsini hatıra olarak saklıyorum. O her zaman benim kalbimde, onu çok seviyorum. 21. asrın en büyük liderlerinden biri, en büyük Türkmenbaşı." 21. asırda henüz altı yıl geçti. Ama Mahsun kararını vermiş bile... Türkmenbaşı üç yıl kadar önce İngiliz müzik dergisi Q'da playback yapmayı yasaklayan genelge yayınladığı için alay konusu olmuştu. Bravo Mahsun, aynen böyle devam et. Yalnız playback yapma oyarlar, dikkat et! Sonra Borat dalga geçince kötü adam oluyor.

ŞAŞIRTAN BENZERLİKLER
Geçenlerde bizim gazetelerden birinin ilk sayfasında Borat ile ilgili bir haber şöyle verildi. "İnternet Mahir'den esinlenerek yarattığı Borat karakteriyle..." Hakikaten bazı şeylere inanmaya ne kadar müsait bir milletiz biz. Ama şaşırmıyorum. Aynı gazetelerde "Lenin Türk'tü'' diye haber de gördüm ben (Maradona ve Elvis de Türk gazetelerimize göre...) Bir güzide yazarımız demiş ki "Bu Borat internet Mahir'e benziyor,'' (ki hakikaten benzerlikler var ve bunlar The Guardian'da da çıktı), öyleyse Cohen kesin buradan esinlenmiştir. Araklamıştır. Bu benzerliğin başka bir açıklaması olabilir mi zaten? Sacha Baron Cohen 1994'de adı sanı duyulmamış bir komedyendi. Channel 4 için sunucu olmak istiyordu ve açılan yarışmaya katıldı. Kendi yarattığı Kristo from Albania karakterini canlandırdığı bir kaset çekti. Arnavutluklu Kristo, televizyon gazetecisiydi ve dünyanın çeşitli bölgelerinden bildiriyordu. O yıl Türkiye'de internet yoktu, ama önemli değil. Cohen, Mahir'i şahsen tanıyordu herhalde. Kanal yöneticileri ilgilenmediler, ama Cohen ismini de bir yere yazdılar. Bir süre sonra Cohen aynı kanalın The Eleven O'Clock Show isimli programında, kendini dünyaya tanıtan karakter olan Ali G ile boy göstermeye başladı. Derken Madonna'nın klibi, 2001 MTV Avrupa Müzik Ödülleri filan derken herkes onu tanıdı. Cohen, Kristo karakterini revize ederek Borat'ı yarattı. İnternet Mahir ise Türkiye'de internetin yaygınlaşmasıyla 1999 yılında web âlemlerinde boy göstermeye başladı. Arada bir beş yıl var. Ama bence de Cohen internette Mahir'i görmüş ve bu karakteri yaratmaya karar vermiştir. Cem Yılmaz'ın Savaş Ay'ın projesini çaldığına da artık eminim. Cem Yılmaz, Savaş Ay'dan daha iyi bir fikir bulamaz, üstelik Borat gibi zaman makinesine de ihtiyacı yok geleceğe gidip Mahir'le tanışmak için. Tek yapması gereken yıllar önce bir tarihte, bir gazetede çıkmış 'Savaş Ağbi' yazısını okumak ve bundan bir senaryo üreterek 2006'ya kadar bekleyerek filmi vizyona sokmak. Hem çalmış hem de film çekmiş. Utanmaz adam, bari çekme!
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Yarım asırlık Beyoğlu klasiği
 Türkiye'de tek Babuna ailesi mi var?
 Bu filmlerin hepsi özenle seçildi
 Mogwai, Galatasaray - Gençlerbirliği maçındaydı
 Sinemacılığa giriş telefonu: N93
 Feride, Müzeyyen için 10 kilo verdi
 Işın tabancası gibi süpürge
 Hayatınız film kareleri misali gözünüzde canlansın
 Bayram tatlarının Kare As'ı
 Uyy, hamsinun paşuna celenler
 Gerilla kızlar geliyor
 0 Bir sanat ve hayat kavuşması
 Bu gardan bir sergi geçecek
 Yeni müze müdürü
 'Şizo' marka bir mum yakın
 Çorbaların Kare As'ı
 Çirkin ama çok hızlı
 Jay-Z neden gelmedi?
 İzleyiciyi 'tahrik eden' sanatçılar
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Kanser aşısında dev adım
ABD'li bilim adamları, fareler üzerinde kanseri engelleyen bir aşı...
Bakan'la arkadaşının 'Rus kadın' sohbeti
Bakan'la arkadaşının 'Rus kadın' sohbeti
Bakan Koç, TV'de Rus Büyükelçisi'ne özür mektubu gönderdiğini...
Ata'yı en son onlar gördü
SABAH, 1953 yılında Etnografya Müzesi'nden Anıtkabir'e...
Mihmandar bakan aranıyor
Papa, ay sonunda Türkiye'ye geliyor ama hâlâ kendisini karşılayacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.