kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Astım gebelikte zarar verir mi?
Astım gebelikte zarar verir mi?

* Ben alerjik astım hastasıyım. 4.5 yıllık evliyim ve çocuk düşünüyoruz. Bilmek istediğim şey; benim 16 yıldır nefes darlığı çektiğimde kullandığım ağız spreyinin hamileliğime bir etkisinin olup olmayacağı. Günde en az 4-5 defa bir ilaç alıyorum. Bu ilaç hamile kaldığımda bebeğime bir zarar getirir mi ve daha sonra süt vermemde bir sakıncası olur mu? Sizce gereksiz yere mi kaygılanıyorum?

Astımınızın olması sağlıklı bir hamilelik geçiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Fakat astımınızı kontrol altında tutmanız gerekir. Gebelikleri sırasında hem kadın doğumcularının hem de astımları ile ilgilenen doktorların düzenli kontrolü altında olurlarsa; diğer kadınlar gibi normal bir gebelik geçirme ve sağlıklı bir bebek doğurma şansları çok yüksek. Gebeliğin astımı kötüleştirip kötüleştirmeyeceği kesin değil. Bazı kadınlarda belirtiler ağırlaşırken, bazılarında aynı kalır, hatta bir kısmında iyiye gidebilir. Bir genelleme yapılacak olursa; şikayetleri ciddi olan hastaların belirtileri biraz daha artar. Bunun yanında, ilk gebeliklerinde sıkıntıları çoğalmayan hastaların ikinci hamilelikleri de rahat geçebilir. Astım, hiçbir zaman hamile kalmamak için bir sebep değil, ama ağır astımlılar hamile kalmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı. Eğer astım, hamilelik sırasında kontrol altında tutulmaz ise yüksek tansiyon, ciddi kanamalar, eklampsi görülebilir ve doğum problemli seyredebilir. Bebek erken doğup, düşük doğum tartılı olabilir. Hamileyken astımı kontrol altında tutmak için yapılması gereken, her zaman olduğu gibi astımı tetikleyen dış etkenlerden uzak durulması. Bunlar kısaca;

* Üst solunum yolu enfeksiyonları,

* Nefes yolu ile alınan alerjenler,

* Bazı ilaçlar,

* Belirli gıda ve gıda katkı maddeleri,

* Fiziksel egzersiz,

* Sigara dumanı ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler,

* Soğuk hava yada ani ısı değişimi,

* Şiddetli duygusal iniş ve çıkışlar,

* Mide reflüsü olarak sıralanabilir.
Örneğin; astımı alerjenler tetikliyorsa, bu maddelerden uzak durmak, astım ataklarından koruyabilir. Eğer ev hayvanlarına alerji varsa bunlar eve sokulmaz, toza ya da akara hassasiyet gelişmişse hava filtre edilir. Yatak örtü ve çarşaflarına özen gösterilir. Yani zaten yapılması gerekenler, hamile iken daha büyük özenle uygulanmalı. Çeşitli araştırmalar, gerektiği hallerde ilaç kullanmanın, kullanmamaya göre bebeğe ve anneye daha az zararlı olduğunu gösteriyor. Çoğu doktor, nefes yolu ile sadece akciğerlere gidip, sistemik dolaşıma katılma oranı az olan küçük dozdaki inhaler (solunum yoluyla alınan) ilaçların, bebeğe zararının olmadığına inanır. Buna karşın bazı yüksek etkili inhalerlerin ve ağızdan kullanılan ilaçların, doz ayarlamaları ya da yerlerine başka ilaçların konulması için mutlaka doktor kontrolü gerekir. Doğum sırasında ve emzirirken de, gebelik sırasında kullanılan ilaçların kullanılabileceği genel olarak kabul görür. Sizin ise önce gerçek bir astım koruması ve tedavisine başlamanıza ihtiyaç var. Adından söz ettiğiniz ilaç, sadece gelen atakların tedavisinde kullanmak için uygundur. Fakat astım tedavisinin aslını, atakların gelmesini önlemek oluşturur. Bu nedenle, önce astım konusunda uzman bir hekimin kontrolü ile doğru bir tedavinin başlaması gerekir; bunu takiben sağlıklı bir gebelik ve bebek için plan yapılabilir.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kaş yapayım derken göz çıkarma
 Bezeler mutlaka aldırılmalı mı?
 Sağlık piramidiyle güzel bir cilt ve dinç bir vücut
 Diyet yapmak için strese girmeyin
 Güzel cilt sağlam vücutta bulunur
 İstanbul'da kök hücre nakli müjdesi
 Kemik erimesi duracak
 Erkek kısırlığının nedeni
 Işıltılı ve pürüzsüz bir cildin sırrı: Mutluluk
 Dişçi fobisi utangaçlıktanmış
 Kestane ye, enerjini koru
 Astım gebelikte zarar verir mi?
 İyi bir göz kremi güneş koruyucu da içermeli
 Baş ağrınızın nedeni boynunuz olabilir mi?
 Yaş, düşük riskini artırıyor
Pavarotti'yi kızdıran Türk: İsmet Kurt
Pavarotti'yi kızdıran Türk: İsmet Kurt
Ankara'da izleyiciyle buluşan 'La Boheme' operası bilinmeyen...
Meslek kursları yoğun ilgi görüyor
Meslek kursları yoğun ilgi görüyor
Bursa'da Yıldırım Belediyesi ve Yıldırım Halk Eğitim Merkezi...
Sosyetik satıcılar
Sosyetik satıcılar
Daha önce Alternatif Pazarlama adıyla bir şirket kuran Alinur...
Sürpriz nişanın ilk fotoğrafı
Sürpriz nişanın ilk fotoğrafı
Ünlü reklamcı Alinur Velidedeoğlu ile modacı Enci Teker, 9 aylık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.