kapat
   
08 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Seçim geciktikçe çözüm de gecikiyor

Ekim ayında enflasyonun beklenenden düşük çıkmasına karşılık dün açıklanan eylül ayı cari işlemler dengesi düşünülenden epey yüksek çıktı. Piyasa beklentisinin ortalaması 1.327 milyon dolarken gerçekleşme 1.921 milyon dolara vardı. Şimdiye kadarki en yüksek eylül ayı cari işlemler açığı verildi.
* Eylül ile birlikte yılın dokuz aylık dönemindeki cari açık da, 25.334 milyar dolara vardı ve geçen yılın aynı dönemine göre 10 milyar dolar artış kaydetti. Geçen yılın 9 ayında bu veri 15.870 milyon dolardı.
* Eylülde son bir yıllık cari açık rakamı revizyonla birlikte 32 milyar 619 milyon dolara vardı. Böylece 2007 Programı'nda 2006 için tahmin edilen 30.7 milyar dolarlık cari işlemler açığı gerçekleşmesi eylülde aşıldı.
* Geçen yılın ekim ayında 895, kasım ayında 2.626 ve aralık ayında 3.764 milyon dolarlık açık oluşmuştu. Bu yıl turizm gelir artışı olmadığından ve daha yüksek dış ticaret açığı verildiğinden dolayı cari açık da büyüyor. Sadece ekim ayındaki 895 milyon doların yerine 2 milyar dolar civarında bir gerçekleşme, ki geçen dokuz aylık gerçekleşmeler bunun altına inilmediğini gösteriyor, bu yılın açığını 33 milyar doların üzerine taşıyacak. 34-35 milyar dolarlık cari açığın milli gelire oranı da yüzde 9 düzeyini bulacak. Şaşırtıcı, beklenmedik derecede yüksek bir rakam.
* Programa göre milli gelirin bu yıl 390.4 milyar dolara varması bekleniyor. Daha yukarıda gerçekleşecek bir milli gelir bu oranı kısmen aşağı çekebilir. Bunun yanında yeni sisteme göre milli geliri hesaplama çalışmaları da sürüyor. Bu revizyon sonrasında milli gelirin yaklaşık 100 milyar dolar artması bekleniyor. Revize edilen yeni milli gelir 2006 için 490 milyar dolara varabilir. 35 milyar dolarlık açığın bu rakama göre oranı da yüzde 7.1'e varıyor. Bu da geçen yılki yüzde 6.4 rakamının üzerinde.

Merkez'in yeni söylemi
Merkez Bankası'nın dün Ödemeler Dengesi verilerini açıklamasından birkaç saat önce Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz cari açık uyarısı yaptı. Seçim ekonomisi konusunda uyarıcı konuşan Yılmaz cari açık konusunda ilk kez bu netlikte ifadeleri kullandı:
"Cari açık, Türkiye ekonomisinin her zaman hassas noktası olmuştur. Orta ve uzun vadeli yapısal önlemlerle kontrol edilmelidir. Her zaman bir risk unsurudur. Her risk gibi yönetilmesi gereklidir. Özellikle özel sektörün artan borçlanmasıyla birlikte risk yönetim ilkelerine azami dikkat göstermesi şarttır.
Biz ne geçmişte ne bugün 'Cari açık sorun değildir' demedik. Cari açık, cumhuriyet döneminde gelir dar boğazı nedeniyle sürekli bu ekonominin yumuşak karnı olmuştur. 'Cari açık finanse edildiği sürece sorun değildir' gibi bir söylemin arkasında değiliz."

Kurun geri dönüşü
Başkan'ın konuşmasında Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerine yeniden başlayacağı da var. Mayıshaziran dalgalanmasıyla yükselen döviz kurları, daha sonra bu artışın önemli kısmını geri verdi. Yerli kişisel ve kurumsal yatırımcıların alımları da olmasaydı döviz kuru daha çok düşebilirdi. Bu öyle bir dalgalanma ki, ne ekonomik büyümeyi durdurabildi, ne de insanlar zarar gördü. Zarar gören faiz yükselişinden dolayı bir tek Hazine. Bunun da bedeli daha çok 2007 ve sonraki yıllarda ödenecek. Kur bu kadar geriye dönmemeliydi.

Açık-enflasyon kıskacı
Bu dönüş, yani kurun düşüşü enflasyonun yeni bir tırmanışa geçmesini önledi ama cari açığı yine ekonominin en önemli sorunu haline getirdi. Türkiye bir süreden beri cari açık ile enflasyon arasına sıkışmış, debeleniyor. Seçim öncesinde olduğu için de, bir türlü önlemini alamıyor, gereğini yapamıyor. Tahilsizlik veya yanlışlık da, seçim tarihinin beş yıla uzamasında, beşinci yılın sonuna cumhurbaşkanı seçiminin rastlamasında ve Meclis'te büyük çoğunluğu ele geçiren hükümetin önce cumhurbaşkanını seçmek istemesinde yatıyor. Seçim geciktikçe ekonominin çözümü de gecikiyor. İnşallah testiyi kırmadan seçime kadar gitmek mümkün olur.

Sonuç
"Duymak istemeyen kadar kötü sağır yoktur"
İtalyan Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ekonomiye imzasını attı ve gitti!   / 07-11-2006
 Dalga, lira mevduatını 'out' döviz mevduatını 'in' yaptı   / 06-11-2006
 Seçim sonrasında yeni programla ekonomik durgunluk mu var?   / 03-11-2006
 Kıt sermaye, zayıf teknoloji ve strateji yokluğu ile nereye?   / 02-11-2006
 Etkili sonuç için Merkez uyarı dozunu artırılmalı   / 01-11-2006
 Ne kadar seçim ekonomisi o kadar risk ve faiz artışı mı?   / 31-10-2006
 Dört ayakla koşan piyasa artık tek ayakla gidiyor   / 30-10-2006
 Bu bütçe cari açığı ve enflasyonu zor düşürür büyümeyi artırır   / 20-10-2006
 Ne istikrar ne de seçim bütçesi   / 19-10-2006
 Yerlilerden dövizle 2. dalgaya hazırlık   / 18-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Seçim geciktikçe çözüm de gecikiyor
Ekim ayında...
ŞELALE KADAK
Rusya'daki potansiyel ikinci fabrikayı kurduruyor
Bu...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Cenaze töreni mi siyasal aktivite mi?
İster yanında,...
ŞÜKRÜ BİNAY
İletişim beceriksizliği mi belirsizlik kakofonisi...
İşte deprem gerçeği
Hastaneler 190, yurtlar 55, okullar 33 yıl sonra depreme hazır...
İstanbul'da 7.2 'şiddetinde' tatbikat
İstanbul'da üç gün sürecek deprem tatbikatı başladı. 7.2...
İran'i dinleyen CIA Sobelendi
İran'i dinleyen CIA Sobelendi
İran'daki iletişim ve yayınların, CIA tarafından Türk uydusu...
Gül: Onları ayırmayız
Gül: Onları ayırmayız
Dün Erdoğan'la birlikte Rahşan Ecevit'e başsağlığına giden Gül,...
IMKB
E: 40.164 D:% 1,23
DOLAR
S: 1,446 D:% -0,173
EURO
S: 1,848 D:% 0,353
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu