kapat
   
07 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul hazır değil
Her yıl 200 bin kişi geliyor, risk büyüyor
Mühendislikte sınıfta kaldık, afet yönetmede fena değiliz

Raporlarımız depreme hazır

"İstanbul'da 7.5'lik depremde 50 bin kişi ölecek" diyen pek çok rapor var ancak bunun için önlem alan olmadı.

İşte Prof. Dr. Mustafa Erdik'in İstanbul kâbusu raporu: Olası depremde 40-50 bin kişi ölecek, 300 bin kişi yaralanacak, 5-6 bin bina tamamen çöküp 40-50 bin bina ağır hasar görecek. Haliç sular altında kalacak."

PROJELER BİLE ONAYLANMADI
Yedi yıldır bu uyarıları duyuyoruz. Sonuç: Çürük binaların yıkılıp yenilerin yapılması gibi planlar yerine, viyadük güçlendirme gibi 'yara sarma' projeleri üretildi. Bu projeler bile Bayındırlık'tan geçmedi. Afet yasası ise hâlâ Meclis'te.


İstanbul hazır değil

Olası İstanbul depremi ile ilgili 'kâbus senaryoları' da 'araştırmalar' da tamam... Ancak devlet bunların hayata geçirilmesinde pek başarılı değil! Güçlendirilmesi gereken viyadüklerde bile 7 yılda ancak ihale aşamasına gelinebildi.

Yıllardır hep aynı nakarat: İstanbul'da büyük bir deprem olacak. Buna göre araştırmalar yapılıyor, senaryolar hazırlanıyor. Sonuç Türkiye'yi gözyaşına boğan 17 Ağustos depreminden bu yana geçen 7 yılda uzmanların raporlarına karşın ciddi bir adım atılmadı. İşte son örnek Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik'in hazırladığı deprem senaryosu... 7.5 büyüklüğünde bir deprem olursa İstanbul'da 5-6 bin bina tamamıyla çökecek, 40-50 bin insan ölecek. Erdik'in raporunun detayları yukarıdaki "İstanbul kâbus senaryosu" grafiğinde... Ancak ortadaki tüm senaryolara rağmen 7 yıldır yapılan çalışmalarda bir ilerleme sağlanamadı. İstanbul'daki potansiyel hasar raporunda geçen zamanda bir değişiklik olmadığını vurgulayan Mimarlar Odası Başkanı Bülend Tuna "Bundan sonra yapılacaklar, depreme dayanamayacağı düşünülen yapı stokunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi olmalı" diyor. Çok konuşulmasına rağmen bununla ilgili gelişme olmadığını anlatan Tuna şöyle devam ediyor: "Çeşitli projeler üretildi ama tablo ortada. Tarihi yerler için ise durum daha da acı. Bunların doğal bir yıpranmışlıkları var. Yıllardır deprem ve benzeri olaylara dayandılar ama herhangi bir bakım görmediler. Olası bir depremde ayakta kalmaları bu şekliyle mümkün değil. Özellikle tarihi ve turistik mekânlarla ilgili sorumlu, farklı kurumlar olunca, kimin neyi, ne kadar yaptığı bilinmiyor. Hazırlıklar hep deprem sonrası için. Oysa öncesi için sosyal devlet sınıfta kalmıştır."

500
YENİ OKUL BİNASI YAPILDI

Eldeki imkânlarla depremin ardından sadece kamu binalarının güçlendirilmesi için sadece projelerin hazırlanabildiğini belirten İstanbul Bayındırlık İl Müdürü Ercan Yazıcı da, Dünya Bankası'nın İstanbul Valiliği'ne bağlı kurduğu özerk bir ofisin ortaya çıkan projeleri şubatta yeni yeni ihale etmeye başlayacağını belirtiyor. Bu iş için 400 milyon dolarlık bir fon ayrıldığını anlatan Yazıcı şöyle diyor: "Bunun 300 milyon doları kamu binalarına, geri kalan 100 milyon dolarlık kısmı da altyapı, itfaiye, haberleşme ağının güçlendirilmesi için harcanacak. Biz yaklaşık 1.5 milyon metrekare kamu binasının güçlendirme projesini kendilerine hazırladık. İstendiği zaman parça parça bunları gönderiyoruz. Biz kaynağımız, paramız olmadığı için proje ürettik. 3 yılda yaptığımıza gelince; deprem yönetmeliğine uygun 500 yeni okul binası yaptık. İstanbul'da 180 kamu kuruluşu var. Bunların içinde gizliliği olan askeri binalar da var. Hepsinden gerekli envanterleri almamız da mümkün değil."

ÖNCELİKLİ VİYADÜKLER LİSTESİ
Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu ise Boğaziçi Köprüsü'ne bağlanan viyadüklerin beton örtülerinin dökülüp, demirlerinin paslandığının ve korozyona uğradığının yapılan çalışmalarla ortaya çıktığını belirtiyor. 1970'li yılların başında çevre yolları yapılırken inşa edilen viyadüklerin Boğaziçi Köprüsü'nün devamı olsa da birbirlerinden bağımsız bulunduklarını vurgulayan Prof. Dr. Aydınoğlu şunları söylüyor: "Bu nedenle Boğaziçi Köprüsü viyadüklerden ayrı olduğu ve asma köprü olduğu için endişemiz yok. Asma köprüler depreme dayanıklı köprülerdir. Ortaköy'deki 408 ve 409 numaralı ve Yıldız çıkışındaki 411 numaralı viyadükler stratejik açıdan önemli. Biz 408 numaralı viyadükte özel incelemelerde bulunduk. Viyadükün beton örtüleri dökülmüş, demirleri paslanmış, korozyona uğramış. Bakımı yapılmamış. Büyük hasar riski var. Ancak bu hasarlar özel tekniklerle giderilebilir. Diğerlerinde de benzer hasarlar var."

"KİMSE BİZE DANIŞMADI"
Benzer tespitler Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan tarafından da dile getiriliyor. Fayın nereden geçtiğine, hangi fay hattının kırılacağına ilişkin tartışmalara girmeye gerek olmadığını söyleyen Prof. Dr. Eyidoğan, "İstanbul'u etkileyecek büyük bir deprem bekleniyor. Bu kaçınılmaz ancak böyle bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için neler yapmak lazım, nasıl önlemler almalıyız, bunlar konuşulmalı" diyor. Çalışmaları izlediklerini ve fikirlerini söylediklerini vurgulayan Prof. Dr. Eyidoğan "Ama maalesef bize danışan da yok, yardım isteyen de" diye konuşuyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Asker olmasaydı selden daha çok insan ölürdü
 Türk gençliğine en rezil mesajı verdi
 Eski aşkın dövmesi evlenince değişti
 'Babamın soyadını kullanmıyorum'
 Vatandaşlarına tecavüz ettiler
 Tecavüz kurbanı ile berdeli korumada
 Sayısal Loto'da para parayı çekti
 Yanlış otobüse bindi tinerciler kaçırdı
 Mitingde çocuklarını aradılar
 Parfüme göz yuman güvenlikçilere dava
 İstanbul bugün deprem sınavında
 Dünyayı böyle uçarak kurtardı
 Dün evlenecektik
 Tülin'e kâğıttan elbise yaptılar
 Sunucu Esra Ceyhan 'bakan' olmak istiyor
 Yeşilırmak, anne babayı aldı çocuk kayıp
 Sopayla döven babasını vurdu sonra şişledi
 Açığa alındı intihar etti
 'Aleyhte tanıklık kavgası' ölümle bitti
 Erdal davasında karar günü
 Yağıştan sonra bu kez de lodos vurdu
 Bu durakta kaç kişi var?
 Kadın dayanışması selden zarar gören ailelere yaradı
 İstanbul'da çalınanlar Antalya'da ortaya çıktı
 On Numara
EMRE AKÖZ
Ateşi sönen aşk
Pazar gecesi vefat eden Bülent...
HINCAL ULUÇ
Keşke ben de övgülere katılabilseydim!..
Bülent...
Düğmeye basıldı
Düğmeye basıldı
Galatasaray'da Gerets'e dokunulması gündemde yok. Yöneticiler,...
Bu nasıl savunma?
Bu nasıl savunma?
A Milli Takım geri dörtlüsünün üçünün yan yana oynadığı Beşiktaş...
İslam dünyası 'kadın reformu' yapmalı
İslam Konferansı Örgütü'ne, kadına yönelik çalışmaları yöneten bir...
Neruda'nın mezarında Nâzım özeleştirisi
CHP lideri Deniz Baykal, Sosyalist Enternasyonal toplantısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu