kapat
   
07 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 
AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge olabilir
ECEVİT büyük kayıp

AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge olabilir

Mayıs 2007 de Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacak olması, gözleri AK Parti 2. Olağan Genel Kurul toplantısına çeviriyor.
Siyasi kulislerde Cumhurbaşkanlığı için aday isimler telafuz edilmeye başlandı bile. Kulislerde Cumhurbaşkanlığı için en güçlü aday Recep Tayyip Erdoğan olduğu görülüyor. Kulislere bakılırsa Başbakan Erdoğan arzu etmesi halinde, TBMM'nin bugünkü kompozisyonu itibarı ile AK Parti grubunun Cumhurbaşkanı adayı olabilir ve yüzde 100 seçilir. Erdoğan dışında AK Parti içinden Cumhurbaşkanlığı için Bülent Arınç, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Vecdi Gönül ve Mehmet Aydın isimleri de geçiyor. AK Parti içinde etkin olan bazı kaynaklar, Erdoğan kesin gibi. Ancak kendisi parti başında kalmak isterse, saydığım bu isimler dışında sürpriz bir ismin Cumhurbaşkanlığı için ön plana geçebileceğine işaret ediyor.
Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olur mu ? Bana kalırsa olur. TBMM de kendisini Çankaya'ya çıkaracak oy potansiyeline sahip. Geçmişte ANAP Genel Başkanı olarak Turgut Özal ve DYP Genel Başkanı olarak ta Süleyman Demirel aynı yöntemle Çankaya'ya çıkmadılar mı? Üstelik bu kadar büyük oy çoğunluğuna sahip değilken.. Bu mantık yürütülürse sorun yok. Ancak gerek Özal ve gerekse Demirel Cumhurbaşkanı olduktan sonra, partileri ayakta kalamadı ve kendileri de Çankaya'da huzur bulamadılar.
AK parti dışındaki siyasi partiler ile asker'in Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına pek sıcak bakmadığı da bilinen bir gerçek . Bu cephede Cumhurbaşkanı adayları farklı isimlerden oluşuyor. Ancak bu kesimin aynı gerekçelerle Erdoğan'ın Başbaklan'lığına da sıcak bakmadıkları biliniyordu. Erdoğan'ı ister sevelim, ister sevmeyelim, üstelik Erdoğan'a oy vermemiş biri olarak, sonuçta demokratik yoldan, halkın oyları ile iktidar olan bir siyasi partinin Genel Başkanı Başbakan'da, Cumhurbaşkanı da olabilmeli.
Başbakan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanlığı için Turgut Özal ve Süleyman Demirel'den ayıran özellikler şu . Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan türbanlı ve Erdoğan'ın siyasi geçmişi ve başında bulunduğu siyasi parti'nin din eksenli bir parti olmasıdır . O zaman insanın aklına ister istemez şu soru geliyor. 2002 seçimlerinde Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu AK Parti'ye oy verip, iktidara taşıyan milyonlarca kişi, Emine Erdoğan'ın türbanlı ve Erdoğan'ın ideolojik eğilimi ile AK parti'nin siyasi görüşlerini bilmiyor muydu? Bal gibi biliniyordu. O zaman seçimlerde sandık başına gidip oy kullanmayan keyfi yerinde olan o zatlar ile, AK Parti'yi iktidara taşıyan kitlelerin bu mazeretin arkasına sığınmaya hakkı yoktur.
Bütün bu gelişmelere rağmen, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı için arzulu olduğunu düşünüyorum. Olağan dışı bir gelişme olmaz ise, Cumhurbaşkanlığı için ibre Erdoğan'dan yana gözüküyor. Ancak Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması halinde, AK Parti'nin Genel Başkanı kim olursa olsun 4 Kasım 2007 yılında tek başına iktidara gelmesi mümkün değildir. İşte o zaman da Erdoğan Çankaya köşkünde rahat eder mi etmez mi bilemiyorum.
11 Kasım Cumartesi günü Ak Parti 2. Olağan Kongresi var. Bu kongredeki sonuçlar, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı yönünde önemli işaretler verecektir. Başbakan Erdoğan, Çankaya'ya çıkmayı düşünüyorsa, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) na seçecek 50 kişilik listeyi ona göre belirleyecek. Yok Parti başında kalacak ise o isimler daha farklı isimlerden oluşacaktır.
Bu nedenle AK Parti Kongresi Cumhurbaşkanlığı için de önemli mesaj verebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İstihdam yaratan otomotiv sektörüne üvey evlat muamelesi   / 04-11-2006
 AUTO SHOW görülmeye değer   / 03-11-2006
 Futbol Federasyonu'ndaki gelişmelerde hukuksal yapı çok tartışılacak   / 02-11-2006
 AB, gündemi dolduracak   / 30-10-2006
 Hem dersini bilmiyor hem de şişman herkesten!   / 20-10-2006
 Müzakere durursa Türkiye nasıl etkilenir?   / 19-10-2006
 Bürokratik oligarşi İMKB'den dışarı çıkmıyor   / 18-10-2006
 Bankanın müşterisine çektirdiği çile   / 14-10-2006
 Fransa Fransa duy sesimizi!   / 13-10-2006
 İMKB ve SPK yol geçen hanı mı?   / 12-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ekonomiye imzasını attı ve gitti!
Önceki gün vefat eden...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge...
MELİHA OKUR
Ballı para ANSER'e uğur getirmedi
Yıl 1996. Sermaye...
İstanbul hazır değil
Olası İstanbul depremi ile ilgili 'kâbus senaryoları' da...
Asker olmasaydı selden daha çok insan ölürdü
Sel felaketine uğrayan Şırnak'ta askerlerle kurtarma çalışmalarına...
Ecevit son yolculuğuna cumartesi günü çıkacak
Ecevit son yolculuğuna cumartesi günü çıkacak
Cenaze gününü cumartesi olarak belirleyen Rahşan Ecevit, Sezer'in...
Bülent öldü mü?
Bülent öldü mü?
"Sayın Ecevit ağırlaştı, malzeme lazım. Hastaneye gelseniz iyi olur!"...
IMKB
E: 39.599 D:% 0,74
DOLAR
S: 1,447 D:% -0,138
EURO
S: 1,839 D:% -0,217
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu