kapat
   
05 Kasım 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Pide kebap lahmacun

Geçen Perşembe akşamı üç gündür evde yemek var tepkisi ile lahmacun ısmarlama taleplerimi başarılı bir şekilde püskürten eşim en sonunda insafa geldi. "Senin gibi okumuş yazmış çok diyar gezmiş birinin lahmacun zevki nereden çıktı?" Köşe yazarlığına sığar mı, yakışır mı demeyin. Tabii ki aklımda suşi, saşimi ısmarlamak vardı. Çin yemeğine de fitim ama buradaki wantonların, noodleların soya sosu yeterince yaşlanmadan kullanılan cinsinden. Fransızlar'ı boykot ettik, İtalyanlar makarna. Oturduğumuz semt Ankara'nın 100. Yıl İşçi Blokları. Ankaram'la da, semtimle de gurur duyuyorum.
Açtık telefonu, Fener-Antep maçı var ya devre arasına yetişsin istedik. Malzeme zamanında geldi. Hijyenik paketlenmiş. Garnitürü yerinde. Strafor alt kabının üstüne konulmuş jelatin kağıtla sarılmış dört tane lahmacun. Türk Dil Kurumu hâlâ duruyorsa bu üç cümlede ambalajı az yıpranmış dört yabancı kelime kullanımından sonra ödülü bana verir.
Lahmacunlarda bir garip koku. Pidesinin üstü de bir garip siyah. Bu gıda ile tanışıklığımız 60'lı yıllardan kalma. Kolejin basket maçlarının başlama saatini beklerken Ankara 19 Mayıs Stadı'nın yanındaki dış sahalarda ayaktopu temaşa ederdik. Maç günlerinin değişmez ürünü lahmacun o sıralar kontraplaktan yapılma iki kapaklı bir oval kutu sepet içerisinde satılırdı. Bol soğan ve kuyruk yağından mamuldü. İki gözlü sepete otuz kırkar lahmacunu üst üste dizince yumuşar ve birbirine yapışırdı. Satıcı kalabalıktan şaşırırsa bir parasına yapıştığı için ikide yiyebilirdin. O zamanlar acı bibere isot denmezdi.
Önce ısmarladığımız yere telefon açtık. Kapalı olduğu Bayram sırasında dükkandaki kıymayı ne yaptığını soramadan hava gerildi. Vatandaşı yazının birinde tüketici bilincine sahip olmamakla suçladık ya vicdan azabından internete düştük.
'Tüketici şikayet' yazınca ilk çıkan site 'şikayetvar.com' . İlk cevaplanmasını istediği soruda T.C. kimlik numarası. Annemin kızlık soyadı ile Bankadaki internet şifremi de sorsa hakiki maksada vakıf olacağız. Geçtik. İkincisinde linklerden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı geldi. Açılış sayfası çarpıcı. Tarım Bakanımız ile ilgili tam 9 adet resimli haber var. Nüfusunun hâlâ yüzde 35'e yakını çiftçilikle uğraşan ülkemde sizin için okunmasında yararlı gördüklerimi sıralıyorum.
1-Bakan Eker, personeliyle bayramlaştı.
2-Bakan Eker, Diyarbakırspor kampını ziyaret etti.
5-Bakan Eker, Suni Döllenme Yolsuzluğu İddialarını Cevaplandırdı. (En fazla hit bu habere 1378 adet)
9-Bakan Eker, Burkina Faso Tarım Bakanı ile görüştü. (Somali Heyeti yolda)
Bu arada Tarım Bakanlığı'nın sitesinde şikayetimi yerleştirecek yeri bulamadım ama gıda denetiminden sorumlu Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ingilizce adını öğrendim; "Health and Consumer Protection Directorate General" (Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Genel Müdürlüğü) türkçesi ile alakasını bulursanız sizi benden önce AB'ye alsınlar. Bunca serüvenin sonunda tüketici bilincim galip geldi ve şikayet etmek yerine lahmacuncumu değiştirmeye karar verdim. Galiba önceden yazdığım yazı seçimlerle tüketici bilinci arasındaki illiyet bağını tartışmağa yönelikti. Hâlâ iddia ediyorum ki Türkiye'de oy sandığında iyi malı ayırdetmek kebapçı da hakkını aramaktan daha kolay.
Not: Geçen pazar IMF birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'ye 'merhaba' derken arkadaşım Anadolu Ajansı'ndan Mustafa Seven'e haksızlık etmişim. Yazdırdığı 'özel' haberin 'özel' niteliği IMF duyurusuna kurban gitmiş. Evde oturup hayatla bağlantıyı internet üzerinden kurmaya kalktı mı sonun budur. Buda bana bir ders olsun.
Haksız yere kalp kırmaktan da, kul hakkına sahip çıkamamaktan da çok korkarım. Umarım Mustafa beni bağışlamıştır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gündemde enerji var   / 03-11-2006
 Politika değişiyor mu?   / 31-10-2006
 Hoş geldin John Lipsky   / 29-10-2006
 Üzerinde anlaşılmış Niyet Mektubu taslağı   / 26-10-2006
 Bütçe kimin bütçesi?   / 24-10-2006
 Türev enstrümanlar   / 22-10-2006
 2007 Bütçesi nasıl gerçekleştirilebilir?   / 20-10-2006
 Yapısal bütçe   / 18-10-2006
 Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet ediyorum   / 15-10-2006
 Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu   / 13-10-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Pide kebap lahmacun
Geçen Perşembe akşamı üç gündür evde...
NURAN YILDIZ
AB'ye iletişim desteği verelim
AB'nin iletişimi...
Ambulanslarla kumar baskını
Acarkent'te bir villada kumar oynandığı ihbarını alan jandarma kılık...
Bebeğe kameralı ikinci muayene
Tecavüz mağduru bebek dört kişilik bir heyet tarafından kamerayla...
Cumhuriyet için binler Ata'ya yürüdü
Cumhuriyet için binler Ata'ya yürüdü
"Cumhuriyet için halk yürüyüşü" mitingine binlerce kişi katıldı.
Başbakan'dan şaşırtan sözler
Başbakan'dan şaşırtan sözler
Erdoğan, 40'a yakın kişinin öldüğü Güneydoğu'daki sel felaketinin...
IMKB
E: 39.307 D:% -0,50
DOLAR
S: 1,446 D:% -1,701
EURO
S: 1,842 D:% -1,813
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu