kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
'Gençlerin ilgisini çekecek bir sergi'

Da Vinci, Rahmi Koç Müzesi'nde

Leonardo Da Vinci'nin, uygulanması açısından zamanının çok ötesindeki çizimleri bugünün teknolojisi ve bilgi birikimiyle hayata geçirildi. 'Leonardo: Evrensel Deha' adlı sergide tasarlanmış makinelere dokunmak ve çalıştırmak serbest.


Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor

Kasım ayından yılbaşına kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sürecek olan 'Leonardo: Evrensel Deha' sergisinde, uluslararası üne sahip Da Vinci'nin çizimlerinden yola çıkarak mühendis, zanaatkâr ve tarihçilerce hayata geçirilmiş makineler sergilenecek.

Leonardo Da Vinci'nin mühendislik harikası olarak kabul edilen orijinal çizimlerinden inşa edilmiş makinelerin replikaları (klasik ya da koleksiyon özelliği taşıyan bir nesnenin birebir kopyası), kasım ve aralık ayı boyunca sergilenmek üzere İstanbul'a geldi. Uluslararası üne sahip olan 'Leonardo: Evrensel Deha' (The Genius of Leonardo) sergisi kapsamında ülkemize gelen 40 orijinal makine, Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenecek. İlk önce İtalya'da, ardından da Yunanistan'da sergilenen interaktif Da Vinci icatlar sergisi 2 Kasım- 31 Aralık tarihleri arasında Türkiye'deki meraklıları için görücüye çıkıyor. Sergi, Da Vinci'nin 1478-1513 yılları arasında tasarladığı ve kendisinin orijinal çizimlerini derinlemesine çalışmış, konularında uzmanlaşmış tarihçiler ve mühendisler tarafından dönemin şartlarına uygun malzemeler kullanılarak inşa edilmiş benzersiz 40 adet işlevsel, çoğu gerçek ebatlarda replikayı içeriyor. Sergiye gelen ziyaretçiler, interaktif olarak hazırlanan sergide bazı aletleri kullanabilme imkanına da sahip olacak. Hepsi gerçek boyutlarında ve işlevsel olarak inşa edilmiş olan makineler, görenleri Da Vinci'nin büyüleyici dünyasına götürüyor. Serginin en büyük özelliği, makinelerin çoğunun gerçek boyutlarda ve işlevsel olması. Tank, makineli tüfek ve uçak gibi günümüzde yüksek teknoloji ile üretilen modern makinelerin ilk örneklerini yüzyıllar önce ortaya çıkaran usta mühendisin sergilenen makineleri; tahta, ip ve tutkal gibi malzemeler kullanılarak ve Da Vinci'nin yönlendirmelerine sadık kalınarak imal edilmiş. Sergi için, 10 teknisyen iki yıl süresince, hepsi el yapımı ve ciddi boyutlarda komplike olan modellerin inşası için çalışmış. Bu projenin arkasındaki kişi Dr. Fausto Butelli. Floransa Müzesi'nde bulunan Da Vinci'nin orijinal kataloğu, dünyaca ünlü tarihçi ve Leonardo Da Vinci çalışmaları uzmanı Dr. Pedretti tarafından revize edilmiş ve Dr. Pedretti de sergiye tüm desteğini vermiş. Aralık sonuna kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenecek olan ve beş bölüme ayrılan sergide gruplar, temel elementlere bağıntılı olarak kurgulanacak. Beşinci grup ise ünlü mühendisin tasarladığı diğer mekanizmaları içerecek.

DÖRT TEMEL ELEMENT
Ateş Grubu'nda Da Vinci'nin icat ettiği top, makineli tüfek, zırhlı araç gibi tasarımlar sergilenirken Su Grubu'nda mühendisin su ile ilgili olarak tasarladığı makineler yer alacak. Vinç, matbaa makinesi, yağ presi gibi makinelerin yer aldığı Toprak Grubu'nda sergilenen en etkileyici makine kesinlikle, Da Vinci'nin Teknoloji Devrimi'nden çok önce icat ettiği robot olacak. Da Vinci'nin uçak keşfedilmeden çok önce tasarladığı uçan makinelerin modellerini kapsayan Hava Grubu'nda ise 'Paraşüt ve Uçan Ornitofer Bisiklet'in yanı sıra insanların uçmalarını sağlayan mekanik kanatlar ve bugünkü planörün öncülüğünü yapan icatlar yer alacak. Mekanizmalar bölümünde ise Da Vinci'nin günlük hayata dair sorunlarla ilgili tasarladığı basit ve yeni icatlara yol açan makineler sergilenecek. Bu bölümde hareketi enerjiye çeviren sistemler, dişliler, kaldırma sistemlerinin büyük ilgi görmesi bekleniyor. Sergi alanında ayrıca, imal edilen makinelerin temel alındığı Leonardo Da Vinci'ye ait çizimler ve notların gösterildiği büyük bir ekran bulunacak. Ayrıca eğitsel program dahilinde özel olarak hazırlanmış bir alanda, sanatçının hayatı, çok yönlü çalışmaları üzerine kısa bir belgesel gösterilecek. Serginin en önemli özelliklerinden biri ise interaktif olması. Ziyaretçiler, bazı makinelere dokunabilecek ve hatta harekete geçirebilecek.

http://www.the-genius-of-leonardo.com/

Nurdeniz KUTSEL / HABER MERKEZİ

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Sanki doğuştan modifiyeli
 Çılgın Türkler bu kez hayırlısıyla bir gemi batırdı
 Kabinde daha çok oksijen
 'İmkânsız' nasıl başarılır?
 Motora yazık olmuş
 Isıracak gibi duruyor!
 Gökyüzü yeni jetlerle tanışacak
 Bayramda iç hatlarda 233 bin yolcu uçtu
 Hayırsever uçak!
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Balyoz gibi dizel
 Schumacher için perde kapanıyor
 Manavdan yönetmen, kuaförden oyuncu
 En iyi uçak kabini
 Kusursuz fırtına F430
 Airbus'a A380 şoku
 Annem benden rüşvet istiyor!
 İşi boşver hobin var mı?
 'Gezici Festival' sınırları aşıyor
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
KAZIM KANAT
Metroda müzisyene para verirken lütfen...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kabinde daha çok oksijen
Havalandırma sistemi ve basınç...
TURGAY NOYAN
Çılgın Türkler bu kez hayırlısıyla bir gemi...
FATİH ALTAYLI
Sanki doğuştan modifiyeli
Megane'ın F1 takımının...
100 bin kişiden 'biri'
100 bin kişiden 'biri'
Henüz bebek denilecek yaşta, böbrek hastalığına yakalanan ve 15...
'24 saat çalışmak aptalların işi'
Kışkırtıcı reklam kampanyalarıyla dünyayı şaşırtan fotoğrafçı...
'Böyle bedel ödenir mi?'
İnsan sevgisi doruklarda, 'edebiyatçı' bir solcunun, sırf solcu diye...
Sultanlarla halk buluşması
Ressam Ertuğrul Ateş imzasını taşıyan 'Osmanlı Sultanları Sergisi', 36 Osmanlı...
Bir işkence haritamız olacak...
İnsan hakları savunucuları, bu hafta vizyona giren Eve Dönüş filminin yeniden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.