kapat
   
04 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cumhuriyet için halk yürüyüşü

Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen
''Cumhuriyetimiz İçin Halk Yürüyüşü'', Tandoğan Meydanı'ndaki mitingle sona erdi.

Miting, cumhuriyet ve demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasından sonra başladı.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan, mitingde yaptığı konuşmada, Türk milletinin kendi ülkesinde köle haline getirilmek istendiğini öne sürdü.

''Cumhuriyet kazanımları tek tek elden çıkarılıyor'' diyen Sarıhan, şunları kaydetti:

''Cumhuriyetimizin
kurumlarına silahlı baskınlar düzenleniyor. Ordumuz emperyalist çıkarların bekçisi yapılmak isteniyor. Ulusal bağımsızlığımızı,
devrimci cumhuriyetimizi savunmak için buradayız. Kadına esaret getiren uygulamalara karşı duracağız. İrticaya geçit vermeyeceğiz.''
Mitinge katılanlara, ''Kale içeriden fethediliyor. Bağımsız Türkiye kalesini teslim edecek miyiz?'' diye soran Sarıhan'a, meydandakiler ''hayır'' diye yanıt verdiler.

Sarıhan, bu gidişi dur demek zorunda olduklarını, aksi halde başka gidecekleri yer bulunmadığını dile getirdi.

Farklılıkları zenginlik sayarak yeni Haçlı Seferleri'ne karşı ülkenin korunması gerektiğini ifade eden Sarıhan, ''Bizi birbirimize düşürme halleri
gerçekleşmeyecek'' diye konuştu.

Cumhuriyeti kararlılıkla savunacaklarını vurgulayan Sarıhan, ''Tandoğan'da, Cumhuriyetin güneşinin yeniden doğmasını sağlayacağız. Devrimci cumhuriyet ilelebet yaşayacak. Bugün seferberlik, Cumhuriyet için ayağa kalkma günüdür'' dedi.


Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Şener Eruygur da ''cumhurbaşkanlığını işgal planları yapıldığını'' savundu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin saygınlığına yönelik çabaların arttığını ifade eden Eruygur, Öğrenim Birliği Yasası'nın ihlal edildiğini, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı nesiller yetiştirilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Güvenlik ihtiyacının farklılığı dikkate alınmadan ABD ile stratejik ortaklık girişiminden medet umulduğunu dile getiren Eruygur, Türkiye'nin, ABD'nin aldatıcı politikalarına alet edildiğini iddia etti. Eruygur, şöyle konuştu:''Bazı belediye başkanları, Türk milletinin bütünlüğüne saldırma cüreti
gösteriyor. Bunu, özgürlükler adına seyrediyorlar. Türklüğe, Türk milletine hakaret marifet sayılıyor, görmezden geliniyor.

Olana bitene seyirci kalma anlayışı terk edilmelidir. AB'ye girmek gibi boş hayaller uğruna laik cumhuriyetin yıkılması istenmektedir. Yoktan devlet
yarattık, bunu küçük oyunlarla geri vermeyeceğiz.Atatürk'ün aydınlık yolundan başka yollar çıkmaz sokaktır. Uygarlık ve gönenç, Atatürk yolunun sonunda yakalanacaktır.''Eruygur, konuşmasını, ''Ne mutlu Türküm'' sözüyle bitirdi.

''CUMHURİYETİN TEMELİ SAĞLAM''


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan ise cumhuriyetin ve laikliğin bekçisi olduklarını belirterek, hukuktan, devrim
yasalarından, Cumhuriyetten, laiklikten taviz vermeyeceklerini söyledi.''Çağdaş bir Cumhurbaşkanı, Çankaya'da laiklik istiyoruz'' diyen Saylan, şöyle konuştu:

''Cumhuriyetin temeli sağlamdır. Kimse bunu bozacağını düşünüp aklına getirmesin. Kimse laik düzenden ödün vermeyecektir. Kimse bizden bunu beklemesin. Bu ülke irticanın eline düşmeyecek. Cumhuriyetin 83. yılında artık aşiret, tarikat düzeni istemiyoruz.Kimse 'bu ülke sessiz, istediğimizi yaparız' diye düşünmesin. Kimse 'ne olacak bu memleketin hali' demesin. Bu memleket çağdaş, laik, demokratik devlet olarak sonsuza kadar yaşayacak. Bu ülkenin 1 milim bile geriye gitmesine izin vermeyiz. Çünkü biz Atatürk'ün çocuklarıyız.''

Gazeteci Şükran Soner de medyayı eleştirerek, ''Bizi fark ettirmeden tehlikeye alıştırmak istiyorlar. Bunu kırmak zorundayız'' dedi.Sandığı oyun değil, halkın gerçek iradesi haline getirmek gerektiğini dile
getiren Soner, siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin, asıl kimliklerine dönmeye zorlanmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan ise ''Devletimizi, cumhuriyetimizi çalmak istiyorlar. Çaldırmayacağız, kirlettirmeyeceğiz'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce sandığın halkın iradesinin önüne getirilmesini istediklerini söyleyen Özkan, ''Korkmasınlar gelsinler, boylarının ölçüsü görelim'' diye konuştu.

TÜRK BAYRAKLARI, ATATÜRK POSTERLERİ


Yürüyüş ve miting için çeşitli illerden gelen katılımcılar, Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanarak, Ankara'dakiler ile birlikte Tandoğan Meydanı'na yürüdüler.Mitinge, bazı siyasi partiler, sendikalar, sivil toplum ve meslek örgütleri, üniversite öğrencileri destek verdi.Meydan büyük boy Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri ile süslenirken, ses aracından sık sık 10. Yıl Marşı çalındı.

Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan katılımcılar yürüyüş ve mitingte, laiklik lehinde sloganlar attılar.Bazı katılımcılar başlarına ''Atam izindeyiz'' yazılı bandajlar takarken, bazıları da çeşitli dövizler taşıdılar.

ANITKABİR'İ ZİYARET

Mitingin ardından katılımcılar, Anıtkabir'e yürüdüler. Ziyaretçilerin yanlarındaki pankart ve dövizler Anıtkabir'e alınmadı.
Şenal Sarıhan ve Şener Eruygur'un, tertip komitesi adına Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.
Sarıhan ve Eruygur, daha sonra Anıtkabir Özel Defterini imzaladılar. Sarıhan deftere şunları yazdı:

''Senin önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizi, bağımsızlığımızı, ulusal varlıklarımızı, kültürümüzü, emperyalizme ve gericiliğe karşı savunmak için
ayaktayız.Kadın, erkek, çocuk, yaşlı bütün yurttaşlar, güzel yurdumuzda başı dik ve onurlu yaşamak için, Kurtuluş Savaşımızdaki, Kuvay-ı Milliyecilerin gösterdikleri azimle mücadele edeceğiz.
4 Kasım 2006 yürüyüşümüz ve mitingimiz, size ve mücadele arkadaşlarınıza olan şükranlarımızı ve eserinize sahip çıkmaya devam etmekteki kararlılığımızı ifade etmek içindir. Hepimiz, birinci görevimizin 'Türk bağımsızlığını ve Türk Cumhuriyeti'ni ilelebet korumak ve savunmak olduğunun bilincindeyiz. Söylevinizde de belirttiğiniz gibi 'Hiçbir ahval ve şerait' görevimizi yerine getirmemizi engelleyemeyecektir.
Dün en olumsuz koşullarda, ülkemizde doğurduğunuz güneşi batırmayacağımızı, bütün benliğimizle ifade ederiz.''
Anıtkabir'de ziyareti eden katılımcılar, İstiklal Marşı, Yemen Türküsü, Gençlik Marşı ve Gençliğe Hitabe'yi okudular, ''Çankaya'da türban istemiyoruz'' şeklinde sloganlar attılar.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Botaş'ın iflası Türkiye Cumhuriyeti'nin iflası demektir"
 Bazıları zil takıp oynamaya başladı
 Helsinki zirvesinin iptali umutları tüketmedi
 İsyana katılana kimse 'hoş geldin' demez...
 Milletvekillerinin cumhuriyet kavgası
 Gül: Avrupa yorgun ve yaşlı
 İlerleme Raporu'nda 'Mister Öcalan' ifadesi
 Başbakanlık bütçesinde Lübnan'a ödenek ayrıldı
 Mükerrer oya 26 ay hapis
 Polis de 'dağdan indirme' için kolları sıvadı
 "Yüksek" Şili gezisi
 Air France'e Baykal rötarı
YAVUZ DONAT
AKP Kongresi... Dikensiz gül bahçesi
Gelecek hafta bugün...
İyi aile ilişkisi riskleri ortadan kaldırıyor
Uzmanlara göre gençlerin karşı karşıya kaldığı uyuşturucu, alkol,...
NTV 10'uncu yaşını kutladı
Haber kanalı NTV, 10'uncu yıldönümünü bir törenle kutladı. Gecede...
Adnan Hoca'dan adam adama vekil markajı
Adnan Hoca'dan adam adama vekil markajı
Meclis Genel Kurulu'nda, Adnan Hoca'nın kurucusu olduğu vakıftan...
Adli Tıp'ın raporu kafaları karıştırdı
Adli Tıp'ın raporu kafaları karıştırdı
Adli Tıp Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, bebekten alınan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu