kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
26 senelik bantları fırınlayıp çalıştırdık
26 senelik bantları fırınlayıp çalıştırdık
Zeki Müren gibi kendimi kapatmam

26 senelik bantları fırınlayıp çalıştırdık

Özbeğen'in 'Best Of'u Türkiye'nin tamamen eski ses kayıtları kullanılarak hazırlanan ilk albümü niteliğini taşıyor. Sanatçı, "Bu albümde hiç şarkı söylemedim" diyor..

Sanat hayatı boyunca 28 albüm çıkaran Ferdi Özbeğen, şu sıralar son albümü 'Ferdi Özbeğen Best Of' ile adından söz ettiriyor. Türkiye'nin eski ses kayıtlarında hiçbir değişiklik yapılmadan piyasaya sürülen ilk çalışması niteliğini taşıyan albüm, toplam 18 şarkıdan oluşuyor. Albümde Sezen Aksu'dan İlhan Şeşen'e, Çoşkun Sabah'tan Aysel Gürel'e birçok besteci ve söz yazarının eserleri yer alıyor. Sanatçı dostlarının verdikleri şarkılar karşılığında kendisinden hiçbir ücret talep etmediklerini belirten Özbeğen, "Onlara borcumu asla ödeyemem" diyor. İşte Ferdi Özbeğen'in ağzından yeni albümüne, yaşadığı hayata ve magazin dünyasına ilişkin yorumlar...

TÜRKİYE'DE BİR İLK


* Yeni albümünüzdeki şarkılar nasıl seçildi? Artık albümler tamamlanır tamamlanmaz korsanlar ve internet tarafından anında kaydediliyor. Satışlar yeterli derecede olmuyor. Bizler zamanında bu işin saltanatını sürmüşüz. Şarkılarımızı orijinal halleriyle dinleyenlerimize ulaştırabilmişiz. Teknolojinin gelişmesi ile bazı sorunlar da birlikte geliyor. Şikayet etmek yersiz çünkü şov devam etmelidir. Müzik de ama öyle ama böyle devam edecektir. Bizler albümlerimizi para kazanıp zengin olmak için yapmadık. Ferdi Özbeğen olarak ürettiklerimi duyurmak istiyordum. Bu son albümde satış potansiyelinin ne olacağının bilincinde olarak bu işe başladım.

* Bu albüm Türkiye'de tamamen eski kayıtlardan yararlanılarak hazırlanan ilk albüm, öyle değil mi? Evet. Biz öncelikle ilk doldurduğumuz günkü kayıtlarımız duruyor mu, diye şirketin tozlu raflarına baktık. 70 şarkının bantlarda ilk günkü haliyle durduğunu öğrendik. Ardından tamirhanelerden 26 yıl önceki bantlarımı çalacak makine bulduk. Sonra bantları dinlemeye koyulduk ama nemlenmiş oldukları için çalmadılar. Biz de bantları davlumbaz şeklindeki fırınlarda 14 saat süreyle fırınladık. Çalar hale geldiklerini görünce ne kadar sevindiğimizi anlatamam. Bu albümde ben hiç şarkı söylemedim. Tamamen eski kayıtlarla hazırlanan bir albüm oldu.

* Albüm ne kadara mal oldu? Albümde 18 şarkı var. Hiçbir besteci ve söz yazarı benden para talep etmedi. Hediye ettiler bana şarkıları. Eğer şarkıların ücretini şirkete ödetmeye kalksaydım, bu albüm yapılamazdı. Bu bir sanatçı dayanışmasıdır. Sanatçı dostlarıma borcumu asla ödeyemem. Ama artık böyle olması gerekiyor. Artık albümler satmıyor ancak şan ve şöhret devam ediyor.

* Magazin dünyasında yaşanan olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yaşananları şaşkınlıkla izliyorum ve söyleyecek tek bir kelime bulamıyorum. Seyretmekle yetinmeyi ve susmayı tercih ediyorum. HAYATINI YAZACAK

* Anılarınızı bir kitapta toplamayı düşünür müsünüz? İsim vermeden, sanal bir yaşamı anlatıyormuşum gibi anılarımı yazmak istiyorum. Yakın dostlarım da böyle bir kitap yazmam gerektiğini söylüyor. Ama henüz böyle bir enerjiyi kendimde görmüyorum. Çünkü yazarsam birçok insanı karşıma almak zorunda kalacağım. Bu, bana ne getirir bilmiyorum.

* Böyle bir kitap ses getirir mi sizce? Her insanın hayatı bir romandır. Bazen bizim için vazgeçilmez olan şeyler insanlardan ilgi görmez. O yüzden ses getirir mi bilemem. Ama bu tarz kitapları yazanlar, şöhretlerine şöhret katıyorlar.

* Şöhreti kaybetme korkusundan yazılıyor olabilir mi bu kitaplar? Bilmiyorum. Ben şöhreti asla kendime yapışıp kalan bir özellik olarak görmedim. Sevgi, şöhret, para ve güzellik... Bunları bir günde kaybedebilirsiniz. Önemli olan insanın iç güzelliğidir.

ESİN ÖVET MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Çingenelerin yaşantısı neşeli bir müzikal oldu
 'Köprü'nün süresi arttı ekibin tadı kaçtı
 26 senelik bantları fırınlayıp çalıştırdık
 Kemik üzeri skinny jean çağı
 Bu rolü bana 'Tanrı verdi'
 Fonda caz ve Boğaz sahnede romantizm
HAKAN & UTKU
Müşküle'deki yeni azalarla konuştuk!
İznik'in Müşküle...
ELVAN DEMİRKAN
Barack Obama'nın ışığı
Illinois eyaletinin genç,...
Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi
Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi
Güzelliği dillere destan Kleopatra'nın duru cildinin sırrı; ekşimiş...
Senaryoyu okumadan 'evet' dedim
Senaryoyu okumadan 'evet' dedim
Ünlü yapımcı Osman Yağmurdereli; Müjdat Gezen, Savaş Dinçel ve...
Ekstra teklifleri yağıyor
Ekstra teklifleri yağıyor
'Çok Yalnızım' adlı ilk albümü ile şarkıcılığa soyunan Asuman Krause,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.