kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kusursuz fırtına F430
Direksiyonla yine teke tek

Fatih Altaylı uzun bir aradan sonra otomobil yazıları ile yeniden SABAH PAZAR'da. Altaylı bu hafta Ferrari F430'u test etti.


Kusursuz fırtına F430

Ferrari, zirveye ulaşmış. Sorun, F430'u aşacak otomobili nasıl yapacakları. Kusursuz bir otomobili sizin için denedim. Bence tek kusuru renginin sarı, tavanının lacivert olmasıydı!.

Başlamadan önce bir kez daha hatırlatmak isterim ki, bu yazılar 'test' değil, 'izlenim' yazıları. Otomobillere gönül vermiş birinin sürüş izlenimleri. F430, 360 Modena'nın varisi. Ve bütün benzerliklerine rağmen, aslında çok ama çok farklı bir varis. 360'ı ilk olarak Maranello'da kullanmış ve çok etkilenmiştim, sürüş dinamikleri çok iyi bir Ferrari'ydi. F430 ise bayrağı bayağı bir ileri taşımış. "Bundan ötesi olmaz," denilecek kadar iyi yapılmış bir süper spor otomobil.

SÜRÜŞ DİNAMİKLERİ
F430'un 4300 cc'lik atmosferik motoru tam tamına 483,3 beygir güç üretiyor. Bu güç tekerleklere F1 tipi bir şanzımanla iletiliyor. Direksiyondaki butondan 'Sport, race, kaygan zemin ve kar' seçenekleri ayarlarını yapabiliyorsunuz. Bunun dışında aynı butonda bir de 'Kalkış' seçeneği var. Normal kalkışta otomobil bir saliselik bocalamayla ileri atılıyor. Ancak bu butonu kullanıp, kalkışa hazırlanırsanız F430 çılgın bir depar atıyor. Az bir patinajla 4 saniye civarında saatte 100 km. hıza ulaşıyor. Otomobil sürüş dinamikleri müthiş. Çok üst limitlere kadar en küçük bir kopma, savrulma yok. Çok zorlayınca arkadan hafif kopuyor ama çok hızla toparlayabiliyorsunuz. Ama siz toparlamasanız bile elektronik sistemler devreye girip toparlıyor. Bu etki asıl olarak önden kopmalarda yaşanıyor. Özellikle yokuş yukarı giderken hızlı girilen virajlarda araba önden kaymaya başlıyor. Bu çok rskli durumda bile frenler otomatik olarak devreyle girip kafayı düzeltiyor. O kadar yerli yerinde müdahale ediyor ki, rahatsız etmek bir yana, kurtarıcı oluyor.

FRENLER
Kullandığım F430'da Ferrari'nin bir süredir opsiyon olarak sunduğu Brembo karbon seramik frenler vardı. Açıkçası bu frenlerin soğukken işe yaramayacağı yolunda bir önyargım vardı. Yanılmışım. Müthişler. Soğukken de çok iyi, ısındıkça artan performansı ise süper. Hayatımda gördüğüm en iyi frenler diyebilirim. 123 bin avro İtalya fiyatı. Türkiye'ye gelince yaklaşık 30 bin avroluk bir ekstra demek. Bu paranın hakkını vermesi gerek. Vermiş. Tabii F430'dan inip başka otomobile binince fren mesafesini ayarlamakta güçlük çekiyorsunuz o başka...

RAHAT MI RAHAT
Ferrari giderek daha konforlu bir otomobil oluyor. 355 idare ederdi. 360 bayağı bir rahattı. F430 neredeyse Mercedes kadar rahat. İçi geniş. Bacak mesafesi uygun. Döşeme kalitesi kusursuza yakın. Elbette bir Bentley değil ama bir spor otomobil için beklentileri karşılıyor. Müzik sistemi Becker'e yaptırılmış. Sesi iyi, kullanması imkânsız.

ÜSTÜ AÇILINCA
Benim kullandığım F430'un Spider'ıydı. Yani topless. Yani daha seksi. Ama ben Ferrari'yi üstü kapalı seviyorum. Çünkü daha rijid oluyor. Ama üstü açığın havası başka. Tabii İstanbul'a pek uygun değil. Cote d'Azur'de falan gezecekseniz iyi. Tavanın açılması 30 saniye kadar sürüyor. Fakat dam açıkken otomobil sürüş dimamikleri bozuluyor. Viraj kabiliyeti azalıyor, aerodinamik yapı sekteye uğruyor. Üzeri açık vaziyette 200 km/sa sürati aşmak keyif değil. Ama işin ilginci yüksek süratte bile sürücüye fazla bir rüzgar gelmiyor. Ve motor sesi kulağa çok daha hoş geliyor.

SÜRAT
Galiba yaşlanıyorum. Pek basamadım. Otomobilin son sürati 310 km/sa imiş. Ben bunu göremedim. Ama zaten bu otomobilde hızlı gitmeye gerek yok. Ortalama süratlerde bile öyle bir keyif veriyor ki, inanamazsınız. Eşim Hande bile "Galiba sen adam oluyorsun," dedi. O kadar efendiydim. Ama çok sürat yapmasam da, motorun bir özelliği çok hoşuma gitti. 5 bin devirler civarında çok iyi perfrormans veriyor ve eski Ferrari'ler gibi 7 bin devirlerde tutmak için bağırtmak gerekmiyor. Bu arada bir de tüyo vereyim. Gece giderken, egzoz çıkışından mavi bir alev püskürtüyor. Sanki after burn yapmış bir savaş uçağı gibi. Bunun nedeni tek parçalı egzoz sistemi. Bu arada yaşından ötürü Ferrari almayan, Ferrari aldırılmayanlara bir tüyo. Dünya'da Ferrari kullananların ortalama yaşı 50. En genç kullanıcı kitlesi Türkiye'de. Oturaklı beylere tavsiyem, bu ortalamayı yükseltmek. Tabii 380 bin avro civarında bir parası olanlar. Tamam tamam şaka yaptım!

F430 Spider
Max Güç: 483.3 bg.
Max Tork: 465 nm@8500 d/dak
0-100 hızlanma: 4.1
Ağırlık: 1520 kg.
Fiyatı: 383.129 avro
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
 'İmkânsız' nasıl başarılır?
 Motora yazık olmuş
 Isıracak gibi duruyor!
 Gökyüzü yeni jetlerle tanışacak
 Bayramda iç hatlarda 233 bin yolcu uçtu
 Hayırsever uçak!
 Kısa... Kısa... Kısa...
 Balyoz gibi dizel
 Schumacher için perde kapanıyor
 Manavdan yönetmen, kuaförden oyuncu
 En iyi uçak kabini
 Airbus'a A380 şoku
 Annem benden rüşvet istiyor!
 İşi boşver hobin var mı?
 'Gezici Festival' sınırları aşıyor
 Rembrandt Türkiye'ye geliyor
 Bu resimler kan ve toprakla yapıldı
 Gay hayvanlar sergisi açıldı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜLSE BİRSEL
'İmkânsız' nasıl başarılır?
Her şey adaptasyonda gizli.
FATİH ALTAYLI
Motora yazık olmuş
Volvo V70 R efendi gibi kullanılması...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Gökyüzü yeni jetlerle tanışacak
Artan güvenlik önlemleri...
TURGAY NOYAN
Kafa karıştıran bir marina ihalesi
İstanbul'un acil...
Ciddi iş yapanlar hayata gülerek bakar
Kitap Fuarı'nın 'Onur Yazarı' Doğan Hızlan'la kitaplar, müzik ve...
'Hiçbir değer yargısı olmayan ve şiddeti kendine hak gören bir nesille karşı karşıyayız'
Seri katil, cani, sapık, psikopat... Pek çok şey söylendi, söyleniyor Yiğit...
Katil doğulur mu, olunur mu?
'Bir psikopat, ne yaparsanız yapın hep psikopattır'

Seri katil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.