kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Batman'da kadınlar hâlâ ölüyor
Batman'da kadınlar hâlâ ölüyor
'Kadın, erkek gibi düşünüyor'
Bir medya manipülasyonu
İntiharlara karşı gerçek yürüyüş geçen yıl yapıldı
Van Batman'ı geçti
'Kumaya hayır dedim...'

Batman dosyası

Dokuz genç kızın intihar karşıtı eylemiyle gündeme gelen Batman'da, aslında yaprak kımıldamıyor. Yakınlarını kaybedenlerde bile ölüm acısı birkaç gün sürüyor. Hiçbir çözümün üretilmediği kentte, kadınlar seslerini belki de ilk kez ölümleriyle duyuruyor.


Batman'da kadınlar hâlâ ölüyor

Batmanlı dokuz genç kız Türkiye'yi sarstı ama sadece Batman'ı etkilemedi. Kent intiharlara alışmış durumda. Çözüm belki de kadınları değil, erkekleri eğitmekte.

Batman, faili meçhul cinayetlerden sonra intihar olaylarıyla sarsılıyor. Bu yılın ilk beş ayında altısı kız, ikisi erkek sekiz kişi intihar ederek hayatını kaybetti. Çoğu genç kız ve kadın 29 kişi de çeşitli şekillerde intihar girişiminde bulundu. Batman Valiliği tarafından intihar vakalarına ilişkin hazırlanan bir rapor, 2001 ile 2006 yılları arasında 306 kadın ve 121 erkek olmak üzere 449 kişinin intihar teşebbüsünde bulunduğunu, 44 kadın ve 37 erkek olmak üzere toplam 83 kişinin intihar ettiğini ortaya çıkardı. Batman'daki intihar olaylarının altında siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik sebepler yatıyor. PKK ve Hizbullah'ın sebep olduğu güvensizlik ortamı ve işsizlik toplumu derinden sarsarken, lüks yaşamlara duyulan özenti, özellikle genç kızların psikolojisinde kalıcı yaralar açıyor. Son 50 yılda yaşanan hızlı değişim, köyden kente göç, eğitim seviyesinin düşüklüğü, eski ve yeni kuşaklar arasında iletişim sorununa yol açtı. Bölgede gençlere aşırı baskılar uygulanıyor, genç kızlar başlık parasıyla zorla, kendilerinden çok yaşlı insanlarla evlendiriliyor. Düzensiz ve bozuk aile yaşantısı, aile içi şiddet, bölgede batıl inanç ve hurafelerin yaygınlığı da intihar olaylarını artırıyor.

HER YIL ARTIYOR
Batman Barosu tarafından hazırlanan raporda, söz konusu vakaların özellikle 1985 yılından sonra göç alan gecekondu bölgelerinde yaşandığı kaydedildi. İntihar vakalarının nedenlerini öğrenmek amacıyla çalışmalarını özellikle göç alan kenar semtlerde yoğunlaştıran Baro temsilcileri, Batman'da intihar olaylarında her yıl yüzde 100'lük bir artışın gözlendiğini tespit etti. Dünya genelinde kadınlardaki intihar oranının yüzde 25 olduğuna da işaret edilen raporda, Batman'da intihar edenlerin yüzde 75'inin kadınlardan oluştuğu ortaya çıktı. Batman'da intihar eden kadınların oranı, erkeklerin oranının üç katı. İntihar edenlerin yüzde 52'si genç ve bekar kadınlar. Yüzde 10'u dini nikâhlı, yüzde 12'si ise resmi nikâhlılardan oluşurken, intihar yaşı ağırlıklı olarak 14-25 arasında değişiyor. Kadınlar intihar girişiminde genelde ilaç, erkekler ise ateşli silah ve askı kullanıyor. İntihar girişiminde bulunan erkeklerin yüzde 21'inin, kadınların ise yüzde 49'unun 20 yaşından küçük olduğu; kadınların ise yüzde 60'ının bekâr kızlardan, yüzde 40'ının ise evli kadınlardan oluştuğu belirlendi. Belediye bünyesinde kurulan Selis Kadın Danışmanlık Merkezi'ne son altı ayda 72'si psikolojik danışmanlık, 23'ü eğitim, altısı ekonomik, üçü sığınma, ikisi hukuksal olmak üzere toplam 106 kadının başvuruda bulunduğu bildirildi. Merkeze danışanların yüzde 71.66'sının şiddete maruz kaldıkları ve en çok sözel, duygusal, fiziksel şiddet gördükleri ifade edildi.

EŞİTLİK İSTİYORLAR
Aile baskısının intiharlarda önemli bir etken olduğunu aktaran Hanım Eller Lokantası işletmecisi Müjgan Başkaya, annelerin mutlak suretle eğitilmesi gerektiğini vurguluyor. Batman Gençlik Evi'ne kursiyer olarak giden Mine Tunç, Batman ve Güneydoğu'daki intiharların sebebinin aile baskısı ve bilinçsizlik olduğunu belirtiyor. Batmanlı Ayşe Solmaz ise kadınların intihar etmesinin altında eşitsizlik, kadın haklarının uygulanmaması ve şiddet olgularının yattığını, erkekler de ise işsizliğin birinci etken olduğunu söylüyor. Batman'da intihar eden 13 yaşındaki Tuba Tirki isimli öğrencinin anneannesi Ferice Çığır, torunun küçük yaşlarda bir kaza geçirdiğini ve akabinde sakat kaldığını, bu durumun da genç kızı etkilediğini belirtti. Oğlunun da para kazanmak için gurbete gittiğini anlatan Çığır, "Torunum daha önce de iki kez intihar girişiminde bulunmuştu. O gün sevinçle okula gitti. Yarım saat sonra okuldan arayıp torunumun okulun karşısındaki dört katlı binadan kendini attığını haber verdiler," diyerek acısını bizimle paylaştı.

MÜJGÂN HALİS

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Hiçbir değer yargısı olmayan ve şiddeti kendine hak gören...
 Katil doğulur mu, olunur mu?
 Haydarpaşa Garı'nın 100 yıllık yolculuğu
 Hokkabazlar kulübü
 Eline, diline, beline...
 Baldwin şimdi İsa rolünde
 Açıkçası bu bir aşk mektubu: Ah Pedro ah!
 Bu fotoğraflar eğitim için
 Futbol-satranç işbirliği
 Cennette bir şampiyon
 Türkiye'nin Kırgızları
 Kırmızı bekâr, pembe nişanlı, beyaz evli
 Kaderini yendi şampiyonluğu seçti
 'Bit pazarına nur yağdırmayı hiç sevmedim'
 Türk'ün zekâsı böyledir
 Orada güzel şeyler de oluyor
 Vasiyet gerçek oldu
 Sarhoştum, Kasımpaşa'daydım
 Kramnik Dünya Şampiyonu!
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Nedir alıp veremediğimiz?
İnsan güzel haberler aldığı...
MEHMET ALTAN
Cumhuriyet ve demokrasiyi...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yedi hepimizin en sevdiği!
Geçen hafta 40 sayısıyla,...
KAZIM KANAT
Karım olmadan asla
Aslında bunca anlatacağım sorunun...
ERDAL ŞAFAK
Eline, diline, beline...
Rüşvet, yolsuzluk, adam...
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Kasım ayından yılbaşına kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sürecek olan...
'İmkânsız' nasıl başarılır?
'İmkânsız' nasıl başarılır?
Her şey adaptasyonda gizli. Hastalanıp hastalanmamak da, başarıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.