kapat
   
03 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Gündemde enerji var

Financial Times'ın haberine göre Uluslararası Enerji Ajansı 4 gün sonra yayınlayacağı 'Dünya Enerji Görünümü' raporunda kurulduğu 1974'ten bu yana ilk defa hükümetleri nükleer enerji yatırımlarını hızlandırmaları konusunda uyaracak.
Raporun bu yılki konu başlıkları ise oldukça ilginç. Sürdürülemez enerji üretim ve tüketim trendi alternatif politikalarla nasıl değiştirilebilir? Dünyada enerji yatırımları... Yüksek petrol fiyatlarının petrol talebine ve ekonomiye etkisi... Nükleer enerjinin rolü ne olmalı? Türkiye'nin de 26 üyesinden biri olduğu Uluslararası Enerji Ajansı, merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) bünyesinde faaliyet gösteriyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nı Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile karıştırmamak lazım. Amaçları ve işlevleri çok farklı. Konu başlıklarından özellikle yüksek enerji fiyatları ve nükleer enerji tartışması Türkiye açısından üzerinde durulmaya değer. Doğalgaz zammından sonra geciktirilmiş elektrik enerjisi fiyat artışının kapıda olduğu, meteoroloji haberlerine göre bu yazıyı okurken yılın ilk karını göreceğimiz şu günlerde "enerjiden daha önemli ne olabilir" diye düşündüm. Hele ki geleceğimizi Avrupa'nın enerji koridoru olarak planlamışken, hele ki Rusya'dan üretim altyapısındaki sıkıntılar nedeniyle kış aylarında doğalgazda kısıntı yapabileceği duyuruları gelirken kuru faizi bir süre için dinlendirmekte yarar var.

Rapor
ses getirecek
Ajansın internet sitesine koyduğu kısa açıklamalardan yüksek petrol fiyatlarının etkisinin tartışıldığı bölümde hızla artan petrol fiyatlarının dünyada ekonomik büyümeyi ve enerji talebini neden eşit ölçüde geriletmediğinin yanıtının araştırıldığını öğreniyoruz. İkinci soru artan petrol fiyatlarının içeriye yansımasını önlemek için yapılan sübvansiyonlar üzerine. Bizimle tabii ki alakası yok. Büyük ihtimalle Çin ve Hindistan mucizesi masaya yatırılıyor. Yüksek petrol fiyatlarının hangi bölgelere, sektörlere ve toplum katmanlarına en fazla zararı verdiği de irdelenmiş. Bizdeki siyasetçiler, siyaset bilimciler, Ziraat Odaları, TOBB zahmet eder de ilgilenir mi bilemem. Konu çoğu için hem biraz sofistike kalıyor hem de gazetelerin magazin sayfalarına fotoğraf bastırtacak nitelikte değil.
Raporun nükleer enerji bölümünün tanıtımı için verilen bilgilerde enerji kaynaklarının geleceği ve küresel ısınma ile ilgili endişelerin nükleer enerjiye duyulan alakayı tazelediği fikri öne çıkıyor. Dünyada şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Hindistan nükleer enerji kapasitelerine yenilerini ekleme peşinde. Almanya ve İspanya'da yeni tesislerin kurulmasına şiddetli muhalefet var. Atom Enerjisi Komisyonu'na ev sahipliği yapan Avusturya ise nükleer enerjiyi toptan yasaklamış. Rapor atom santrallerinin üretim maliyetleri ile diğer enerji üretim maliyetlerini de karşılaştırmış. Nükleer atıklar, denetim, uranyum rezervlerinin durumu da bu bölümde yer almış. Financial Times'ın haberinde Dünya Enerji Görünümü raporunun editörü, Uluslararası Enerji Ajansı baş ekonomisti Dr. Fatih Birol'un görüşleri de var. Fatih Birol 1958 Ankara doğumlu İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu bir elektrik mühendisi. Viyana Teknik Üniversitesi'nde enerji ekonomisi üzerine doktora yapmış. Okuduğum başka bir söyleşisinde entelektüel düşünce yapısının oluşmasında en fazla Mustafa Kemal Atatürk'ten etkilendiğini, elektrikten, aydınlıktan yoksun insanlara yardım etmeyi şiar edindiğini vurguluyor. Pek çok uluslararası ödülün yanı sıra bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet Ödülü ile de onurlandırılmış.
Kara fikirlerle donanıp, yurtdışında kendi vatandaşlarını soyanları, onların işbirlikçilerini okuyup karalar bağlarken dünyanın en saygın enerji yayınını yöneten insanın uluslararası platformlarda Atatürkçülüğünü öne çıkartması umutlarımı yeniledi.
Dünyada enerji darboğazından nereye geldik. Sağ olasın internet. Bunca sene seni niye ihmal ettim ki?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Politika değişiyor mu?   / 31-10-2006
 Hoş geldin John Lipsky   / 29-10-2006
 Üzerinde anlaşılmış Niyet Mektubu taslağı   / 26-10-2006
 Bütçe kimin bütçesi?   / 24-10-2006
 Türev enstrümanlar   / 22-10-2006
 2007 Bütçesi nasıl gerçekleştirilebilir?   / 20-10-2006
 Yapısal bütçe   / 18-10-2006
 Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet ediyorum   / 15-10-2006
 Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu   / 13-10-2006
 Yeniden dış borçlanma ve cari açık   / 11-10-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Seçim sonrasında yeni programla ekonomik durgunluk mu...
ŞELALE KADAK
Vali ne der bilemem ama Artvin'de arı safari...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AUTO SHOW görülmeye değer
İki yılda bir yapılan AUTO...
ŞÜKRÜ BİNAY
Gündemde enerji var
Financial Times'ın haberine göre...
Batıda cezası hadım ya da müebbet
İzmir'de defalarca tecavüze uğrayan 17 aylık bebeğin başına gelenler...
Tecavüz edilen bebek yuvada havale geçirdi
Yuvadaki ilk gecesinde havale geçiren bebek bir hafta hastanede...
Batman'da dere taştı: 11 ölü
Batman'da dere taştı: 11 ölü
Batman'da yağış sonucu İluh Deresi taştı. Vatandaş tüm uyarılara...
Avukat Behiç Aşcı ölümün kıyısında, gözler Bakan'da
Avukat Behiç Aşcı ölümün kıyısında, gözler Bakan'da
F Tipi cezaevlerindeki koşulların değişmesi için ölüm orucuna giden...
IMKB
E: 39.504 D:% -2,70
DOLAR
S: 1,465 D:% 0,584
EURO
S: 1,868 D:% 0,565
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu