kapat
   
03 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TBMM lojmanları satışta

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), açık artırmada satılamayan eski TBMM lojmanlarını açık satışa çıkarıyor.

15 Kasım'dan itibaren açık satışa sunulacak dairelerin fiyatı, 31 Ekim'de yapılan açık artırmaya esas olan fiyatlara göre yüzde 2,1-2,4 artırıldı. Böylece, 31 Ekim'deki açık artırmada muhammen bedelden alım yapanların daireleri, 3 günde yüzde 2,1-2,4 prim yapmış oldu.

TOKİ'nin, 163 adet eski TBMM lojmanının satışı için 31 Ekim'de yaptığı ihalede 75 daire satılırken, kalan 88 daire, 15 Kasım-15 aralık arasında açık satışa çıkarılıyor. Açık satışta, önce gelen istediği konutu seçiyor ve alıcılarda herhangi bir şart aranmıyor.

Büyüklükleri
90-220 metrekare arasında değişen konutların fiyatları 185 bin-411 bin YTL arasında değişiyor. Peşin alımlarda yüzde 22 fiyat indirimi yapılacak.Ziraat Bankası'nın aracılık edeceği satışlarda, vadeli satışlar için de 3 alternatif bulunuyor. Yüzde 25 peşinat ödenmesi halinde 48 ay vade yapılacak.

Yüzde 35 peşinat ödenmesi halinde 60 ay vade uygulanacak ve fiyattan yüzde 5 indirim yapılacak. Yüzde 45 peşinat ödenmesi halinde 72 ay vade uygulanacak ve fiyat üzerinden yüzde 10 indirime gidilecek. Vadeli satışlarda, konutların başlangıç taksitleri bin 272-6 bin 422 YTL arasında değişiyor. Taksit tutarları, 6 ayda bir, önceki dönem memur maaş artış oranı kadar artırılacak.Daireler 6 ay içinde alıcılara teslim edilecek.

GELİR PAYLAŞIMI PROJESİ İÇİN İHALE

Diğer taraftan, eski TBMM lojmanlarının bulunduğu alanda uygulanacak gelir paylaşımı projesi için de ihaleye çıkılıyor.

Toplam 146 bin 352 metrekare alanda arsa karşılığı yapılacak gelir paylaşımı projesi için teklifler, 22 Kasım'da alınacak. İhale şartnamesi 2 bin 500 YTL karşılığı TOKİ'den satın alınabilecek.

Yerli ve yabancı inşaat firmaları ile bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimlere açık olan ihalenin ''uluslararası'' nitelikte olmadığı belirtiliyor.

Firmalar, proje kapsamında yapacakları ''Akıllı Konut'' sistemlerine ilişkin alternatif tekliflerini de sunacak.TOKİ, 22 Kasım'da alacağı teklifleri değerlendirdikten sonra, uygun görülecek isteklilerle 29 Kasım'da ikinci oturumu yapacak.

İhalenin geçici teminatı, teklif edilen bedelin yüzde 2'si olarak belirlenirken, ihaleyi kazanan firma, idare hesabına 30 milyon YTL yatıracak.İmar planı uyarınca, proje alanına konut yanında iş merkezi de yapılacak. İhaleyi alan firma, satışı özendirici ve hasılatı artırıcı projeler uygularken İdare'nin onayını alacak.

TOKİ'nin ihalesine katılacak firmalardan, vergi ve sosyal güvenlik prim borcunun olmadığına, son 5 yıl içinde kamu ve özel sektörde o işe ait sözleşme bedelinin en az yüzde 70'ini gerçekleştirdiğine veya yüzde 50'si oranında denetlediğine ilişkin belgeler istiyor. Ayrıca, makina-ekipman parkı ve mali durumuna ilişkin da bazı şartlar arıyor.

YOKSULUN EV DERDİ: 1 KONUTA 11 BAŞVURU

Gelir sağlamak amacıyla lüks konutlar yapan TOKİ'nin yoksul vatandaşlara yönelik yaptığı konut projelerine ise ''olağanüstü'' başvuru geliyor.Adana ve Kayseri'de alt gelir grubu için yapılan toplam 644 konuta, Ekim ayı içinde toplam 7 bin 97 başvuru geldi. Her konut için ortalama 11 başvuru yapılırken, konut alabilecek şanslılar, bu ay içinde çekilecek kuralarla belirlenecek.

Edinilen bilgiye göre, Adana-Yüreğir'de alt gelir grubuna yönelik, 2 oda 1 salondan oluşan brüt 84,63 metrekare büyüklüğündeki toplam 168 konut için, 2-20 Ekim günleri arasında, 4'ü şehit ailesi, 5'i gazi kategorisinde olmak üzere toplam 978 başvuru geldi. Konut alım hakkı için 5 Kasım'da kura çekilecek. Projede, konut satış fiyatları 42 bin 117-49 bin 112 YTL ve taksitler 222,87-261,73 YTL arasında değişiyor.

Kayseri-Melikgazi'de yoksul vatandaşlar için yapılan 84,43 metrekare büyüklüğünde 476 konut için ise 18 Eylül-6 Ekim günleri arasında, 3'ü şehit ailesi, 17'si gazi kategorisinde olmak üzere toplam 6 bin 119 vatandaş başvurdu. Kura çekimi 7 Kasım'da yapılacak konutların satış fiyatları 30 bin 168- 40 bin 756 YTL, taksitleri ise 156,4-215,3 YTL arasında değişiyor.

YOKSULUN KONUTUNUN METREKARESİ 357 YTL

A.A muhabirinin, TOKİ'nin konut satış fiyatları üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, yoksul vatandaşlara yönelik konutların metrekare satış fiyatı 357-584 YTL arasında değişirken, lüks konutların metrekare satış fiyatı 2 bin YTL'nin de üzerine çıkıyor.

Eski TBMM lojmanlarının metrekare satış fiyatı bin 868-2 bin 55 YTL arasında değişirken, Ankara Turkuaz Vadisindeki konutların metrekare fiyatı 791,3-bin 223 YTL arasında bulunuyor. 31 Ekim'de açık artırma ile satışa çıkarılan eski TBMM lojmanlarından 3'ü, ''kat ve manzara farkı'' nedeniyle 500 bin YTL'nin üzerinde fiyatla müşteri bulmuştu. Bu dairelerin metrekare satış fiyatı ise 2 bin 272 YTL'nin üzerinde oldu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan AB'ye ve Rumlar'a sert çıkış
 'Bebeğe tecavüz' Meclis gündeminde
 Suça karışmayan serbest bırakılıyor
 Öcalan AB raporunda
 Büyükanıt'ın Atina ziyareti Yunan basınında
 AKP'li vekilden Yimpaş'a isyan
 Babacan: Türkiye yapıcı olmaya hazır
 Gül'den Yimpaş savunması: Saf tutturanlar suçlu
 CHP'li vekile karşılıksız çekten suç duyurusu
 MHP'den, Özdağ için sert açıklama
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti siyasete ne kattı?
AK Parti, kuruluşunun...
MUHARREM SARIKAYA
Kuruluşların düşündükleri...
Başkentte yabancı...
YAVUZ DONAT
Daha önceleri neredeydiniz?
Türkiye günlerdir Yimpaş'la...
Batıda cezası hadım ya da müebbet
İzmir'de defalarca tecavüze uğrayan 17 aylık bebeğin başına gelenler...
Tecavüz edilen bebek yuvada havale geçirdi
Yuvadaki ilk gecesinde havale geçiren bebek bir hafta hastanede...
Batman'da dere taştı: 11 ölü
Batman'da dere taştı: 11 ölü
Batman'da yağış sonucu İluh Deresi taştı. Vatandaş tüm uyarılara...
Avukat Behiç Aşcı ölümün kıyısında, gözler Bakan'da
Avukat Behiç Aşcı ölümün kıyısında, gözler Bakan'da
F Tipi cezaevlerindeki koşulların değişmesi için ölüm orucuna giden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu