kapat
   
03 Kasım 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sümerbank davasında karar bozuldu

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu hakkında ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçundan verilen 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 128 trilyon 602 milyar 617 milyon lira ağır para cezasına çaptırılmasına ilişkin kararı usul yönünden bozdu.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin Sümerbank davasında verdiği kararların temyiz istemi sonuçlandı. Yargıtay 7. Ceza Dairesini kararına göre, 41 sanık hakkında ''örgüt kurmak ve örgüte üye olmak'' suçundan verilen beraat kararı, suç tarihi nedeniyle zaman aşımının dolduğu gerekçesiyle bozuldu ve bu suçtan kamu davası ortadan ortadan kaldırıldı.

Sanık
Hayyam Garipoğlu'na ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçundan verilen 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 128 trilyon 602 milyar 617 milyon lira ağır para cezası ve bankanın 42 trilyon 867 milyar 539 milyon lira zararının tazminine ilişkin kararı, esasa girilmeden usul eksiklikleri nedeniyle bozuldu.

Efektifbank'ın off-shore limited hesapları üzerinden bankanın aracı kullanılması suretiyle ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından sanıklar Nizam Garipoğlu, Mehmet Nida Garipoğlu ve Server Faruk Kayaokay hakkında verilen beraat kararı onandı. Aynı suçtan yargılanan Kasım Garipoğlu hakkında verilen beraat kararı da bozularak, bu suça ilişkin dava zaman aşımının dolması nedeniyle ortadan kaldırıldı.

''Bankaca tahsil edilmemesi gereken kredinin açılmasını sağlamak suretiyle nitelikli dolandırıcılık'' suçundan sanıklar Mehmet Nida Garipoğlu, Handan Güleç, Kasım Garipoğlu, Nizam Garipoğlu, Gazeli Başer, Osman Yılmaz Buzcu, Ömer Caf, Şükrü Karahasanoğlu, İsmail Emen ve Murat Yüksel hakkında verilen mahkumiyet kararları zaman aşımının dolması nedeniyle ortadan kaldırıldı. Bu suçtan beraat eden diğer sanıklar yönünden de zaman aşımı süresi dolduğu için davanın ortadan kaldırılmasına karar verildi.

Dönemin Sümerbank Genel Müdürü Cengiz Biçer'e ilişkin ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçlarından verilen 13 yıl 9 ay hapis ve 34 trilyon 162 milyar 734 milyon lira ağır para cezası ile bankadan kredi kullanarak ''zimmet'' suçunu işledikleri belirtilen şirket sahipleri Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç hakkında verilen 11'er yıl 8 ay hapis ile toplam 14 trilyon 289 milyar 886 milyon lira ağır adli para cezaları usul yönünden bozulması kararlaştırıldı.

''Bankaca tahsil edilmemesi gereken kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla nitelikli dolandırıcılık'' suçundan mahkum olan bankanın eski yönetim kurulu üyeleri Fahri Bahçıvanoğlu ve Metin Berk hakkında da verilen 1'er yıl 11 ay 10 günlük hapis cezaları da usul eksiklikleri nedeniyle bozuldu.

BOZMA GEREKÇESİ

Yargıtay 7. Ceza Dairesinin bozma gerekçesinde, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin, ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''dolandırıcılık'' suçlarından Metin Berk, Fahri Bahçıvanoğlu, Hayyam Garipoğlu ve Cengiz Biçer hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesi uyarınca mahkumiyet kararı verdiğini, ancak karardan sonra yasada yapılan değişiklikle ''dolandırıcılıktan etkin pişmanlığı'' düzenleyen 168. maddenin değiştirildiğini, bu 4 sanık yararına değişikliğin gözetilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi.

Hayyam Garipoğlu, Cengiz Biçer, Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç'e ilişkin ''zimmet'' suçundan verilen mahkumiyet kararlarına dayanak gösterilen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile 4384 sayılı Bankalar Kanunu'nun yürürlükten kaldırıldığı ifade edilen gerekçede, bu sanıklar yönünden 5237 sayılı TCK'nın 7. maddesi gereği hangi yasanın sanığın lehine olacağının araştırılarak, karar verilmesi gerektiği belirtildi.

ADİL YARGILANMA HAKKI

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, ayrıca, ''adil yargılama hakkının ihlali'' gerekçesiyle de İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin kararlarını bozdu. Yerel mahkemedeki karar duruşmasına katılan hakim üyelerden birinin mahkemenin asil üyesi olmadığı, bu hakimin davanın duruşmalarına karar duruşması dahil iki kez katıldığı, dosyayı inceleme için yeterli süre bulamadığı kaydedildi.

Bu durumda haklı olarak taraflarda ''adil yargılama hakkının ihlal edildiği'' şüphesinin doğduğu belirtilen kararda, söz konusu hakimin bu şüpheyi gidermek için bir işlem yapmadığına işaret edildi.

Daire üyelerinden biri, ''adil yargılama hakkının ihlali'' nedeniyle verilen bozma kararına katılmadı. Bu üye muhalefet şerhinde, ''İki celseye katılan hakimden görevlendirme yazısının istenip, araştırmanın yapılması gerektiği ifade edildi ve mağdurların da adil yargılanma hakkı vardır'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sel felaketlerinde ölü sayısı 39'a çıktı
 Papa'ya silahlı protesto
 Sel yüzünden kapalı yollar
 Tecavüz mağduru bebek hastaneye kaldırıldı
 Batman TÜPRAŞ'ta üretim durdu
 Antalya günlük güneşlik!
 Olli Rehn: Türkiye ile ilişkilerimiz şizofrenik
 Babuna: Bunların en iyi yöntemi şantaj yapmak
 93'lük yazara ilk celsede beraat
 Gül: Kıbrıs'ta çözüm seçimlerden sonra olur
 Ruhsatlar Sezgin döneminden
 Erdoğan'dan Kıbrıs için telefon diplomasisi
 Gençlerin %83.4'ü: İsteyen başını örter
 Org. Büyükanıt resmi temaslar için Atina'da
 İçişleri Bakanı'nın vakfını soydular
 'AB Raporu müzakere konusu yapılamaz'
 Suçlanan müdüre destek kampanyası
 Nataşa getirene 12 yıl hapis
YILMAZ ÖZDİL
Beykoz kaba dalgalı...
Diyarbakır...
Çorum'un,...
ERGUN BABAHAN
Yargıcın taraf olması
Hrant Dink'in mahkumiyet kararının...
MEHMET BARLAS
İdeolojik tarihle liberal demokrasi birlikte...
UMUR TALU
Şebekleşme hali
Gelinim sana...
FATİH ALTAYLI
Hangi ceza bu eyleme karşılık gelir!
Türkiye'de bir...
ERDAL ŞAFAK
Dünyanın tüm işçileri
İki alıntıyla...
7 ABD askerini öldüren canlı bomba Türk
Irak'ta geçen hafta, 7 Amerikan askerinin öldüğü intihar saldırısını...
'Prodi affıyla çıktılar kan döküyorlar'
Türkiye seri katil şokuyla "Rahşan affını" tartışırken, İtalya'da...
Eksiğimiz 10 numara
Eksiğimiz 10 numara
PSV'ye şanssız bir şekilde yenildiklerini söyleyen G.Saray Başkanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu