kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pedikürlü ama mutsuz köpekler
Pedikürlü ama mutsuz köpekler
Kısa...kısa...kısa...

Süslü ama şaşkın hayvanlar

Evcil hayvanların tüyleri renkten renge boyanıyor, pedikür yapılıp oje sürülüyor, binlerce dolarlık giysiler giydiriliyor. Bu lüks çılgınlığı sınır tanımıyor, ama zenginlerin sevimli dostları acaba bundan memnun mu?


Pedikürlü ama mutsuz köpekler

Hayvan sevgisi tüm dünyada dev bir sektör yaratmış durumda. Amerika'daki evcil hayvanların sayısı 150 milyon civarında ve Amerikalılar sevimli dostlarının yiyecek, sağlık ve diğer gereksinimleri için her yıl 30 milyon dolar harcıyor. Evcil hayvanlar için yapılan harcamalar sadece yiyecek ve sağlıkla da sınırlı değil artık. Moda devi markalar onlar için özel kreasyonlar hazırlarken, kozmetik firmaları köpeklere özel aromaterapik cilt bakım ürünleri, boyalar, tırnak cilaları satışa sunuyor.

ÇAMUR BANYOLARI
Türkiye'deki pet sektörü Amerika'yla kıyaslandığında henüz emekleme aşamasında... Ancak yavaş yavaş lüks tüketim ürünleri Türk pazarına da girmeye başladı. Örneğin bir Japon kozmetik firması olan Merry Do Products'ın evcil hayvanlar için sunduğu Pet Esthe markası dünyanın farklı ülkelerinden sonra Türkiye'de de satışa sunuldu. Pet Esthe'nin ürün yelpazesi çok geniş. Şampuanlar, kremler, banyo tuzları, çamur banyoları, parfümlerin yanında rengârenk boyalar ve tırnak cilaları... Doğal içerikleriyle dikkat çeken ürünlerde bal arıları tarafından yapılan propolis, dünyanın farklı bölgelerinden alınmış çamurlar, deniz mineral tuzları ve özel Japon kömürü kullanılmış.

'İNSANLAŞTIRMA ÇABASI'
Bu tür lüks uygulamaların sevgi göstergesi olduğunu iddia edenlerin aksine, hayvanların sahiplerinin lüks yaşam tutkusunun birer kurbanı oldukları görüşünü taşıyanlar da oldukça fazla. Türkiye Hayvan Hakları Platformu Üyesi, Veteriner Hekim Prof. Dr. Tamer Dodurka, bu tür yaklaşımların hayvanları insanlaştırma çabası olduğunu ve antropomorfizm olarak adlandırıldığını söylüyor: "Hayvanın sağlığını ilgilendirmeyen bir müdahale varsa, bu tamamen antropomorfistik bir yaklaşımdır. Etik olarak da doğru değildir. Havyanın bir sağlık sorunu yoksa özel cilt bakım ürünlerine ihtiyaçları yoktur. Bakım gerekiyorsa, bu zaten ya bir beslenme bozukluğudur ya da bir hastalıktır. Cilt bakımlarının hayvana bir zararı olmayabilir ancak hiçbir faydası da yok. Özel köpek şampuanlarını tercih etmekte fayda var. İnsan şampuanları hayvanlarda kullanılmamalı. PH dereceleri farklı. Boya ve pedikür gibi işlemler yapıldığında ise hayvanlar bunun farkına varmıyorlar aslında."

MARKA GİYSİLER YARIŞI
Avrupa ve Amerika'da modayı yakından takip edenler, köpekleriyle tarzlarını paylaşıyor. Lüks tüketime hitap eden birçok markanın artık pet koleksiyonları da var. Louis Vuitton, Prada, Burberry's, Neiman Marcus, GAP gibi markaların mağazalarında, tasmadan giysiye, mama kabından taşıma çantasına birçok ürün bulmak mümkün. Bu tür ürünler Türkiye'de de rağbet görüyor. Nişantaşı'ndaki Gucci ve Louis Vuitton mağazalarında evcil hayvanlar için birbirinden şık tasmalar, patikler, giysiler satılıyor. Silk&Cashmere firması da bu yıl evcil köpekler için bir koleksiyon hazırladı. Ancak bu koleksiyonun farklı ve faydalı bir tarafı var. Firma ev köpeği giyim koleksiyonundan elde ettiği kârın tamamını sokak köpeklerine bağışlayacak.

'GİYSİYE İHTİYAÇLARI YOK'
Peki hayvanlar gerçekten giyinme ihtiyacı duyuyor mu? Hayvanların giydirilmesinin son derece yanlış bir davranış olduğunu söyleyen Dodurka, bir hayvanın kıllarının onu korumaya yeterli olduğu görüşünde: "Köpeğin kılları bulunduğu koşullara uyum sağlar. Normal şartlarda köpeğin üzerindeki kıllar yazın güneşten, kışın soğuktan korur. Dolayısıyla ekstra bir şey giymesine gerek kalmaz. Ancak sürekli evde büyüyen, dışarı çıkarken hep giydirilen köpekler üşüyebilir. Böyle durumlarda elbise giydireceklerine dışarı çıkarmasınlar daha iyi. Ayakkabı giydirmek de gereksiz. En doğru olan köpeği doğal haliyle bakıp beslemektir."

'ÖNCE AŞI YAPTIRSINLAR'
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Ebru Tong, hayvanlarda cilt bakımı, saç boyası, tırnak cilası gibi uygulamaların doğru olmadığı görüşünde: "İnsanların hayvanlarını giydirip süslemekle kendilerini tatmin etmelerinden önce, hayvanlarının kayıtlarını yaptırmaları, sağlığına yönelik aşı, paraziter tedavi, rutin muayeneler, onlarla oynamak, gezdirmek gibi gereksinimlerini karşılamalarının önemli olduğunu bilmeleri gerekir. Bir hayvan edindikten sonra pet-shoplardan çıkmamak marifet değildir. Bu tip gereksinimlerini veteriner hekimler yönlendirmeli."

'RUHSAL DENGELERİ BOZUK'
Doğayı ve Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği (DOĞÇEV) Başkanı Behiye Eryılmaz: "Ruhsal dengesi bozuk insanların hayvanlara oyuncak gözü ile bakarak, tırnak cilası, saç boyası, çamur banyosu gibi uygulamalar yapması gereksiz bir tüketimdir. Ülkemiz bu kadar yokluk çekerken can olgusunu kenara atıp, aç hayvan ve insanlarımızı besleyeceğimize ülke gerçeklerinden uzak yaklaşımlar olayı sulandırmaktadır. Pet- shoplarda hayvan satışına karşı olduğumuz kadar, çok saçma bir şey olan hayvan kozmetiği ve giyim eşyalarının satışına da karşıyız. Hayvanların doğasına aykırı fizyolojik ve psikolojik zarar verici bu ürünlerin satılması, toplum gözünde hayvan bakımını lüks olarak gösterip, hayvanseverleri gereksiz eleştiriler ile karşı karşıya bırakmaktadır."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Afili depresif
 Osmanlı bir gecede kurulmadı
 Eyvah kitap okumuyorlar!
 Afrodit geri döndü
 George Michael'ı beklerken...
 Bebek cinayeti işlenen yurtta yüzler gülüyor
 Geleceğin motosikletleri hayal gücünü zorluyor
 Erkeklere özel bakım merkezi
 CK'in genç yüzü
 Afişe adını yazdırdı
 Ünlülerin tercih ettiği gömlek
 Süper seçim
 'Çok ağır utangaçlığım vardır, çok ağır...'
 Göğsünüzü gere gere...
 Yıldız Savaşları
 Doğu ile Batı kültürü New York'ta bir araya geldi
 Yazarlar ülkelerine mi yoksa dünyaya mı ait?
 'Seks işçiliğinin temeli Gucci ve Prada'
 Kula'nın sesini duyan var mı?
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Gölleri sevmek
Arkadaşları Harvard...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklarla nasıl konuşuyoruz?
Ailelere ya da...
Tek mekânda hepsi bir arada
Birçok restoran 24 saat faydalanılabilmek için, aynı zamanda kafe, bar ve club...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.