kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk'ün zekâsı böyledir
Türk'ün zekâsı böyledir
Takım üyeleri

Türk'ün zekâsı böyledir

Bulgaristan'da düzenlenen 15. Dünya Zekâ Oyunları Şampiyonası'na katılan dört kişilik Türk Beyin Takımı, son 12 yılın en büyük başarısını göstererek bireyselde sekizincilik, takım olarak da dokuzunculuk elde etti.

Bu yıl, 15. Dünya Zekâ Oyunları Şampiyonası, Bulgaristan'ın Borovets kentinde 7-12 Ekim arasında yapıldı. Dünyada başladığı 1992'den bu yana her şampiyonaya katılan Türkiye, bu yıl da dört kişilik Beyin Takımı'yla yarışmadaydı. Ve son 12 yılda elde ettiği en iyi dereceyi alarak bireyselde Mehmet Murat Sevim ile sekizinci, takım olarak da dokuzuncu oldu. Takımın kaptanı Ferhat Çalapkulu, 18 yaşındaki Sevim'in Türkiye'deki gelmiş geçmiş en sağlam dehalardan biri olduğunu belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan Mehmet Murat Sevim, son bir yıldır Türkiye'de yapılan en önemli zekâ oyunu yarışmalarının tamamında birinci olmuş. Takımın Borovets'te ilk 10'a girmesi de onun sayesinde gerçekleşmiş.

HEPSİ ASLAN BURCU
Dünya Zekâ Oyunları Şampiyonası'na bu yıl 23 ülke katıldı ve her ülke dörder kişilik beyin takımıyla yarıştı. Bu işte en başarılı ülkeler, ilk üç dereceyi de paylaşan Japonya, Amerika, Almanya ve Hollanda. Türkiye'de beyin takımı seçmelerini, son iki yıldır Dünya Zekâ Oyunları Federasyonu Türkiye Temsilcisi olan Akıl Oyunları adlı mantık, matematik ve bulmaca dergisi gerçekleştiriyor. Akıl Oyunları'nın Yayın Yönetmeni ve Takım Kaptanı Ferhat Çalapkulu ve bu yılki takım üyeleri Mehmet Murat Sevim, Murat Koz, Ümit Abacıoğlu ve Deren Çağlayan'la zekâ oyunları ve Türk Beyin Takımı üzerine sohbet ettik. Bu arada enteresan bir şekilde bu başarılı takımın dört üyesinin de burçlarının 'Aslan' olduğunu ve hepsinin 10 günlük bir zaman aralığında doğduğunu öğrenince bu işlerde astrolojinin payı olup olmadığından da şüphelenmedik değil doğrusu! Çalapkulu, zekâ oyunlarını şöyle tanımlıyor: "Zeka oyunları, herhangi bir bilgi veya genel kültür gerektirmeyen, mantık, şekilsel algılama, yaratıcılık, konsantrasyon ve hızlı düşünme, ipuçlarından yararlanabilme gibi becerileri ölçen sorulara ve tek ya da çok kişilik oyunlara verilen genel bir isimdir. Şu sıralar oldukça popüler olan Sudoku da zekâ oyunlarına verilebilecek en iyi örnek."

TANITIM EKSİKLİĞİ SORUNU VAR
Bu yıl bireyselde sekizinci olan Mehmet Murat Sevim, Türkiye'nin ilk üç için iddialı olamamasına neden olarak, yeterince tanıtım yapılamamasını gösteriyor: "İlla birinci olacağım diye bir hırsım yok. Gerçekten de soru çözmekten büyük zevk alıyorum. İlk üçe girememizin en önemli nedeni ise ülke çapında yeterince tanıtımın yapılamaması. Belki bizden çok daha yetenekliler var, ama takıma seçilemiyor. Medya bu konuya biz başarı elde etsek de etmesek de pek ilgi göstermiyor. Ben bile bu tip soruları çözmeme rağmen çok geç öğrenmiştim ve katılmayı düşünmüyordum. Sanki o sınava girenler başka insanlar da ben onlardan değilmişim gibi geliyordu." Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan 18 yaşındaki Sevim, yarışmalara boş bulduğu her dakika soru çözerek hazırlanmış: "Ben ilk takıma girdikten sonra bu işten çok da zevk aldığım için soru çözmeye başladım. Öğrenci olduğum için boş zamanım oluyor. Bu işte en önemli etken hız." Ümit Abacıoğlu ise bu tür yarışmalara sponsorsuz katılmanın zorluklarını hatırlatıyor: "Sponsorumuz olmadığı için de yeteri kadar hazırlanamıyoruz. Sponsor olduğu yıllarda, takım olarak üçüncülüğümüz bile varmış. Rakiplerimiz kadar iyi hazırlanamıyoruz. Çünkü onlar yıl boyunca düzenli çalışıyor ve bizden avantajlı başlıyorlar yarışmaya." Türkiye'de zekâ ile ilgili hiç akademik çalışma yapılmadığına dikkat çeken Ferhat Çalapkulu, her beş yılda bir de IQ sayımı yapılmasını öneriyor: "Murat son yılların en iyi zekâsı ama bu çocuğun IQ'su ne, bu çocuk nasıl böyle olmuş, genetik etkiler mi yoksa çevresel etkiler mi var, bütün bunların araştırılması lazım. Türkiye'de son bir yılda yapılan beş büyük yarışmada birinci oldu bu çocuk. Ama kimse çıkıp 'Senin IQ'un kaç?' diye sormadı. Bence Türkiye'de nüfus sayımı yapıldığı gibi her beş yılda bir IQ haritası da çıkarılmalı."

Melis DABAĞOĞLU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Hiçbir değer yargısı olmayan ve şiddeti kendine hak gören...
 Katil doğulur mu, olunur mu?
 Haydarpaşa Garı'nın 100 yıllık yolculuğu
 Hokkabazlar kulübü
 Eline, diline, beline...
 Baldwin şimdi İsa rolünde
 Açıkçası bu bir aşk mektubu: Ah Pedro ah!
 Bu fotoğraflar eğitim için
 Futbol-satranç işbirliği
 Cennette bir şampiyon
 Türkiye'nin Kırgızları
 Kırmızı bekâr, pembe nişanlı, beyaz evli
 Kaderini yendi şampiyonluğu seçti
 'Bit pazarına nur yağdırmayı hiç sevmedim'
 Orada güzel şeyler de oluyor
 Vasiyet gerçek oldu
 Sarhoştum, Kasımpaşa'daydım
 Kramnik Dünya Şampiyonu!
 Gizemli bir din: Yezidilik
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Nedir alıp veremediğimiz?
İnsan güzel haberler aldığı...
MEHMET ALTAN
Cumhuriyet ve demokrasiyi...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yedi hepimizin en sevdiği!
Geçen hafta 40 sayısıyla,...
KAZIM KANAT
Karım olmadan asla
Aslında bunca anlatacağım sorunun...
ERDAL ŞAFAK
Eline, diline, beline...
Rüşvet, yolsuzluk, adam...
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Kasım ayından yılbaşına kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sürecek olan...
'İmkânsız' nasıl başarılır?
'İmkânsız' nasıl başarılır?
Her şey adaptasyonda gizli. Hastalanıp hastalanmamak da, başarıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.