kapat
   
31 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye 100 adet F-35 alıyor

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, maliyetinin 11-12 milyar doları bulması beklenen ve Türkiye'nin gelecek 30-40 yıllık dönemde savunmasında önemli rol tutacak yeni nesil savaş uçağı projesi F-35'lerin, 5-6 milyar dolarlık bölümünün üretiminin Türkiye'de yapılmasının amaçlandığını söyledi.

Gönül, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Bakan Yardımcısı Gordon England ile görüşmelerinin ardından Türk basınına temaslarıyla ilgili bilgi verdi.Ziyaretinin ana amacının, F-35 projesine Türkiye'nin katılımı olduğunu belirten Gönül, Türkiye'nin şu ana kadar F-35'lerde 4,2 milyar dolarlık bir yerli katkı payı sağlamasının söz konusu olduğunu ve ABD ile varılacak ikili anlaşma çerçevesinde bu rakamın 5-6 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığını kaydetti.

Bakan
Gönül, Türkiye'nin F-35 projesine katılımının, Avrupa'nın ürettiği Eurofighter'ların alımına ilişkin kararla ilgisi olmadığını da söyledi ve Eurofighter'ın alımı konusunda bir karar bulunmadığını vurguladı.Adının cumhurbaşkanlığı görevi için geçtiği yönündeki bir soruya karşılık Gönül, temaslarının tamamen savunma sanayii amaçlı olduğunu belirtti ve ''Gündemde böyle bir konu yok. Şu anda parti, TBMM, hükümet gündeminde böyle bir şey bulunmuyor'' dedi.

Washington'daki temaslarında PKK terörü konusunun da gündeme geldiğini belirten Gönül, ABD Savunma Bakanı'nın, PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atanan Emekli Orgeneral Joseph Ralston'ın çalışmalarına ilişkin bilgi verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin doğu illerinin ''Kürdistan'' adı altında gösterildiği bir haritanın geçen ay bir NATO seminerinde Amerikalı bir albay tarafından sergilenmesi konusunun da gündeme geldiğini belirten Gönül, Rumsfeld'in, olayın gerçekleştiği gün, bu haritanın Amerikan hükümetiyle hiçbir ilgisi olmadığı yönünde kendisini temin ettiğini ve açıklama içeren bir mektubu kendisine gönderdiğini anlattı.

YENİ NESİL SAVAŞ UÇAĞI F-35

Gönül, Müşterek Av Bombardıman Uçağı veya İngilizce ''Joint Strike Fighter'ın'' kısaltmasıyla JSF olarak da bilinen F-35 yeni nesil savaş uçaklarının geliştirilmesine 9 ülkenin 1999 yılında karar verdiğini ve Türkiye'nin de başından beri bu karara katıldığını anımsattı.

Gönül, yıl sonuna kadar bu 9 ülkenin bir memorandum imzalaması gerektiğini ve Türkiye'nin de bu memorandumu imzalamayı planladığını kaydetti.Belli bir anlaşmaya ulaşıldığını belirten Bakan Gönül, bu memorandum dışında ikili düzeyde ABD ile imzalanması öngörülen bir ek protokolün bulunduğunu ve Türk hükümetinin imalatçı firmayla imzalayacağı ilkeler belgesinin bulunduğunu anlattı.

Ziyaretinin temel amacının ''Türkiye ile ABD arasında varılacak anlaşmaya göre F-35'lerin üretiminde, kullanımında, bakımı ve eğitiminde Türkiye'nin ne gibi haklara sahip olacağını saptamak'' olduğunu belirten Gönül, bu anlaşmanın imzalanmasından sonra TBMM'de onaylanacağını ifade etti.Ziyaretinde belli konularda anlaşmaya varıldığını belirten Gönül, geri kalan kısmın ise teknik ekipler tarafından ele alınacağını söyledi.

Gönül, Türkiye'nin 100 kadar F-35 almayı planladığını ve ilk uçağın 2014 tarihinde Türkiye'nin eline geçebileceğini, şu ana kadar proje için 175 milyon dolar ödendiğini belirtti.

Türk Hava Kuvvetlerinde hizmet veren ana uçakların F-16'lardan oluştuğunu ve teknolojinin ilerlemesiyle Türkiye'nin F-35 yeni nesil savaş uçağına yöneldiğini anlatan Gönül, F-35 projesinde gecikme olması nedeniyle ortaya çıkan eksikliği gidermek için 30 kadar F-16'nın, daha fazla iş payı ve teknoloji transferiyle Türkiye'ye verilmesini de konuştuklarını anlattı.

'PİLOTLA KULLANILAN SON SAVAŞ UÇAĞI'

Gönül, ''Gelecek 30-40 yılı işgal edecek, 11-12 milyar dolara ulaşacak imzayı atmadan, en yetkili kişilerle bu meseleyi ele almak için ABD'deyim'' dedi ve F-35'lerin, ''pilotla kullanılan son savaş uçağı'' olacağını, bunun arkasından insansız uçakların geldiğini kaydetti.

Gönül, Türkiye ile bu projeyi ''tereddütsüz'' paylaştığı için ABD'ye de şahsen teşekkür ettiğini söyledi.Basın toplantısının ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, incelemelerde bulunmak üzere F-35'lerin üretildiği Teksas eyaletine gitti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çelik 5 bin YTL tazminat ödeyecek
 RTÜK: Araştırmalarda rol alalım
 Erdoğan: Satılık hiçbir şeyimiz yok
 Sezer yeniden dede oluyor
 Asker reformlara engel oluyor
 İrtemçelik: Niyetleri elçiliği kullanmak
 AKP'lilerin mazereti var
 CHP Tüzmen'in peşinde
 AKP afta geri adım atıyor
 İsrail Türkiye'yi kutladı
MUHARREM SARIKAYA
Çankaya Resepsiyonu...
Çankaya Köşkü'nde resepsiyon...
YAVUZ DONAT
Bir siyaset klasiği
Almanya'nın "yedinci...
Kurban kesilen yerde seri katil olmaz
Uzmanlardan ilginç yorum: Kurban kesilen ülkelerde insanlar "kan...
Önce holdingler sonra devlet kapısı
Gençlerin işten ilk beklentisini para kazanmak oluşturuyor. İş...
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
Jandarma Genel Komutanı Org. Koşaner, teslim olan PKK'lıların...
Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
Türkiye'nin doğu illerinde yaşayan kadınların yarısının ev içi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu