kapat
   
31 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
RTÜK: Araştırmalarda rol alalım

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, kurumun televizyon yayınlarına ilişkin kamuoyu araştırmalarında daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

TRT ve Maltepe Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği ''Radyo Televizyon Yayınları Kamuoyu Araştırmaları Platformu Yaklaşımlar, Eğilimler ve Sorunlar'' konulu konferans, TRT Adnan Öztrak Konferans Salonu'nda başladı.RTÜK Başkanı Zahid Akman, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, özel televizyon kanallarının yayın hayatına başlamasının ardından kamuoyu araştırmalarına olan ilginin arttığını kaydetti.
Reklam
verenler, reklamı hazırlayanlar ve yayınlayanlardan oluşan şirketlerin kamuoyu araştırmaları gerçekleştirdiğini ifade eden Akman, bu araştırmalara katılan izleyici grubunun Türkiye'nin genelini ne ölçüde yansıttığının sorgulanması ger7ektiğine işaret etti.

Araştırma sonuçlarının yayıncı kuruluşlar tarafından tüm Türkiye'nin tercihi şeklinde yansıtılmasının yanlış olduğunu ifade eden Akman, bunun yayın kalitesini de olumsuz etkilediğini bildirdi.RTÜK'ün kamuoyu araştırmalarına ilişkin çalışmalar yürüttüğünü belirten Akman, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin genelini ilgilendiren ve insanlarımızın günde yaklaşık 5 saat televizyon izlediği gerçekliğini göz önüne alarak, insanları yönlendirmeye yönelik bu tür bilgilendirmelerin oluşmasında etkili olan bu araştırmalarda biz etkin rol almak istiyoruz. Bu araştırmaları biz yapalım demiyoruz. Ancak bu araştırmaları bilimsel gerçekliklere uygun, Türkiye'nin genelini kapsayacak bir şekilde yapılması zorunluluğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Bu bazı televizyon kuruluşlarının inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemlidir. Bazı kuruluşların tek başına iç bünyelerinde yapmış oldukları bir çalışma olmasına rağmen, kamuoyuna tüm Türkiye'yi ilgilendiren, bilimsel gerçekliklere uygun bir araştırmaymış gibi sunulması çalışmalarına biz müdahale edeceğiz.''

'MEYDAN OKUMA GİBİ ALGILANMASIN'

Bu müdahalenin bir meydan okuma gibi algınlanmaması gerektiğini vurgulayan Akman, işaret ettiği sorunların araştırmaları gerçekleştiren kuruluşlar tarafından da dile getirildiğini söyledi.

Reyting amacıyla hareket eden yayın kuruluşları ile TRT'nin aynı ölçülerde değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Akman, bunun toplumsal sorumluluk anlayışı içinde hareket eden TRT'nin yıpranmasına yol açabildiğini kaydetti. Akman, TRT'nin kamu yayıncılığı yapması niteliğiyle de ekonomik sorunlarının çözümünde katkıda bulunulması gerektiğini ifade etti.

ALİ GÜNEY'İN SÖZLERİ

TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney de, kurumun yaklaşık 30 yıldır Türkiye'deki yayıncılık ve etkilerine ilişkin kamuoyu araştırmaları gerçekleştirdiğini, bu alanda deneyim sahibi olduğunu söyledi.

Kamuoyu araştırmaları konusunda üniversiteler ve ilgili kurumlarla işbirliği yaptıklarını belirten Güney, bunun sorumlu yayıncılık anlayışının bir gereği olduğunu vurguladı.

''TRT'nin reyting kaygısı yoktur'' diyen Güney, ancak ulaşabildiği coğrafi alan ve izleyici sayısı dikkate alındığında ise TRT'nin hak ettiği yerde olmadığını belirtti. Güney, ''Hiçbir ticari kaygı duymaksızın ülke çıkarları doğrultusunda yayın yapmaktayız. Reyting kaygısıyla kültürel değerleri yok eden yayınlardan uzak durmaktayız'' diye konuştu.

Sosyal ve kültürel yaşamın başta göç olgusunun da etkisiyle değiştiğine dikkati çeken Güney, bunun radyo ve televizyon yayınlarına ilişkin tercihlerde de farklılaşmaya yol açtığını belirtti.

Güney, tüm bu değişime karşın yayıncı kuruluşların sosyal sorumluluk anlayışından uzaklaşmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Razbonyalı ise kamuoyu araştırmalarının yayın dünyası üzerindeki önemine değinerek, TRT ile işbirliği içinde gerçekleştirdikleri konferansın bu alandaki sorunların ortaya konması ve çözüm yollarının bulunması konusunda önemli bir aşama olacağına inandığını ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çelik 5 bin YTL tazminat ödeyecek
 Türkiye 100 adet F-35 alıyor
 Erdoğan: Satılık hiçbir şeyimiz yok
 Sezer yeniden dede oluyor
 Asker reformlara engel oluyor
 İrtemçelik: Niyetleri elçiliği kullanmak
 AKP'lilerin mazereti var
 CHP Tüzmen'in peşinde
 AKP afta geri adım atıyor
 İsrail Türkiye'yi kutladı
MUHARREM SARIKAYA
Çankaya Resepsiyonu...
Çankaya Köşkü'nde resepsiyon...
YAVUZ DONAT
Bir siyaset klasiği
Almanya'nın "yedinci...
Kurban kesilen yerde seri katil olmaz
Uzmanlardan ilginç yorum: Kurban kesilen ülkelerde insanlar "kan...
Önce holdingler sonra devlet kapısı
Gençlerin işten ilk beklentisini para kazanmak oluşturuyor. İş...
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
Jandarma Genel Komutanı Org. Koşaner, teslim olan PKK'lıların...
Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
Türkiye'nin doğu illerinde yaşayan kadınların yarısının ev içi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu