kapat
   
31 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enflasyondaki yükseliş yıl sonu duracak
IMF Başkan Yardımcısı Türkiye'de

Enflasyondaki yükseliş yıl sonu duracak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 yılı sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, yüzde 9,2 ile 10,6 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Yılmaz, 2006 yılının son enflasyon raporunu, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Merkez Bankası için önemli olanın geçici dalgalanmaların değil, enflasyonun orta vadede hedefe yakınsaması olduğunu belirten Yılmaz, para politikasının mevcut sıkı duruşunun 2007 yılının son çeyreğinin başına kadar korunduğu ve sonrasında ölçülü bir faiz indirimine gidildiği bir senaryo altında; enflasyonun 2008 yılının ilk çeyreği sonunda yüzde 1,7 ile yüzde 5,2 aralığında gerçekleşeceği ve böylece enflasyonun 1,5 yıllık bir zaman diliminde hedef patikaya yakınsayacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Anılan
faiz patikasının mevcut bilgi setine dayanılarak oluşturulan bir politika çerçevesini ifade ettiğini ve yeni bilgilerin bu patikayı
değiştirebileceğinin de unutulmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, ''sonuç olarak enflasyondaki düşüş eğiliminin 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceği ve para politikasının ortalama kontrol ufku olan 1,5 yıllık bir süre içinde enflasyonun orta vadeli hedeflere yakınsayacağı tahmin edilmekte'' dedi.

BÜYÜME HIZININ AZALACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR


Yılmaz, Eylül ayında açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerinin, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik faaliyetlerin hızlanmaya ve güçlü iç talebe işaret ettiğini belirtti.

Yılın ikinci yarısından itibaren iç talebin yavaşlayacağına dair öngörünün ise korunduğunu bildiren Başkan Yılmaz, öte yandan son dönemde gözlenen güçlü küresel büyüme eğilimine bağlı olarak, net dış talepteki artışların devam ettiği, bunun yanında kamu harcamalarındaki artışın da dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Toplam talebin bileşenleri olan özel kesim iç talebine ilişkin göstergeler yavaşlamaya işaret ederken, kamu harcamaları ve net dış talepteki artışın toplam talepteki yavaşlamayı sınırlayan bir unsur olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Ancak net dış talepteki artışa rağmen iç talepteki yavaşlamanın baskın olacağı ve büyüme hızının geçmiş dönemlere kıyasla azalacağı öngörülmektedir.

Bu bağlamda enflasyon tahminlerinin üretilmesinde talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine katkı yaptığı bir çerçeve söz konusudur. Geçtiğimiz enflasyon raporunda yılını ikinci çeyreğinde hızlanan yıllık TÜFE (tüketici fiyatları endeksi) enflasyonun üçüncü çeyrekte de yüksek seyredeceği öngörülmüştü. Nitekim, Eylül ayı sonu itibarıyla TÜFE enflasyonu hedefle uyumlu patika etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşmiştir.Yılın son çeyreğinde ise Yeni Türk Lirasında meydana gelen değer kaybının gecikmeli etkilerinin kısmen ortadan kalkması, ham petrol fiyatlarında gözlemlenen olumlu gelişmeler ve işlenmemiş gıda fiyatlarının yıl sonuna doğru daha olumlu seyretmesi beklentisine bağlı olarak, yıllık enflasyondaki yükselişin duracağı, ancak yine de yıl sonunda enflasyonun hedefle uyumlu patika etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir.''

YURT DIŞI GELİŞMELER

Yurt dışı faktörlere ilişkin varsayımlar konusunda da Başkan Yılmaz, Avro bölgesi büyümesinin ivmelenme olmaksızın devam edeceği ve 2006 yıl sonu itibarıyla yüzde 2,5-3 aralığında, 2007 boyunca ise düşerek yıl sonu itibarıyla yüzde 1,5-2 aralığında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Yılmaz, Avro Bölgesi uyumlaştırılmış tüketici fiyatları enflasyonunun yüzde 2 hedefine yakın gerçekleşmesinin beklendiğini, son dönemlerde görülen güçlü küresel büyüme eğiliminin ham petrol fiyatları üzerinde yarattığı yukarı yönündeki hareketin son aylarda tersine döndüğünü ve ham petrol fiyatlarının düşme eğilimine girdiğini söyledi.

Bu çerçevede, uluslararası petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarının 70 ABD Dolarından 60 ABD Dolarına seviyesine çekildiğini bildiren Yılmaz, petrol fiyatlarındaki bu kısa dönemli varsayım güncellemesine rağmen, tahminler üretilirken geçmiş dönemde gözlenen yüksek petrol fiyat artışlarının gecikmeli etkilerinin, özellikle doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar yolu ile enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edeceğinin dikkate alındığını da kaydetti.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Dış ticaret açığı 4.3 milyar dolara yükseldi
 Botaş alacaklarını toplayamıyor
 Alternatifbank'ın ortaklık haberiyle hisseler % 10.45...
 Borsa günlük %1,25 arttı
 Güneydoğu'da petrol umudu
 Fırtına çıktı, balık fiyatları arttı!
 Antalya Limanı devredildi
 Türkiye 'küçük' düşünüyor
 Seçime kadar faiz indirimi yok!
 EPDK, dağıtıcılara 'milli rezerv nerede' diye sordu
 BOTAŞ yönetimi doğalgaza yüzde 8 zam için toplanıyor
 Seçim öncesi IMF'den "VIP düzeyinde uyarı"
 Sermayeyi renklere, ırklara ayırarak bir yere varamayız'
 Yabancısı olanlar bilişim bile istiyor
 'Kapalı tesisi 1 ay kaldırabiliriz'
 'Tarihte uzlaşma yasayla sağlanmaz'
 Merter'in satışına karar vermedik
 YKB-Koç birleşmesinde transfer sorunu
 Tekstilbank 9 ayda % 59 büyüdü
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Ne kadar seçim ekonomisi o kadar risk ve faiz artışı...
ŞÜKRÜ BİNAY
Politika değişiyor mu?
19 Ekim 2006 tarihli Para...
MELİHA OKUR
Sanal değil, küresel zenginlik formülü
Küresel dünyayı...
Kurban kesilen yerde seri katil olmaz
Uzmanlardan ilginç yorum: Kurban kesilen ülkelerde insanlar "kan...
Önce holdingler sonra devlet kapısı
Gençlerin işten ilk beklentisini para kazanmak oluşturuyor. İş...
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
Jandarma Genel Komutanı Org. Koşaner, teslim olan PKK'lıların...
Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
Türkiye'nin doğu illerinde yaşayan kadınların yarısının ev içi...
IMKB
E: 40.582 D:% 1,25
DOLAR
S: 1,458 D:% -0,137
EURO
S: 1,851 D:% -0,162
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu