kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Iğdır'dan Amerika' ya uzanan bir hikâye
Iğdır'dan Amerika' ya uzanan bir hikâye
Buz pateni Türkiye ikincisi
'Çok istemek değil çok çalışmak gerekiyor'
'Büyük adam olduğunu görmek isterim'

Iğdır'dan Amerika' ya uzanan bir hikâye

Mutlay Sayan'ınki umut veren, çalışma ve azmin, başarının en önemli şartı olduğunu kanıtlayan öykülerden... Mutlay, en zoru yaşamış, hayata 1-0 yenik başlamış ama maçı kendi lehine çevirmeyi başarmış bir genç....

Mutlay'ın öyküsü Kars'a bağlı Iğdır'ın Necefali köyünde 1987 yılında başlıyor. Mutlay köyde okuma yazma bilmeyen bir anne babanın dördüncü ve son çocuğu olarak dünyaya geldi. Üç kız çocuğunun ardından Mutlay'ın doğumu ailesini sevince boğmuştu. Adını Mutlu Ay koydular ama nüfus memuru Mutlay demeyi uygun görmüştü. Baba Ferit Sayan, at arabasında yük çekerek ailesini geçindirmeye çalışıyordu. Mutlay ilkokulu köydeki diğer çocuklar gibi köy ilkokulunda okudu. Beş ayrı sınıfın tek odada eğitim gördüğü, sobayla ısınan, doğunun o bildik zorlukları altında ilkokulu bitirdi. Okul bittiği sene Sayan ailesi için de yeni bir hayatın başlangıcı demekti. Köyde geçim sıkıntısı yaşayan Sayan ailesi İstanbul'a taşındı.

İŞTEN KAÇIP SOLUĞU OKULDA ALMIŞ
Bağcılar'da yaşamaya başlayan aile için köyden kente göçüş kötü günlerin de başlangıcıydı. Baba Ferit Sayan aniden rahatsızlanınca ailenin tüm yükü Mutlay ve annesinin omuzlarına çöktü. Tekstil atölyesinde deyim erindeyse üç kuruşa çalışmaya başlayan ana oğul evi geçindirme derdine düşmüşlerdi. Ama Mutlay'ın aklı okumaktaydı. Bağcılar'daki atölyenin camından Üsküp İlköğretim Okulu'nun bahçesine bakarak hayaller kuruyordu. O günleri Mutlay, hayatımın en karanlık yıllarıydı diye anlatıyor: "O kadar üzülürdüm ki sabahın köründe işe gidip akşam eve çok yorgun olarak dönüyordum. Bu hep aynı şekilde devam ediyordu. Benim bu tekstil atölyesinden kurtulmam gerekiyordu. Bunun tek yolu okumaktı..." Okuma hayali Mutlay'ı öylesine sarmıştı ki bir gün annesine isyan etti. "Okula gitmek istiyorum," diyerek günlerce ağladı. Ama çaresiz kadın tek başına Mutlay'ı okula gönderecek, bir yandan da evi geçindirecek güçte değildi. Bu nedenle biricik oğlunun bu isteğini her defasında geri çevirdi. Ama Mutlay'ın hayalleri tekstil atölyesinin duvarı arasında hapsolamayacak kadar büyüktü. Bir gün işten kaçarak hep çalıştığı atölyenin camından seyrettiği Üsküp İlköğretim Okulu'nda aldı soluğu. Karşısına şimdilerde 'meleğim' dediği müdür yardımcısı Semra Ünal çıktı. Mutlay'ı o gün okula yazdırdı. Birinci dönemin bitmesine bir ay kalmasına rağmen küçük çocuğun tüm kıyafetleri, kitap ve defterleri Semra öğretmen tarafından alındı. O günden sonra Mutlay'ın tekstil atölyesinden kazandığı harçlık olarak cebine yine Semra öğretmen tarafından kondu.

YÜZDE YÜZ BURS ALMAYI BAŞARDI
Tüm bu emeği Mutlay boşa çıkarmadı. Birinci dönemin bitimine bir ay kala başladığı orta okulu birincilikle bitirdi. Ardından Tuncay Azaphan Anadolu Lisesi'ni kazandı. Anadolu lisesinden birincilikle mezun olmayı başarmıştı. Önünde uzun ve zorlu bir üniversiteye hazırlık dönemi olan Mutlay, babasının kansere yakalanmasıyla yıkıldı. Tam da üniversiteye hazırlandığı yıl evin bir odasında babası canıyla uğraşıyor, o ise sınava hazırlanmaya çalışıyordu. Boğaziçi Üniversitesi hayalleri kuran Mutlay, İstanbul Üniversitesi Dış Ticaret ve Avrupa Birliği Bölümü'nü kazandı. Üniversitenin birinci yılında okulu bölüm birincisi olarak tamamlamıştı ama Mutlay'ın ideali bu değildi. Work and Travel programıyla Amerika'ya giden Mutlay, JFK Havaalanı'na indiğindeki duygularını şöyle anlatıyor: "JFK bizim Güneşli kadar bir havaalanıydı. Amerika'yı gördükten sonra ne yapıp edip burada okumam gerektiğine karar verdim. 100'e yakın üniversiteye başvurdum. Amerika'da bir yandan bir otelde çalışıp bir yandan da görüşmelere katılıyordum." Mutlay'ı mutlu eden haber Pennysylvania University'den geldi. Üniversite Mutlay'a yüzde 80 burs veriyordu ama Mutlay, üniversitenin ödemediği bölümü karşılayacak durumda değildi. Bu nedenle başka seçenekler aramaya başladı. Bu kez iyi haber College of Vermont'dan geldi. Üniversite Mutlay'a yüzde 100 burs veriyordu. Yani tüm giderleri karşılanacaktı. Mutlay Sayan şimdilerde okuldan aldığı bursun heyecanını yaşıyor. Önümüzdeki dönem okuluna başlamak üzere Amerika yolcusu olacak. Orada nasıl geçineceğini sorduğumuzda hayatta hiçbir şeyi engel kabul etmeyen bir edayla cevap veriyor: "Burada işadamlarımızla konuşacağım küçük bir harçlık bursu bana yeter ama olmazsa sorun değil. Bu zamana kadar her şeyi nasıl halletiysem bunu da hallederim. Gündüzleri çalışır ve okula gider gece de ders çalışırım," diyor.

SONAT BAHAR

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Dikkat! Tükürebilirler...
 Dünyayı zenginler kurtaracak
 Keşanlı Ali'yle yeniden
 24 saat parti insanları
 Sarı çizmeli Mehmet Ağa'dan bugüne
 Eyvah motorum çalışmıyor
 2007 yaklaşırken
 Otomobil standları tasarımcılara emanet
 Modanın yükselen yıldızı
 Çocuklar evreni keşfediyor
 Seçim süper
 78. yaşını sahnede kutladı
 Huzur için bir küçük kaçamak
 Almanya artık 'tatlı vatan'
 Kalbi Ege'de kalan Yunan profesör
 Solistin 'as'ı gazinoda belli olur
 Motosikletler trafikte eşitlik istiyor
 Moda devinden seksi çanta
 Paris'te yaratıcılık sınır tanımıyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Doğa insanın kimliğidir
Geçen yılın mayıs ayında 100...
'Dünya Ticaret Merkezi' üzerine ilginç bir yorum
'Dünya Ticaret Merkezi' üzerine ilginç bir yorum
Oliver Stone'un beklenen filmi Dünya Ticaret Merkezi...
Gezici festival dışa açılıyor
Gezici festival dışa açılıyor
12. Avrupa Filmleri Festivali, 3 Kasım'da Ankara'da başlıyor ve 26...
Tek mekânda hepsi bir arada
Birçok restoran 24 saat faydalanılabilmek için, aynı zamanda kafe,...
Afili depresif
Sadece internetten yüzbinlerce kişinin 'indirdiği' Afili Yalnızlık şarkısının...
Osmanlı bir gecede kurulmadı
Yaşamını İngiltere'de sürdüren Bafralı İsmail Tokalak,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.