kapat
   
31 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor
'Durup dururken de operasyon yaparız'

Evladına söyle dağdan insin

"Çocuğunuz dağdan insin, suçu yoksa serbest kalır" mesajıyla PKK'lı ailelerine ikna turları başlatıldı.

Güvenlik güçleri, Türkiye'de teröre bulaşmamış olan PKK'lıların aileleriyle birebir temas kuruyor. Ve ailelere "Çocuğunuzu dağdan inmeye ikna edin. Haber yollayın, teslim olsun" diyor. Çağrıyla dağdan inenler elektronik yüz tanıma programından geçiriliyor.

Yüz tanıma programı
Eğer
, dağdan gelip teslim olan kişinin herhangi bir suçuna rastlanmazsa savcılığa çıkıp 2-3 saatte serbest kalıyor. Yılbaşından bu yana 168 PKK'lı kaçıp teslim oldu. Bu büyük ölçüde güvenlik güçlerinin "aileler aracılığıyla ikna" stratejisinden kaynaklandı.

Koşaner: Teslim ol
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner de "Çözülme diyemeyiz ama örgütten kaçanlarda artış var" dedi ve ekledi: "Tek çözüm, gelip silahı bırakıp teslim olmalarıdır." güçleri, Türkiye'de teröre bulaşmamış olan PKK'lıların aileleriyle birebir temas kuruyor. Ve ailelere "Çocuğunuzu dağdan inmeye ikna edin. Haber yollayın, teslim olsun" diyor. Çağrıyla dağdan inenler elektronik yüz tanıma programından geçiriliyor.


'Aile Stratejisi' dağdan indiriyor

Jandarma Genel Komutanı Org. Koşaner, teslim olan PKK'lıların artışıyla ilgili olarak "Aileleri telkinle çocuklarını ikna etmelerini sağlıyoruz" dedi.

Son aylarda güvenlik güçlerine teslim olan PKK'lıların sayısı, güvenlik güçleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'lıların ailelerine yönelik izlediği yeni strateji sayesinde fark edilebilir bir artış gösteriyor. Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner, bayram süresince teslim olan PKK'lıların sayısındaki artışın PKK için bir "çözülme süreci" olmasa da artış gösterdiğini belirterek "Bir çözülme var diyemem. Ama örgütten kaçıp teslim olanlarda belli bir artış gözleniyor" cevabını verdi.

AİLELER HABER YOLLUYOR
Dağdan inip teslim olan PKK'lıların sayısındaki artışın ardında, güvenlik güçlerinin "aile" stratejisi yatıyor. Güvenlik güçleri, özellikle Türkiye'de terör suçuna bulaşmamış PKK'lıların ailelerine, "Çocuklarınızı dağdan inmeye ikna edin. Haber yollayın, gelip teslim olsunlar" diyor. Her fırsatta af ya da genel affa karşı olduğunu vurgulayan Türk Silahlı Kuvvetleri, buna karşın gelip teslim olan ve Türkiye'de terör suçu işlememiş PKK'lıların topluma entegre olmasının önünü kapamıyor. Koşaner, ailelere yönelik çabaların sonuç verdiğini anlatarak "Ailelere telkinle çocuklarını ikna etmelerini sağlıyoruz. Artışın nedeni bu olabilir" dedi. Güvenlik güçlerine teslim olan ve Türkiye'de suç işlememiş PKK'lılar, savcı önüne çıktıktan sonra birkaç gün içinde ailelerinin yanına dönebiliyor. Kuzey Irak'ta Kürdistan Demokrat Partisi güçlerine ya da Hakkâri bölgesindeki yetkililere teslim olan PKK'lılar, Türkiye'de bir suç işlememişlerse savcılar tarafından serbest bırakılıp topluma yeniden entegre olabiliyor. Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim resepsiyonunda SABAH'ın sorusuna yanıtlayan Orgeneral Koşaner, af ya da genel af söylemini reddederek PKK'lı teröristlerin dağdan inebilmesi için "tek koşulun teslim olmaları" olduğunu söyledi. Org. Koşaner, "Bu işin çözümü, adam gelecek, silahı bırakacak, teslim olacak" dedi.

BU YIL 168 KİŞİGELDİ
İçişleri Bakanlığı kaynakları da, bu yılın başından bu yana 168 PKK'lının teslim olduğunu, bunların çoğunun ailelerine yönelik telkinler sonrasında teslim olmaya karar vediğini anlattı. İçişleri Bakanlığı, teslim olan PKK'lıların, 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'nın 221'inci maddesinde yer alan "Etkin Pişmanlık" çerçevesinde tahkikatları tamamlandıktan sonra teslim oldukları ilin cumhuriyet başsavcılığınca gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi. Bir başka üst düzey güvenlik yetkilisi ise aileler aracılığıyla dağdan inen PKK'lıların sayısının olması gerektiği kadar yüksek olmadığını, buna karşın konunun Güneydoğu Anadolu'da yakından izlendiğini söyledi.

ÖNCE KDP SORGULUYOR
Ailelerin teslim ol çağrısı sayesinde son aylarda silahı bırakıp Kuzey Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ya da Hakkari civarında güvenlik güçlerine teslim olan PKK'lıların sayısında artış var. Konuyu SABAH'a anlatan güvenlik yetkilisi, PKK'lı yöneticilerin kamplarda örgüt üyelerine büyük bir baskı yaparak, sürekli "Teslim olursanız işkence görürsünüz, yıllarca hapis yatarsınız" propagandası yaptığını söyledi. Ancak aileler üzerinden gönderilen "Gel teslim ol" mesajı, yavaş yavaş etkin olmaya başladı. Örneğin Kuzey Irak'ta teslim olan bir PKK'lı, önce KDP yetkililerine gidiyor. KDP tarafından bir ya da birkaç gün sorgulandıktan sonra Habur'da Türk güvenlik güçlerine teslim ediliyor. Önce güvenlik güçleri tarafından elektronik yüz tanıma programında kimlik tespiti yapılıyor, bu sayede Türkiye'de terör suçuna bulaşıp bulaşmadığı daha net ortaya çıkıyor. Daha sonra savcı önüne çıkartılan PKK'lı, Türkiye'de terör suçuna bulaşmamış ise serbest kalabiliyor. Böylece Pişmanlık Yasası yürürlükte olmasa bile terör suçuna bulaşmamış, silahı bırakıp teslim olan PKK'lıların toplumsal hayata yeniden entegre olması mümkün kılınıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Töre kurbanı Naile Reuters'a haber oldu
 9 yıllık kan davası 7 can daha aldı
 301'i eleştirene batı hemen ödül veriyor
 '301 değil hâkimler değişmeli'
 Diyanet'ten 1480 kişi başka kurumlara geçti
 Kan bağışı yapan Çelik: Damardan girmek iyidir
 Her masona rakı ve beyaz leblebi
 Rumsfeld, Gönül'den harita için özür diledi
 Başbakanlık uzman yardımcısı alacak
 Ağar birlikte parti kurmayı önermişti
 Belçika istihbarat şefini değiştiriyor
 Bombaya takipsizlik söze görevsizlik
 Bakanlık 'Organ Haftası'nı unuttu!
YILMAZ ÖZDİL
Nobran...
İzninizle, bugünlük, "büyüklere...
ERGUN BABAHAN
Hrant Dink kararı ve Türk hukuku
Yargıtay Ceza Genel...
MEHMET BARLAS
Kara Murat olsaydı tabii ki AB'ye bizi sokmazdı
İnsanlık...
UMUR TALU
Sen çok yaşa!
Müsaadenizle, memleketin bunca ciddi...
FATİH ALTAYLI
Büyük cezalar ödenmez mi?
Enerji Piyasası Denetleme...
ERDAL ŞAFAK
5 kavun 4 okka
Öneriler, planlar,...
Fakirleri doyurdu ikinci kez seçildi
Yolsuzluk skandalıyla sarsılan Brezilya Devlet Başkanı, fakir halkın...
Kıbrıs için iki 'sürpriz' zirve
Türkiye'nin yıl sonunda limanlarını Rumlara açmaması durumunda 'tren...
Devir hesap devri
Devir hesap devri
G.Saray, Avrupa'da rotasını belirleyecek sınavda. 21.45'te...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu