kapat
   
30 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papila: Çulcu'nun yaptığı şark kurnazlığı

FIFA kokartının alınmasına hakemliği bırakarak tepki veren Cem Papila, Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu hakkında açıklamalarda bulundu.

Cem Papila, Futbol Extra Dergisi'nin Kasım sayısında yer alan röportajında, FIFA listesinde görünen Kuddusi Müftüoğlu'nun Ocak ayında liste dışı kalacağını, bunun Çulcu tarafından planlı bir şekilde yapıldığını belirterek, ''Çulcu'nun bu yaptığı şark kurnazlığı. Kuddusi Müftüoğlu liste dışı kaldığında MHK ile federasyonun birbirlerine ne diyeceğini merak ediyorum'' dedi.

Papila, FIFA listesiyle ilgili iddialarını şu sözlerle sürdürdü:
''Bakın
ortadaki kriterlere göre listenin yedinci sırasına yazılması gereken Bülent Yıldırım altıya, altıya yazılması gereken Müftüoğlu da yediye yazıldı. Şimdi Haluk Ulusoy düşünüyor ki, Kuddusi Müftüoğlu FIFA oldu. Aslında olmadı. Kimse farkında değil, kimse 1 Ocakta Türkiye'nin FIFA kadrosu 6'ya indirilirse şaşırmasın. 1 Ocakta bu liste 6 kişi olarak belirlendiğinde, Müftüoğlu liste dışı kaldığında o zaman Ulusoy Federasyonu ile Çulcu MHK'sı bakalım birbirlerine ne yapacak? Çünkü kadronun aslında 6 kişi olduğunu Çulcu biliyor ama Ulusoy bilmiyor. Kim kimi kandırıyor burada? Mustafa Çulcu'nun bu yaptıkları hep şark kurnazlığı, başka bir şey değil?''

Olayın üzerinden zaman geçmesine rağmen karşılaştığı yanlışı hala unutamadığını belirten Cem Papila, ''Ben MHK'nın bağımsız olmasını ümit ediyordum ama son gelişmeler hiçbir şekilde bağımsız olmadığını gösteriyor. Yani kendi iradesiyle kararlar veremediğini gösteriyor. MHK Başkanı dik duramadı bu olayda. MHK Başkanı ve yönetimi en baştan federasyon başkanının bu şekilde bir hakkı olduğunu kabul edip de o göreve gelmişlerse onu bilemem. Ama bunu kabul etmeden geldilerse dik duramadılar demektir. Ne yapmaları gerekirdi? İstifa edeceklerdi. Çulcu dik durup istifa edecekti ama bir sonraki dönem yine MHK Başkanı olabilecekti. İnsanlar söylemleriyle değil yaptıklarıyla anılır. Herkes tarihte yerini alacak'' şeklinde konuştu.

''PATRONUN GEREKÇE AÇIKLAMASI HER ŞEYİ ANLATIYOR''

Federasyon başkanı Haluk Ulusoy'un, performansından dolayı FIFA listesine alınmadığı yönünde gösterdiği gerekçeye katılmadığını belirten Papila, ''Bu inandırıcı ve doğru bir gerekçe de değil. Futbolun patronu kim? Haluk Ulusoy. Peki, patronun savunma verdiği nerede görülmüş? Federasyon Başkanı'nın, MHK'nın bir tasarrufunu onaylarken FIFA listesinde neden değişiklik yapıldığını açıklamak zorunda kalması aslında birçok şeyi anlatıyor. Çünkü ben gerçeği biliyorum. Bu gerçek, geçmişte genel başkan seçiminde Mustafa Çulcu ile karşı karşıya gelmemizdir'' diye konuştu.

Mustafa Çulcu'nun MHK başkanlığına geldiği gün FIFA kokartını kaybettiğini belirten Cem Papila, ''Hakemliği bıraktım, üzülmedim mi, biraz üzüldüm tabii. Bunca yıl emek harcamışım çünkü. Ama bir kere öldüm. Beni 10 defa daha öldürmelerine izin vermedim. Çünkü bundan sonra 10 defa daha öldürürlerdi beni'' açıklamasını yaptı.

Mustafa Çulcu ile aralarındaki olayın sadece Eskişehir'deki seçim olayı olmadığını belirten Papila, ''Bizim Çulcu ile ilk kavgamız bundan 1,5 yıl öncesine dayanıyor. Aramızda kötü bir şekilde bir telefon mesajı olayı yaşandı. Bunu sadece dört kişi biliyor. Mustafa Çulcu'nun cep telefonuna hakemlik müessesesiyle ilgili bir mesaj geliyor, altında Cem Papila yazıyor. Ama telefon numarası bana ait değil. O da mesajı alır almaz beni araması gerekirken, hemen yetkilileri aramış. Sonradan o telefon mesajını çekenin de kim olduğunu buldum ve kendilerine gösterdim. Bu benim için çok acı bir olaydı. Ondan beri aramız gergindi zaten'' dedi.

Papila, kendisine karşı bu tür talihsiz olayların bir çok defa meydana geldiğini belirterek, mazeretini bildirmesine rağmen Mustafa Çulcu'nun kız kardeşinin düğünü olduğu gün kendisine 2. Lig (B) kategorisi maçı verdiğini söyledi.

''İKİNCİ BİR ŞENES ERZİK OLMAK İSTEMİŞTİM''

Faal hakemken hedefinin hakemliği bıraktıktan sonra Türkiye'yi Avrupa'da FIFA ve UEFA'da önemli bir görevde temsil eden ikinci bir Şenes Erzik olmak olduğunu belirten Papila, şunları söyledi:
''Bende bunu yapacak bilgi ve birikim var. Ama bugünkü federasyon bunu düşünecek kapasitede değil, bunu görecek vizyona da sahip değil. En büyük üzüntüm, sadece kişisel sebeplerden dolayı bana bu fırsatı vermediler. Yine aynı şekilde geçen sene de Metin Aydoğan'a FIFA listesi konusunda haksızlık yapıldı. Ben bunu o günkü MHK Başkanı Ufuk Özerten ile paylaşmıştım. (Şık olmadı) dedim. Onu, İstanbul medyasında eski hakemlere yakın bir grup istemedi. Onlar birilerinin menfaatini kollamak amacıyla birilerini FIFA yapmak için Aydoğan'ı yediler.''

''SERDAR TATLI'NIN BIRAKMA NEDENİ SAKATLIK DEĞİL''

Serdar Tatlı'nın hakemliği bırakma nedeninin açıklandığı gibi sakatlık olmadığını belirten Papila, şöyle devam etti:''Serdar Tatlı'ya en yakın hakem bendim. Serdar'ın bırakmasındaki gerçek neden farklıydı. Bu bizim kendi aramızdaki özel bir şey. Bunu ben açıklayamam. Yani hakemlikten mutlu olarak ayrılan hiç yok gibi. Mustafa Çulcu 45 yaşının ve FIFA kariyerinin sonuna kadar hakemlik yaptı, o bile mutlu ayrılamadı. Biz o kadar gidemedik. Çulcu nasıl gitti, bilemem. O ayrı bir yetenek olsa gerek. Hem 45 yaşının sonuna kadar hem de FIFA'da dördüncü kategoride kalarak bu kadar sürdürebilmek çok büyük bir yetenek. Biz 39 yaşında, hem de üçüncü kategoride kalamadık.''

Hakemlik hayatında ''keşke olmasa'' dediği hataların olduğunu belirten Papila, ''Mesela Vestel Manisaspor-Galatasaray maçında ofsayt gerekçesiyle iptal ettiğimiz bir gol var. Yine Fenerbahçe-Trabzonspor maçında yardımcının yanlış tespit edip ofsayttan gol verdiğimiz bir pozisyon var. Keşke yaşanmasaydı dediğim kararlardı bunlar'' itirafında bulundu.

''TAŞI SEVERİM DEDİM, BEŞİKTAŞLI OLDUM''

İyi bir Beşiktaş taraftarı olduğunu belirten Cem Papila, ''Beşiktaşlı oluşumda çok ilginç. O zaman 8-9 yaşındayım. Komşumuzun oğlu Turgay ağabey bana gelip (Sarayımı seversin, bahçeyi mi, yoksa taşı mı?) diye sordu. Ben de (Taşı) cevabını verdim. O da o zaman (Tamam sen Beşiktaşlısın) dedi ve öyle Beşiktaşlı oldum. İstanbul'da okudum, bir sene Dikilitaş'ta oturdum. Kaldığım ev İnönü Stadı'nın hemen üstündeydi. Sürekli İnönü Stadı'na maçlara giderdim. Hiçbir zaman fanatik olmadım ama sıkı bir Beşiktaş taraftarıydım. En beğendim futbolcu ise o dönemde Gökhan Keskin'di'' diye konuştu.

''KENDİMİ TRABZONLU OLARAK GÖRÜYORUM''

Kendisini en çok üzen olaylardan birinin Trabzonspor taraftarlarının yaptığı yürüyüş olduğunu belirten Cem Papila, ''Çünkü ben Trabzonluyum. Bırakın annemin ve eşimin Trabzonlu olmasını, ben Zonguldak'ta Trabzon kültürüyle büyümüş biriyim. Ben o yörenin insanıyım, benim memleketim orası, kendimi Trabzonlu olarak görüyorum. Babam Hopalı. O yörenin insanı olarak bu şekilde protesto edilmek beni üzdü. Ama bunda bana göre başka faktörler vardı. O yürüyüş siyasi rant amacıyla yapılmış bir yürüyüştü. O olayı organize eden insanlar bana göre siyaseti kullanarak bu işi yaptı. Tabii vatandaş onu bu şekilde görmedi'' iddiasında bulundu.

''HEDEFİM SPOR BAKANI OLMAK''

Beşiktaş-Samsun maçını hatasız yönettiğini tekrarlayan Papila, o maçın devre arasında Sinan Engin'in soyunma odasına gelerek, verdiği kırmızı kartlarla ilgili kendisine, (Hocam kartlarında, kararlarında haklısın) dediğini söyledi.Bundan sonraki hedefinin CHP'den milletvekili olarak meclise girmek olduğunu söyleyen Papila, ''Daha öncede siyasetin içindeydim. Profesyonel lig hakemi olunca siyasete ara vermek zorunda kaldım. Şimdi kaldığım yerden yoluma devam edeceğim. CHP'nin üyesiyim. En büyük idealim de spor bakanı olarak bilgi ve birikimimle ülkeme hizmet etmek'' dedi.

Papila, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ile sınıf arkadaşı olduğunu doğrulayarak, ''Sayın Şekip Mosturoğlu ile Hukuk Fakültesi'nden arkadaştık. 1984-88 yılları arasında aynı sınıfta okuduk. Federasyon başkan vekili olduktan sonra kendisiyle yüz yüze gelmedik dersem yalan olmaz. Sadece bayramlarda ve kandillerde birbirimize mesaj atardık, o kadar. Bu konuda hem kendisi hem de ben büyük özen gösterdik'' şeklinde konuştu.

''PAPİLA'YI PAPİLA YAPAN DİK DURUŞUDUR''

''Cem Papila'yı Cem Papila yapan dik duruşudur'' diyen Papila, ''Ben hatalar yapmadım mı yaptım ama yapmadığım bir tek şey var, kimse için santim eğilmedim. Çok da büyük konuşmak istemiyorum ama eğilirsem sadece çocuklarım için eğilirim. Belki onlar için de eğilmeyebilirim, sınırlarımı zorlarım. Ama etrafımda çok eğilen insan gördüm. Hele o Eskişehir'deki benim dik durduğum seçimde çok insan vardı eğilen'' dedi.

''TEK ÜZÜNTÜM İNÖNÜ STADI'NA ÇIKAMADAN DÜDÜĞÜ BIRAKMAK''

Hakemliği bırakırken en büyük üzüntülerinden birinin İnönü Stadı'na çıkamadan düdüğünü asmak olduğunu belirten Papila, şöyle konuştu:''Vestel Manisaspor-Galatasaray maçım başarılı geçseydi ertesi hafta İnönü Stadı'na gidecektim. Ama iyi geçmediği için gidemedim. İçimde bırakırken ukde olarak kalan tek şey o Beşiktaş-Samsunspor maçından sonra İnönü'ye gidemeden düdüğü bırakmak. İstenmediğim yere başım dik çıkmak isterdim. O atmosferi yaşamak isterdim. Beşiktaş seyircisi bu konuda bana göre yöneticisinden daha sağduyulu. Beşiktaş seyircisi çok sağduyulu bir seyirci. Hiç de tepki göstermezlerdi. Beşiktaş taraftarı yönetiminden daha sağduyulu, o kesin. Ortadaki somut beyanlara göre konuşuyorum, herkes görüyor, duyuyor bunları.''

''TRABZONSPOR VE BEŞİKTAŞ'IN ŞAMPİYONLUK ŞANSI YOK''

Bu sene şampiyonluğun Fenerbahçe, Galatasaray ve Vestel Manisaspor arasında geçeceğini, Beşiktaş ve Trabzonspor'un şansı olmadığını belirten Papila, ''Çünkü Beşiktaş takım olamadı. Bu konuda çok önemli zaafları var. Kayseri Erciyesspor maçı sonrası yaşananları televizyondan izledim, arkadaşlığın olmadığı yerde başarı olmaz. Galatasaray'ı geçen sezon şampiyon yapan en önemli faktör takım olmaktı. Ama Beşiktaş takım olamadı'' diyerek sözlerini tamamladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Nobel Deivid'in zirve Fener'in: 3-2
 İşte Beşiktaş: 0-0
 G.Saray ile PSV'nin 6'ncı randevusu
 Trabzonspor: 0 Ç.Rizespor: 1
 Nobre 3 hafta sahalardan uzak kalacak
 Golde Necati asistte Hakan
 Barcelona yarın Chelsea'yi ağırlayacak
 NBA heyecanı Perşembe günü başlıyor
 Belçika'da kulüp başkanı hakeme cüzdanını verdi
 Beşiktaş'ın Hırvat kalecisi Runje milli takıma çağrıldı
 Filede haftanın görünümü
 Hayatımın maçı
 Ri-zico tuttu
 Kayseri döndü
 Tigana: İstifa etmeyeceğim
 Vestel Manisaspor Washington Post'ta
 Hoşgeldin Kaya
 Beykoz Tofaş'ı ezdi
 Sharapova fırtına gibi
 Trabzon Rize önünde
 Konyaspor: 2 Ankaraspor: 2
 Denizlispor: 1 Antalyaspor: 1
 Ankaragücü: 4 K.Erciyes: 1
 G.Antepspor: 1 Sivasspor: 0
 Yozgat yendi, olay çıktı
 Samsunspor takıldı: 0-0
 OFTAŞ 'altı'lı buldu: 0-1
 Telekom bitiremedi: 2-2
 Ordu Aydın'landı: 1-0
 Günün içinden
 3. Lig'de sonuçlar
LEVENT TÜZEMEN
Zengin ve yoksul
Vestel tahtı korumak, F.Bahçe ise...
AHMET ÇAKAR
Bu en iyi Fener
Fenerbahçe sezonun en iyi...
GÜRCAN BİLGİÇ
Üç gollü rüya
Zirve maçını kazanıp,...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Martinez farkı
Beşiktaş, İnönü Stadı'nda seyirci...
KAZIM KANAT
Rico Paşa çavuş oldu
Siz, Mösyö Jean'ın yerinde...
CAHİT YAVUZ
Cumhuriyet kızı İpek
Cumhuriyetimizin 83. yılını...
Köşk için asıl sorun Emine Erdoğan'ın türbanı değil...
Köşk için asıl sorun Emine Erdoğan'ın türbanı değil...
Bugünkü Pazartesi Sohbeti Konuğu CHP Genel başkanı Deniz Baykal.
Doğduğumda Şeytan İçimdeydi
Doğduğumda Şeytan İçimdeydi
1800'lerin sonu... Amerika... Herman Mudgett, nam-ı diğer Dr. Holmes...
Bikini üstüne gömlek
Bikini üstüne gömlek
Meksika'da düzenlenen moda haftasında 2007 ilkbahar/yaz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu