kapat
   
30 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Havayı germeyeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''İçeride birbirimizle lüzumsuz yere uğraşmayacağız, havayı germeyeceğiz, kelimelere, kavramlara takılı olan bir ülke olmaktan çıkacağız, 'bizim işimiz var arkadaş' diyeceğiz. Biz yola devam ediyoruz, yola devam edeceğiz ve Türkiye'yi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Sheraton Oteli'nde düzenlenen 9. Dış Ticaret Haftası açılış törenine katıldı.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, son yıllarda ihracatın artması konusunda özverili katkılar sağlayan ve bunu bir başarı hikayesine dönüştüren özel sektör ve kamu kesimi mensuplarını ayrı ayrı kutladığını belirtti. Erdoğan, ''Türkiye ekonomisinin, cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılına kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması konusundaki kararlılığımızı bir defa daha vurgulamak istiyorum'' dedi.

AK
Parti hükümetinin son 4 yılda bu hedefe yönelik tarihi adımlar attığını vurgulayan Erdoğan, çok önemli reformların gerçekleştirildiğini söyledi. Erdoğan, Türk ekonomisinin verilerine bakıldığında geçmişte ulaşılamayan başarıların yakalandığını belirterek, şunları kaydetti:

''İnanıyorum ki Türkiye, dünyanın en büyük, en dinamik ekonomileri arasında hak ettiği yeri mutlaka alacaktır.Ekonomimiz için belirlediğimiz vizyonun, çizdiğimiz yol haritasının hiç şüphesiz dünyadaki gelişmelerden bağımsız olması beklenemez. Etrafımıza duvarlar örerek, sermayeyi renklere, ırklara, inançlara ayırarak, içimize kapanarak, dünyaya ilgisiz kalarak hiç bir yere varamayız.Yapmamız gereken, uluslararası piyasalara entegre olarak hem bulunduğumuz bölgede hem de dünya genelinde ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi güçlendirmektir. En önemlisi de, gelişmeleri yakından takip ederek çevremizdeki fırsatları doğru değerlendirmek, milli menfaatlerimizin gerektirdiği tedbirleri zamanında almaktır. Bizim hükümet olarak ekonomide bugüne kadar yaptığımız da budur.''

Dış ticareti geliştirmek için kendisinin ve bakan arkadaşlarının tüm dünyayı adım adım dolaştıklarını belirten Başbakan Erdoğan, asla içe kapalı bir siyasi anlayışı benimsemediklerini ve benimsemeyeceklerini ifade etti.

''POTANSİYELLERİ HAREKETE GEÇİRMEYE KARARLIYIZ''

Erdoğan, bu yolun kolay bir yol olmadığını, bir çok engellerin çıkacağını ifade ederek, bunların aşılması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

''Burada bulunan ihracatçı arkadaşlarım, gerek benimle, gerek bakan arkadaşlarımla dünyayı dolaştılar. Dolaşacağız ki, bulalım. Dolaşamazsak
bulamayız. Yeni bir şeyler ortaya koymak istiyorsak, dünyayı sürekli olarak yakından takip etmek, yerinde izlemek ve nelerin olup bittiğini yerinde görmek
zorundayız.

Biz Türkiye'nin potansiyellerini, zenginliğini, imkanlarını azami derecede harekete geçirmeye kararlıyız.Bakınız, çevre ve komşu ülkelerle ticareti geliştirme stratejisini belirledik. Bunun üzerinde ince ince çalıştık. Nitekim sonuçlarını da almaya başladık. Rakamlar işin ispatıdır. Çünkü sadece kuru lafla bu iş olmuyor. Koyduğumuz hedefleri şu anda çok, ama çok üstünde gerçekleştirmenin hamdolsun mutluluğunu yaşıyoruz.''

2000 yılında 20 milyar dolar olan çevre ve komşu ülkelerle dış ticaret hacminin 2005 yılında 60 milyar dolara ulaştığını anlatan Erdoğan, bu neticeye sadece bir ekonomik gelişme olarak değil, uluslararası ilişkiler, diplomasi, siyasi güven ve istikrar açısından da bakmak durumunda olunduğunu dile getirdi. Erdoğan, bunların birbirini desteklediğini ve tetiklediğini söyledi.

''Bizim dış politikamızın esası, düşman üretmek değil dost kazanmaktır'' diyen Erdoğan, bu anlayışla önemli kazanımlar elde ettiklerini ifade etti.

''BİRBİRİMİZİN ÖNÜNE TAŞ KOYMAYALIM''

Konuşmasında ''istikrar'' ve ''güven'' kavramlarının önemini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu kavramların sihirli kavramlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bu istikrar ve güven, bu gidiş-gelişlerle, bu dostluklarla sağlandı. Buradaki dik duruş, bunun en önemli teminatı oldu.
Zaman zaman bazı dostlarımızla dertleşirken söylüyorum, ah diyorum, bize dışarıda düşmanca bakanlar değil, içimizde şu hesaplaşmayı bir kenara koyuversek,
o zaman Türkiye'nin gidişi çok daha farklı olacaktır. Bu sıçrama çok daha farklı olacaktır. Zira yapacağımız çok şeyler var.
Anadolu illerimizi dolaşıyoruz, 81 vilayetimizde bir ile en az 2 kere gittim. Her gidişimizde bu illerimizin değişimini yaşıyoruz. İllerimizin
gelişmekte olduğunu görüyoruz.

Bütün bunlar bir dayanışmayla beraber çok daha farklı bir şekilde gelişebilir. Bunu yapmak zorundayız. Bunun sorumluluğu içerisinde olmaya
mecburuz. Birbirimizi hemen şöyle önüne bir taş koyup da tökezlemesini sağlamak gayretinde olmayalım. Varsa bir taş, bunu kaldırmak zorundayız. Bunu yaparsak, bu vatanseverlik olur, bu milliyetçilik olur. Aksi takdirde bunun adı vatanseverlik olmaz. Bunun adı milliyetçilik olmaz.
Ülke ile ilgili, millet ile ilgili davamızda milletimizin çıkarlarını korumada omuz omuza vermeye mecburuz. Orada 'ben' olmaz, orada 'biz' olur. Bunu başardığımız anda inanıyorum ki, neticesi de çok farklı olacaktır. Doğrudan uluslararası yatırımlar bu yıl eğer hakikaten farklı bir rekora koşuyorsa burada işte bu çırpınışın çok önemli neticeleri var.''

''TÜRKİYE, CAZİBE VE FIRSATLAR ÜLKESİ''

Rakamların, Türk ekonomisinin daha güçlü ve daha sağlam bir yapıya kavuştuğunun göstergesi olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bir cazibe ve fırsatlar ülkesi haline geldiğini dile getirdi. Erdoğan, geçmişte Türkiye'de istikrarsız bir büyüme ortamının olduğunu, bugün ise istikrarlı, sürdürülebilir, öngörülebilir bir büyüme ortamına kavuşulduğunu ifade etti.

Dış ticaretin, kurulduğu günden beri AK Parti hükümetinin öncelikli konularından biri olduğunu belirten Erdoğan, ihracatın yakalamış olduğu hızlı artış trendini kalıcı hale getirmekte, sürdürülebilirliğini sağlamakta hükümet olarak kararlı olduklarını vurguladı.

2003 yılında 47,3 milyar dolar olan ihracatın bu yıl sonunda 83 milyar doları yakalayacağını anlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Büyük davaları olanların hedefi büyüktür. Bu millet büyüktür, bu milletin evlatları da büyüktür, ama önce kendimize inanacağız, ondan sonra da bu işi başaracağız.

Bizden sonra gelenler bizi sollayıp geçtiler, Güney Kore gibi. Biz onları niye geçemiyoruz, nerede hatamız var, nerede eksiğimiz var, bunları bileceğiz. İçeride birbirimizle lüzumsuz yere uğraşmayacağız, havayı germeyeceğiz, kelimelere, kavramlara takılı olan bir ülke olmaktan çıkacağız, 'bizim işimiz var arkadaş' diyeceğiz. Biz yola devam ediyoruz, yola devam edeceğiz ve Türkiye'yi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız.
Eğer Türkiye bu ufuk çizgisini korursa, koruması halinde cumhuriyetimizin kuruluşunun inşallah 100. yılında evvel Allah 2023'de 500 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamını yakalayacağız.Bu vizyonu erçekleştirebilmek için mutlaka tükettiğimizden fazla üretmek, üretim kapasitemizi arttırmaya yönelik yeni yatırımlar yapmak zorundayız.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan doktor sözü dinlemeyecek
 Tüzmen'e yeni suçlama!
 Kuşadası'nda Başkana dava
 Papadopulos AB sözcüsü değil
 İmamlar MEB'e geçiyor!
 Büyükanıt Yunanistan yolcusu
 Sezer'e yanıt verdi
 Başbakanlık, uzman yardımcısı alacak
 Rehn: Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz
 Siyasetin yaşı tartışılıyor
 Bakan Gül'e sürpriz yaşgünü pastası
YAVUZ DONAT
Başbakan'ın 8 günü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 8...
METEHAN DEMİR
İrtica tamam, peki MGK'da askerler diğer hangi konuda çıkış...
10 gençten 3'ünü öğretmeni dövüyor
Çevre, gençleri üniversite eğitimine teşvik ediyor ve yükseköğretime...
Evlenmeye gittiği evden cesedini getirdiler
Esengül, gizemli şekilde hayatını kaybetti. Evlenmek için kaçtığı...
Köşk için asıl sorun Emine Erdoğan'ın türbanı değil...
Köşk için asıl sorun Emine Erdoğan'ın türbanı değil...
Bugünkü Pazartesi Sohbeti Konuğu CHP Genel başkanı Deniz Baykal.
Doğduğumda Şeytan İçimdeydi
Doğduğumda Şeytan İçimdeydi
1800'lerin sonu... Amerika... Herman Mudgett, nam-ı diğer Dr. Holmes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu