kapat
   
30 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüzmen'e yeni suçlama!

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen hakkında daha önce ortaya attığı rüşvet ve viski iddialarının ardından, bu kez de LPG kaçakçılığı yaptığı belirlenen firmalar lehine işlem yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.

Daha önce Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen hakkında rüşvet ve viski iddialarını ortaya atan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, bu kez de İskenderun'dan aldıkları 520 ton LPG'yi yurtiçinde boşaltıp Irak'a su götürdükleri Irak Devlet Pazarlama Kurumu (SOMO) tarafından bildirilen ve gümrük müfettişlerinin raporlarında teşekkül halinde kaçakçılık ve evrakta sahtecilik suçlarını işlediği belirlenen 7 firmaya, yeniden akaryakıt ihraç izni verilmesini gündeme getirdi.

Kemal
Anadol parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Irak'a ihraç edilmek üzere teslim alınan LPG'yi Irak'a teslim ediliyor gibi gösterilip "teşekkül halinde kaçakçılık" suçu işlediği belirlenen firmalar lehine Gümrük Müsteşarlığı tarafından işlem yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Gümrük Başmüfettişi Hasan Gelmez, Gümrük Müfettişleri Önder Göçmen ve Murat Kahraman tarafından 23 Mart 2006 tarihinde düzenlererek gereği için Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen raporda, 7 firmanın SOMO'ya ihraç etmek üzere İskenderun'dan aldıkları 520 ton LPG'yi yasa dışı olarak yurtiçinde boşaltıp Irak'a su götürdüklerinin yer aldığını belirten Anadol, raporda söz konusu firmalar hakkında "teşekkül halinde kaçakçılık" ve "evrakta sahtecilik" suçlarından haklardında tahkikat yapılmasını talep edildiğini anlattı. Anadol, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca söz konusu firmaların izinlerinin durdurulduğunu da aktardı.

Anadol, Gümrük eski Müsteşar vekili Cihat Ancın döneminde Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderilen 20 Ocak 2006 tarihli yazıda akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için bazı önerilerde bulunduğunu ancak, bunun Dış Ticaret Müsteşarlığınca kabul edilmediğini kaydederken, Cihnat Ancın'ın 15 şubat 2006 tarihinde görevinden alınarak yerine Mehmet Şahin'in getirildiğini ifade etti.

Bunun ardından Şahin başkanlığında Gümrük Müsteşarlığı'nda 16 Haziran 2006 tarihinde yapılan toplantıda, bu firmaların işlemlerine devam olunmasının karara bağlandığını kaydeden Anadol, Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bülent Özkan'ın muhalefet şerhine rağmen, "Müfettiş raporlarından hareketle yapılması istenen düzenlemenin gerekçelerini, haklarında teşekkül halinde kaçakçılıktan takubat istenen firmalar lehine ortadan kaldırıldığı"na ilişkin bir tutanak düzenlendiğini anlattı. Anadol, bu tutanağgın dayanak alınarak ve Daire Başkanı Bülent Özkan'ın muhalefet şerhi gizlenip mutabakat sağlandığı belirtilerek hazırlanan onaya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de 21 Haziran 2006 tarihinde olur verdiğini vurguladı. Tüzmen'in olur vererek ikinci suçu işlediğini savunan Anadol, Tüzmen'in şu sorularına yanıt vermesini istedi:

"-Gümrük müfettişlerinin raporlarında, İskenderun'dan aldıkları 520 ton LPG'yi yurtiçinde boşaltıp Irak'a su götürdükleri SOMO tarafından bildirilen, teşekkül halinde kaçakçılık ve evrakta sahtecilik suçlarını işlediği belirlenen bu firmalara, yeniden akaryakıt ihraç/transit izni verilmiştir?

-Daire Başkanı Bülent Özkan'ın muhalefet şerhinde de belirttiği gibi kaçakçılık konulu bir düzenleme niçin mevzuatta yeri olmayan bir tutanakla yapılmıştır?

-Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in imzaladığı onayda, 16 Haziran 2006 tarihli toplantı tutanağındaki Daire Başkanı Bülent Özkan'ın muhalefet şerhine neden yer verilmemiş, aksine mutabakat sağlandığı belirtilmiştir?

-Bu firmalarla ilgili akaryakıt kaçakçılığından ya da Irak'a eksik akaryakıt götürüp fazla getirmelerinin tespiti nedeniyle halen süren inceleme/soruşturma var mıdır?"

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan doktor sözü dinlemeyecek
 Erdoğan: Havayı germeyeceğiz
 Kuşadası'nda Başkana dava
 Papadopulos AB sözcüsü değil
 İmamlar MEB'e geçiyor!
 Büyükanıt Yunanistan yolcusu
 Sezer'e yanıt verdi
 Başbakanlık, uzman yardımcısı alacak
 Rehn: Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz
 Siyasetin yaşı tartışılıyor
 Bakan Gül'e sürpriz yaşgünü pastası
YAVUZ DONAT
Başbakan'ın 8 günü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 8...
METEHAN DEMİR
İrtica tamam, peki MGK'da askerler diğer hangi konuda çıkış...
10 gençten 3'ünü öğretmeni dövüyor
Çevre, gençleri üniversite eğitimine teşvik ediyor ve yükseköğretime...
Evlenmeye gittiği evden cesedini getirdiler
Esengül, gizemli şekilde hayatını kaybetti. Evlenmek için kaçtığı...
Köşk için asıl sorun Emine Erdoğan'ın türbanı değil...
Köşk için asıl sorun Emine Erdoğan'ın türbanı değil...
Bugünkü Pazartesi Sohbeti Konuğu CHP Genel başkanı Deniz Baykal.
Doğduğumda Şeytan İçimdeydi
Doğduğumda Şeytan İçimdeydi
1800'lerin sonu... Amerika... Herman Mudgett, nam-ı diğer Dr. Holmes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu