kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oğlum beni çıldırtacak
Oğlum beni çıldırtacak

* Ben 27 yaşındayım. 4 yaşında bir oğlum var. Çok zeki bir çocuk, ağlayarak her dediğini yaptırmaya çalışıyor. 6 aylık olduğu günden beri eşim ve benden ayrı bir odada yatıyordu. Ancak 1.5 sene önce taşındığımız yeni evimiz küçük olduğu için oğlumuz da bizimle aynı odada ancak ayrı yatakta yatmaya başladı. Şimdi odasını ayırdık ve ona bir çocuk odası yaptırdık. Fakat artık yalnız uyumuyor; korkuyormuş. Odalarımız karşılıklı, arada salon var. "Babam salonda yatsın" diye tutturdu. Çok kızıyorum ama ona hiçbir şey anlatamıyorum. Eşim de dayanamayıp yanında yatıyor. Peki, korkan bir çocuk gece tuvalete kendi gider mi? Yatağından kalkıyor, tuvaletini yapıyor ve yanıma geliyor. Tulumunu giydirince başlıyor 'yanımda kim yatacak' diye ağlamaya. Çıldırmak üzereyim. Ben mi çok asabiyim acaba? Nasıl davranmalıyım bu konuda? Nurhan K.

Hemen hemen bütün çocuklar, çocukluk çağları boyunca arada sırada kabus görürler ve korkarlar. Genellikle 2 yaş civarında başlayıp 6 yaşına kadar sürer. Kesin nedeni bilinmiyor. Buna karşın anne-babanın çocuğa çevresinde nelerin olup bittiğini anlatması; çocuğun yaşadığı etraftan kaynaklanan stres ve endişeyi azaltacağından, kabusların son bulmasında fayda sağlar. Kabuslar, çocuk hafif uykuda iken ortaya çıkar. Çoğu çocuk, kendisinin bağırmalarına, çırpınmalarına veya hareketlerine uyanır ki; bu da korkuyu iyice artırır. Sizde olduğu gibi, çocuklar, kendilerini güvende hissedecekleri anne-babalarının yanlarını tercih edebilirler. Böyle tercihler rahatlıkla alışkanlıklara dönüşebilir. Çocukların kabus görme sıklıkları birbirinden farklı olup, bazıları yılda bir iki kabus görürken, diğerlerinde bu hal daha sık olabilir. Kabuslar genellikle dönem dönem ortaya çıkar; bazen birkaç hafta her gün kabus gören çocuk, daha sonra belki bir yıl kabus görmez. Peki neler yapabiliriz; aşağıda Arkansas Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nden önerilen bazı ipuçlarını bulacaksınız:

* Çocuklarınızın korkutucu ya da vahşet içeren film ve diziler seyretmesine engel olun.

* Çocuklarınızın kabus görebileceğini bilerek hazırlıklı olun. Böyle bir durum için neler yapacağınıza dair bir plan oluşturursanız iyi olur.

* Çocuğunuz gece korku ile uyandığında ağlamasını duyacak uzaklıkta olun. Yatak odalarınız uzak ise çocuk telsizi kullanabilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğun, anne-babasının rahatlatmasına ihtiyacı vardır. Elden geldiğince hızlı olun. Yanında oturun. Odasına gittiğinizde hâlâ uyuyor ise uyandırmanız gerekmez ama uyurken bile onu okşayıp yatıştırıcı konuşmalarınız çocuğunuzu rahatlatacaktır. Kendini güvende hissedip korunacağını bilmesi çok önemlidir. Sakin ve yumuşak bir tonda konuşun; ona uyumasının hiç de korkulacak bir şey olmadığını söyleyin. İsterse yanında kalabileceğinizi bilmesi, daha çabuk uykuya dalmasına yardımcı olur.

* Çocuğunuzun çığlıkları ile uyanmak çok üzücü bir şey olsa da, sükunetinizi koruyun; annebabasının telaş ve korkusunu hissetmek onun endişesini daha da artırır.

* Onunla kabus ve korkuları hakkında konuşun. Çocuklar rüyalarını hatırlayabildiklerinden, konuşabilecek yaştaysa rüyalarını tartışın; komik taraflarını vurgulayın, hatta mutlu sonlar üretin. Ama konuşmak istemiyorsa da zorlamayın.

* Bunlara karşın, kabus gören çocuğunuzu kendi yatağınıza almayın ya da onun yatağında yatmayın. Bu, ona kendi yatağında korkulacak bir şey olduğu mesajını verir. Aynı zamanda anne-baba yatağında yatmak gibi, sonradan kırılması zor bir alışkanlığa dönüşebilir.

* Çocuğunuza gördüğü rüyanın gerçek olmadığını ya da sadece bir rüya olduğunu söylemenin bir faydası olmaz; çünkü gördükleri onlar için son derece gerçektir. Bunun yerine rüyanın ne olduğunu anlatmak ve herkesin gördüğünü söylemek daha yararlı olur.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hollywood yıldızı gibi bir cilde sahip olmanın sırrı
 Diyabetik ayağa özel bakım şart!
 Doktorlar iyi hasta olamıyor
 Kahverengi lekelerden yoğun ışıkla kurtulun
 Zayıflamak isteyenlerin yeni adresi diyet koçları
 Koçluk seansları rehabilitasyon gibi
 Boşanma çocuklardaki suç oranını artırıyor
 Başbakanın şekeri yayınlanmalı mı?
 Günümüzde her 100 kadından 25'i 100 erkekten 70'i aldatıyor
 Evlilik ve çocuk seksi bitirir mi?
 10 soruda Hong Kong gribi
 Elde klavye ile işyerinde yoga
 Aşkınızın bitmesi de sürmesi de sizin elinizde
 Oğlum beni çıldırtacak
 Diploma soruyorsa evlenmeyin daha iyi
Bu sezon feminen kadınlar gözde!
Bu sezon feminen kadınlar gözde!
Mango 2006-2007 Kış Koleksiyonu'nun parçalarını görücüye çıkardı. 6...
Moda bir sanat dalıdır
Moda bir sanat dalıdır
Paris Moda Haftası; Dior, Balenciaga, Chanel, Yves Saint Laurent gibi...
'Utan'ı Tarkan'a yapmadım!
'Utan'ı Tarkan'a yapmadım!
Nazan Öncel, yeni albümü '7'n Bitirdin'deki 'Utan' adlı şarkıyla...
Ersoy: Sizi Allah mı konuşturuyor?
Ersoy: Sizi Allah mı konuşturuyor?
Bülent Ersoy, "Sizi bundan sonra geceleri yanınızda özel biriyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.