kapat
   
29 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Hoş geldin John Lipsky

John LipskyHelal olsun Mustafa Seven'e... IMF'nin basın açıklamasını Anadolu Ajansı'ndan özel haber gibi geçiverdi. IMF'nin birinci Başkan Yardımcısı Türkiye'ye geliyormuş. Haber bu kadar değil. Türkiye'den Güney Afrika ve Mali'ye de geçecek. Arada 3 gün de boş. IMF'den boş günleri konusunda bilgi verilmemiş.
Türkiye'de yetkililerle buluşacakmış. Derdi Türkiye'nin ekonomik görünümü ile ilgili bilgi almak. İleriye dönük politika önceliklerimizi de birinci ağızdan öğrenmek istiyor. Özel sektör temsilcileri de görüşme listesinde. Buna ekonomik jargonda "on the job training", bizde "staj" derler de siz aldanmayın. Kendisi uzun yıllar JPMorgan'da başkan yardımcılığı yaptığı için Türkiye'yi bizden iyi bilir.
IMF basın duyurusundan öğrendiğimiz kadarıyla bizden sonra uğrayacağı ülke G.Afrika. Bu gezi önceden planlanmış. 7 Kasım'da Johannesburg'da IMF ve İngiltere'nin Uluslararası Kalkınma Başkanlığı'nın düzenlediği bir seminerde konuşmacı. Sahra altı Afrika ülkelerinin bakanları ve Merkez Bankası başkanları katılıyor. Bu tür geniş katılımlı uluslararası toplantılar ilgililere haftalar öncesinden duyurulur.
Bizi ziyaret ise biraz acil ihtiyaçtan gibi geldi. IMF heyeti yuvaya döndükten sonra ikinci adamı Türkiye'ye geliyorsa bunun iki anlamı olur. Birincisi IMF'nin Türkiye ile ilgili ciddi endişeleri vardır... İkincisi bu endişeleri giderici tedbirlerin alınması da ayrı bir endişe konusu haline gelmiştir. Bu nedenle yetkilileri yerinde ziyaret elzem olmuştur. Çifte seçim döneminde hükümetin ileriye dönük ekonomi politikalarını öğrenme arzusundan kast edilen tam anlamıyla kaygıdır, endişedir. Buna literatürde "ön ikna turu" da derler. 3 yıllık program hedeflerinin değiştirilmediği, 2007 Bütçesi'nin öngörülen enflasyonla uyumlu olduğu bir düzende IMF Heyeti taze bilgilerle daha yeni dönmüşken Türkiye ziyaretinin başka anlamı olabilir mi?
Geçmişte daha kritik dönemlerimizde IMF başkan yardımcılarının toplantıların son günü heyete dahil olduğunu da gördük. IMF başkan yardımcılarının "gezelim, görelim" programlarına da şahit olduk. Ama bütçe henüz Meclis'te görüşülmeye başlanmamışken takip eden ziyaret "sarı alarm" sayılır. IMF ile aynı gün alışılmadık biçimde basına açıklama salan Hazine'nin paniği de ortada bütçe ile ilgili sıkıntıların olduğu görüşünü doğruluyor.

İyimserlik
diz boyu
Bütçenin orta vadeli hedeflerle tutarlı olup olmadığı ne kadar tartışılırsa tartışılsın, piyasalardaki iyimser havayı dağıtmaya yetmeyecek gibi görünüyor. ABD ekonomisinin beklenenden hızlı yavaşlaması ancak yavaşlarken ağır borçlu sektörleri krize götürmeyeceğinin sinyallerini de vermesi yurtdışından en olumlu gelişme haberi. Bush'un Irak politikasının mevcut durumuyla sürdürülemezliğini gündeme getirmesi de olumlu algılanıyor. AB'nin büyüme potansiyelini vurgulayarak yavaşlayan ABD'nin bıraktığı boşluğu telafi edebileceği yorumlarının dış basında daha sık yer bulması da piyasalara moral veriyor.
Bir de içerideki iyimserliğin teknik nedenleri var. Uluslararası piyasaların işlem hacmiyle karşılaştırdığımızda Türkiye yatırımcı portföylerinde çok küçük bir yer tutuyor. Ancak yüksek faizler 2005 kârlılığından çok uzağa düşmüş yatırım fonlarının yıl sonuna kadar kendini bir nebze toparlaması için iyi bir fırsat. Hele seçimler piyasanın istediği şekilde gelişirse uzun vadeli Hazine kağıdından yüksek kâr yazıp bilanço düzeltmek her zaman mümkün. Bir tek AB ile ilişkilerde sorun hissediliyor ki o konudaki güvence de Türkiye'ye yatırım yapan yabancı bankaların varlığıyla sağlanıyor.
Dışarıda iyimserlik, içeride iyimserlik John Lipsky seçim döneminde hükümeti sıkı maliye politikalarına ikna edebilmek için maça 1-0 mağlup başlıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Üzerinde anlaşılmış Niyet Mektubu taslağı   / 26-10-2006
 Bütçe kimin bütçesi?   / 24-10-2006
 Türev enstrümanlar   / 22-10-2006
 2007 Bütçesi nasıl gerçekleştirilebilir?   / 20-10-2006
 Yapısal bütçe   / 18-10-2006
 Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet ediyorum   / 15-10-2006
 Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu   / 13-10-2006
 Yeniden dış borçlanma ve cari açık   / 11-10-2006
 Yaman çarpıtma   / 09-10-2006
 Somali heyetinin düşündürdükleri   / 08-10-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Hoş geldin John Lipsky
Helal olsun Mustafa...
NURAN YILDIZ
ENKA'nın iletişim enkazı
Tengiz'de ENKA'nın şantiyesi...
Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır
Kuşkusuz ki Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında en çok fotoğrafı...
Cannes sahilleri değil ekim sonunda Ölüdeniz
Ölüdeniz'de düzenlenen Uluslararası Hava Oyunları, çok renkli anlara...
Pamuk'a dost kazığı
Pamuk'a dost kazığı
Ermeni soykırımını savunan görüşleriyle tanınan Taner Akçam, Orhan...
Kürsü Diyanet'in mahalle cemaatin
Kürsü Diyanet'in mahalle cemaatin
Diyanet İşleri Başkanlığı müfettişlerinin İsmailağa cemaatiyle ilgili...
IMKB
E: 40.683 D:% 0,23
DOLAR
S: 1,450 D:% -0,069
EURO
S: 1,847 D:% 0,381
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu