kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Önemli olan beyin güzelliği!

Bacaklarınızın kaslı ve formda kalması için yapacaklarınızı biliyorsunuz. Cildiniz için bir sürü krem kullanıyorsunuz. Ama beyni formda tutmanın hepsinden önemli olduğunun farkında mısınız? Akıllı insanlar daha uzun yaşıyor ve 'daha zeki olmak' sizin elinizde!

Zekiler daha iyidir! Ben söylemiyorum, araştırmalar söylüyor. IQ testlerinde yüksek sonuç alan insanların daha uzun yaşadığı, daha sağlıklı olduğu ve garip ama, testte düşük sonuç alanlardan daha uzun boylu oldukları ortaya çıkmış! Kendim için söylüyorsam namerdim! Bu arada yüksek IQ'luların daha çabuk öğrendiği, daha az risk aldığı ve kötü alışkanlıklarla (sigara ve çok yemek gibi) sağlık problemleri arasındaki bağlantıyı daha iyi kurduğu da kanıtlanmış. Demek ki insanoğlu vücudunu güzelleştirmeye harcadığı vakit ve nakiti beynine yatırım yapmak için kullansa, sadece iş hayatında başarı, günlük hayata kolay uyum sağlama, uzun vadeli ilişkiler kurma gibi avantajların dışında, daha sağlıklı ve belki daha güzel olacak!

AKIL KULÜBÜ ZEKÂ İŞİNİ ÇÖZMÜŞ
Bizde 'akıllı adam, akıllı kadın' kavramları farklıdır. Toplumda onu bunu çarpıp, köşe dönen, 'işini halleden, yükünü tutan' erkekler 'akıllı adam' tabir edilir! Kadının da fettanı, entrikacısı, güzel laf oturtanı 'akıllı kadın' olur! Ancak, benim bahsettiğim, bu alaturka manasıyla değil, daha 'işe yarayan' bir zekâ tabii! Ve o zekâyı sonradan geliştirmek de mümkün. İngiltere'deki Mensa isimli zekâ derneği, veya sadece IQ testinde 146'nın üzerine çıkmış insanları üye olarak kabul eden 'akıl kulübü' diyelim, bu işi çözmüş.

TANIMADIĞINIZ ERKEĞE MERHABA
Beyninizin farklı bölgelerini sürekli çalıştırmak, bu işin anahtarı. Aynı vücudu formda tutmak gibi. Mensa'ya girdiğinizde önce size haftalık bir egzersiz planı veriliyor, günde 15 dakika yürüyüş, pazartesi ağırlık, salı bisiklet egzersizi tadında! Mesela ilk gün dişlerinizi, 'öteki' elinizle fırçalıyorsunuz! Gözünüz kapalı duş alıyorsunuz! İkinci gün bir sudoku bilmecesi yapıyor, hızlı bir yürüyüşe çıkıyorsunuz. Çünkü aynen söylendiği gibi 'Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunuyor' gerçekten. Üçüncü gün akşam yemeğinde yağlı bir balık yiyorsunuz çünkü Omega3 çok önemli. Dördüncü gün, sözlükten daha önce bilmediğiniz kelimeler seçip, bunları bütün gün cümle içinde kullanmaya çalışıyorsunuz. Beşinci gün pilates veya yoga deneyip, hiç tanımadığınız bir erkeğe sırf ona benziyor diye, usulca sokulup, merhaba diyorsunuz! Şaka değil, tanımadığınız biriyle ufak bir sohbet başlatmak, ödevlerden biri.

İLGİNÇ BİR ZEKÂ TESTİ DE BENDEN
Bu arada kafeinden ve alkolden uzak duruyor, alışveriş listelerinizi yazmayıp, ezberliyorsunuz! Zekâyla ilgilenenler sadece beyni egzersizlerle formda tutmanın değil, vücudunuza yaptıklarınızın zekânızı da etkilediğini söylüyorlar. Mesela bol su içmek, günde dört-beş porsiyon meyve-sebze yemek, beyaz un, beyaz makarna ve pirinç yerine, kepekli seçenekleri tercih etmek beyne iyi geliyor. Öğün atlamak, fazla tuz, alkol ve tatlandırılmış gazlı içeceklerse, insanı aptallaştırıyor! Bu kadar konuştuktan sonra, bir ilginç test de benden o zaman. Gözlerinizi kapayarak tek ayak üstünde durmaya çalışın ve bu arada saniye tutun. 15 saniyeyi geçenler yeterince zeki demektir! Çok kolay değil mi? Bir deneyin bakalım!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fransızların bittiği andır!   / 15-10-2006
 'Ay lav yu badiii, ay lav yu badiii'   / 08-10-2006
 Önemli olan beyin güzelliği!   / 01-10-2006
 Ben davulcumu istiyorum!   / 24-09-2006
 Modanın çakıldığı yıl!   / 03-09-2006
 Bizim indigo çocuklardan neyimiz eksikti?!   / 27-08-2006
 'Sool eller havayaaa, solak arkadaşlar buraya!'   / 20-08-2006
 Kankamı bulmuş olabilirim   / 13-08-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Nedir alıp veremediğimiz?
İnsan güzel haberler aldığı...
MEHMET ALTAN
Cumhuriyet ve demokrasiyi...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yedi hepimizin en sevdiği!
Geçen hafta 40 sayısıyla,...
KAZIM KANAT
Karım olmadan asla
Aslında bunca anlatacağım sorunun...
ERDAL ŞAFAK
Eline, diline, beline...
Rüşvet, yolsuzluk, adam...
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Da Vinci'nin şifresi İstanbul'da çözülüyor
Kasım ayından yılbaşına kadar Rahmi M. Koç Müzesi'nde sürecek olan...
'İmkânsız' nasıl başarılır?
'İmkânsız' nasıl başarılır?
Her şey adaptasyonda gizli. Hastalanıp hastalanmamak da, başarıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.