kapat
   
28 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sinemanın en çok zarar eden filmleri
Sinemanın en çok zarar eden filmleri

Yüksek maliyetlerine rağmen gişede fiyasko yaratan bazı dev bütçeli filmler, yapımcısını büyük zarara uğrattı.

Internet sitesi ''askmen'', dev bütçesine rağmen zarar ettiği için ''astarı yüzünden pahalıya gelen'' 10 filmi derledi. Listede birinciliği tüm zamanların en çok zarar eden filmi olan ''Su Dünyası-Waterworld'' alırken, ''Kleopatra'', ''Heaven's Gate'', ''Gigli'', ''Battlefield Earth'' gibi yapımlar da listede yer aldı.

Sinema tarihinin yapımcısını en çok zarara uğratan 10 yapımı, bütçeleri ile elde ettikleri gişe hasılatları oranlanarak şöyle sıralandı:

1-Su
Dünyası/Waterworld (1995): Kevin Reynolds'ın yönettiği, Kevin Costner'ın başrolünü üstlendiği 229 milyon dolar bütçeli film, sinema tarihinin en pahalı yapımları arasında yer alıyor. Film için dünyanın sular altında kaldığı set özel olarak kurulurken, yapımcıya servete mal oldu. Ancak film gösterime girdiğinde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Costner'ın ''gişe gemisini'' batıran film, yapımcısına 86.8 milyon dolar kaybettirdi. Costner, bu filmden sonra da ''Postacı'' adlı yapımda rol aldı. Bu film de toplam 63 milyon dolarlık zarara uğradı.

2- Heaven's Gate (1980): Yönetmenliğini Michael Cimino'nun üstlendiği film için United Artists Studios, kelimenin tam anlamıyla ''kesenin ağzını'' açmıştı. Bu epik western filmde, kamera karşısına Kris Kristofferson ve Christopher Walken gibi iki dev oyuncu geçti. Filmin prömiyerinde aldığı kötü tepkiler üzerine yapım üzerinde 6 ay daha çalışıldı. Ancak seyirci hala memnun değildi. Sonunda olanlar oldu ve yapım dönemin parasıyla bir servet kaybetti.

TAYLOR İLE BURTON'A RAĞMEN

3- Kleopatra/Cleopatra (1963): Sinema dünyasının iki dev ismi Liz Taylor ile Richard Burton'ın rol aldığı ''Kleopatra'', başlangıç bütçesinin 22 katına mal oldu. Çekimlerine Londra'da başlanan filmin çekimleri, Taylor'ın rahatsızlığı nedeniyle durduruldu.

Yapımcılar, seti büyük zahmetlerle Roma'ya taşıdı ve Taylor'ın iyileşmesi beklendi. Bu arada, iki yıldızın fırtınalı ilişkisi de filmin adeta ''lanetli bir yapım'' ilan edilmesine neden oldu. Sonunda filmin çekimleri bitti, ancak bu kez de bir çok sahne beğenilmeyerek çıkartıldı. Sonunda film yılın en çok izlenen filmi olsa da yüksek maliyeti yüzünden 21 milyon dolar zarara uğrattı.

4- Ishtar (1987): Warren Beatty, Dustin Hoffman ve Isabelle Adjani'nin başrolünü paylaştığı film, daha çekilmeden olumsuz eleştirilere uğradı. Çölde çekilen ve zorlu şartlar altında çalışılan film, sonunda 22.7 milyon dolar zarar etti.

BU KORSANLARIN GEMİSİ BATTI

5- Cutthroat Island (1995): Her ne kadar ''Karayip Korsanları'', sinema tarihinin en çok gişe yapan üçüncü filmi olsa da her korsanın gemisi aynı şekilde yürümüyor. Renny Harlin'in yönettiği bu filmde, Geena Davis ile Matthew Modine kamera karşısına geçti. Daha ilk sahnesinin çekiminde problemlerle karşılaşan yapımın senaryosu yeniden yazıldı. Başrol oyuncusu aylarca aranan ve sonunda Modine'de karar kılınan film, hem oyuncularının kariyerini tahrip etti, hem de Carolco Stüdyolarını iflas ettirdi.

6- Town and Country (2001): Warren Beatty'nin başrolünü üstlendiği bu yapım da oyuncularının kaprislerinin yapımcıya pahalıya patlamasının kurbanı oldu. Senaryonun yeniden yazılması, yıldız kaprisleri, yeniden çekimler, yeni oyuncuların bulunması derken film, planlanan gösterim tarihinden 3 yıl sonra seyirciyle buluştu. Film, toplam 79.7 milyon dolar zarar etti.

JOHN TRAVOLTA HEZİMETİ

7- Battlefield Earth (2000): Scientology tarikatının kurucusu L. Ron Hubbard'ın aynı adlı kitabından sinemaya aktarılan filmde, aynı tarikatın üyelerinden John Travolta başrolü üstlendi. 3000 yılında geçen ve Travolta'nın garip makyaj ve saç stiliyle büyük değişim geçirdiği film, adeta ''Yıldız Savaşları''nın kötü bir taklidi gibiydi. Bu yapım da zarara uğratan filmler arasına girdi.

8- From Justin to Kelly (2003): Film, düşük bütçesine rağmen 7.1 milyon dolar zarar edince yapımcısını üzdü.

9- Duck Soup (1933): Listedeki en eski tarihli yapım olan ''Duck Soup''tan sonra bu yapımda birlikte çalışan Marx kardeşler bir daha asla birlikte çalışmadı.

10- Gigli (2003): Bir zamanlar ''Bennifer'' diye anılan Jennifer Lopez ile Ben Affleck ikilisinin rol aldığı film, ikilinin o dönemde uyandırdığı antipatinin kurbanı oldu. Film eleştirmenlerden çok olumsuz tepkiler aldı ve sonuçta 46.2 milyon dolar zarara uğradı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Şanlıurfa'da sele 2 kurban
 Yaz saati bu gece sona eriyor
 Kylie Minogue kostümleri sergisi
 Türkiye'de cinsel şiddet artıyor
 Balcıoğlu çizerken aramızdan ayrıldı
 Cepten bayram mesajı yakalattı
 Şebnem'in sevgilisi ölçüyü kaçırdı
 Böyle korsanlık görülmedi
 Evde gençler interneti chat için kullanıyor
 '45 gün yaşar' dediler babası hayata bağladı
 Hilton'dan yılbaşında damping!
 Tatlıses'in son aşkı eski sevgilisi çıktı
 Topbaş 'kadınlara özel parka' karşı
 29 Ekim'de kapalı yollar
 Onlar da zevk için öldürmüş
 Sevgilisi tecavüz etti ve bara sattı
 Işıkta durmadı ölüm getirdi
 Türker organlarıyla dört hayat kurtardı
 Çöp evdeki tutsak çocuklar kurtarıldı
 Liselilerin 'yan baktın' kavgası
 Dağda 72 saat boyu sağ kaldı
 İki doktora 'ölüme sebebiyet'ten dava
 'Dershane' ekibine alkol yasağı geldi
 Sel yüzünden Emrah konseri iptal edildi
HINCAL ULUÇ
Emre, İngiltere'ye göre Müslüman!..
Galatasaray'da,...
Zico'dan ilk dokunuş
Zico'dan ilk dokunuş
G.Antep maçında F.Bahçe'nin ilk defa saha kenarında bir teknik...
Zirvenin şifresi solda
Zirvenin şifresi solda
Yarınki Vestel-F.Bahçe maçına sol ayaklı futbolcular damgasını...
AB'den eleştiri çok yaptırım yok
AB Komisyonu'nun 8 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu taslağında...
'ABD'nin öncelikli sorunu Kürt sorununu çözmek'
ABD'nin etkili gazetelerinden Los Angeles Times, PKK'ya dikkat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu