kapat
   
28 Ekim 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
''Cumhuriyet bugün tehdit altındadır''

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, cumhuriyetin bugün tehdit altında olduğunu savundu.

Öymen, Balçova Belediyesi tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Sevdamız Cumhuriyet'' panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün ''Türk Milleti'' kavramını geliştirdiğini ve perçinlediğini bildirdi.

Türkiye'yi bölmek, parçalamak isteyenlerin bugün cumhuriyetin niteliklerini, değerlerini tartışmaya açtığını, kavramların içlerini boşaltmaya çalıştığını belirten Öymen, 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda Türk topraklarını bölemeyen emperyalist güçlerin, bugün dini ve etnik kökenlere el attıklarını söyledi. Lozan Antlaşması ile Türkiye'ye ve Türklere eşit haklar sağlandığını, bunu içine sindiremeyen devletlerin, bugün Sevr'i uygulamak istediğini anlatan Öymen, şunları söyledi:

''Türkiye'nin
tam bağımsızlığını ele geçirmek isteyenler, ekonomik bağımsızlığımızdan bizi mahrum etmek istiyorlar. Lozan, büyük devletlerin dize getirilerek imzalanan büyük boyutlu bir anlaşmaydı. Lozan ile Türkiye'nin eşit devlet olmasını hazmedemiyorlar. Bugün dünyanın en borçlu beşinci ülkesi Türkiye'dir.''

Öymen, cumhuriyetin tehdit altında olduğunu öne sürerek, 750 bin nüfuslu Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye'yi baskı altına almaya çalıştığını savundu. Öymen, şöyle devam etti:

''Adadaki gayri meşru devlet, Avrupa Birliği (AB) yoluyla, bizimle müzakere masasına oturtulmak isteniyor. 3 milyon nüfuslu Ermenistan Türkiye'yi sıkıştırıyor. 12 ülkenin parlamentosunda sözde Ermeni soykırımıyla ilgili karar alınıyor, Türkiye'yi yönetenlerden ses çıkmıyor. Bu konuda her hangi bir mahkeme kararı var mıİ Atatürk, (Yurtta sulh, cihanda sulh, ben dostluk politikasına önem veririm) demiştir. Atatürk ayrıca (Benim çıkarlarıma, topraklarıma göz dikenlerin de amansız düşmanıyım) da demiştir. Kim olursa olsun, milli çıkarlarımızı, milli hassasiyetlerimizi korumamız lazım.''

ANITKABİR'E AKIN

Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal da 2005 yılında Anıtkabir'i 3 milyon 600 bin, bu yılın ilk 10 ayında ise 6 milyon 400 bin insanın ziyaret ettiğini bildirdi. Ziyaretçi sayısındaki artışın cumhuriyetin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunun göstergesi olduğunu öne süren Soysal, ''Yapılan ziyaret, cumhuriyeti koruma azminin bulunduğunu göstermektedir'' dedi. Soysal, Türkiye Cumhuriyeti'nin yokluk, yoksulluk içinde, kendini feda eden insanların savaşıyla kurulduğunu ve ulus kavramıyla ortaya çıktığını kaydetti. Cumhuriyetin aydınlanma devrimi olduğunu ifade eden Soysal, şöyle dedi:

''Bir şeyler yapmamız lazım. Kimsenin bir şeyler yapmasını beklemeden kendi isteğimizle, durmadan, beklemeden eyleme geçmek durumundayız. (Atatürk olsaydı ne yapardıİ) sorusu yanlış bir sorudur. Atatürk olsaydı, böyle olmazdık. Atatürk olsaydı (Ne yaptınız da böyle oldu) diye bize hesap sorardı. ''

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tülay Özüerman, cumhuriyetin çağdaşlaşma projesi olduğunu söyledi. Atatürk'ün batılılaşma hedefinin AB politikasıyla örtüşmediğini öne süren Özüerman, ''Türkiye evrensel olandan, bölgesel olan politikaya doğru kendi kendini daraltıyor. Bu süreçte, Türkiye kendi içinde bölünme tehdidiyle karşı karşı karşıyadır'' dedi.

Gazeteci yazar Ümit Zileli ise Türkiye'nin 2002 yılında 1,5 milyar dolar olan cari açığının, bugün 33 milyar dolara ulaştığı öne sürdü.

''TÜRK TOPRAKLARINDA 15 ETNİK DEVLET''

Gazeteci-Yazar Yaşar Aksoy da Pontus Genel Başkanı Savas Kalenderis'in Yunanistan adalarında, Türkiye'yi 15 etnik devlete bölünmüş gösteren bir harita dağıtmaya başladığını iddia etti. Toplantıda dağıtılan haritayı, izleyicilere gösteren Aksoy, bu harita içinde Türklerin yaşadığı toprakların bulunmadığını öne sürdü. Kalenderis'in, bölücü terör örgütü elebaşını Şam'dan itibaren Kenya'da yakalanıncaya kadar koruyan kişi olduğunu, bu kişinin uzun yıllar İzmir'de Yunanistan Konsolosluğu'nda sivil memur olarak çalıştığını anlatan Aksoy, şunları söyledi:

''Kalenderis halen değişik isimlerle Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize Kuzey Irak'a gelmekte ve AB fonlarıyla etnik toplulukları kışkırtmaktadır. Sözde Ermeni soykırımından sonra Pontus, Süryani soykırımları da gündeme gelecektir. Hatta İzmir'de de 13 Eylül 1922'de Ermeni çetecilerinin çıkarttığı yangını bile Türklerin çıkardığını, 300 bin Hristiyan'ın öldüğünü iddia ederek, İzmir soykırımını da gündeme getirecekler. İçimizdekiler ve dışımızdakiler kinleri açıkça sergiliyorlar. Bu kinleri ancak birleşirsek, Kuvayi Milliye ruhu ve Atatürk'ün düşünceleriyle yok edebiliriz.''

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve öğrenciler, panelistlere plaket, çiçek ve Türk Bayrakları armağan etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Bu ülkede en rahat Ermeniler yaşadı"
 İstanbul'da deprem tatbikatı
 Yollarda suçlu takibi
 Manisa AZERDER'den Ermeni zulmü sergisi
 Bayram tatilinde 32 kişi öldürüldü
 Masonlar, Anıtkabir'i ziyaret etti
 Açık dolaşmak günah mı?
 Telefonları dinlenirken 4 cinayet işlemişler
 Borçlu anne için çocuğuna taciz
 Diyanet Papa için saray talep etti
 Şeriatçı örgüt paravan şirketten yönetiliyor
 Cüppeyi rahat diye giyiyoruz
 MEB'in yurtdışı bursu Danıştay'da iptal oldu
 NATO'nun talebine ret
 Mozart'ın operası sahnede
 "Erbakan'ın ev hapsi onaylansın"
 Bakan Çubukçu: Erkeğin bilincinin değişmesi önemli
YILMAZ ÖZDİL
Bu nasıl ortak?
Sınıflar sardalya kasası...
MEHMET BARLAS
Kapalı veya açık başlardaki tek tip...
FATİH ALTAYLI
Biz Avrupalıyız
Türkiye'nin Avrupa Birliği...
ERDAL ŞAFAK
Diyalog tamam mı?
30 Eylül 2005'te Danimarka...
MEHMET ALTAN
Vatandaşı sevmeyen vatanseverler...
Eski Çek...
ABD'de bel altı seçim
Cumhuriyetçi ve Demokrat adaylar birbirlerinin foyasını ortaya...
İsyanın yıldönümünde göçmen öfkesi dinmedi
27 Ekim 2005... Fransızlar ve ekranlarının başında binlerce aracın...
Zico'dan ilk dokunuş
Zico'dan ilk dokunuş
G.Antep maçında F.Bahçe'nin ilk defa saha kenarında bir teknik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu