kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlık ve gençlik iksiri
Sağlık ve gençlik iksiri
'Zeytinyağı hafif acı olur'
Riviera ile sızmanın farkı

Sağlık ve gençlik iksiri

Bu yıl Türkiye'nin en iyi zeytinyağı seçilen Kristal'in sahibi Noel Micaleff, her zaman olduğu gibi Ramazan ayı boyunca oruç tutanların da zeytinyağı tüketmelerini öneriyor. Çünkü iftarda ve sahurda yenen zeytinyağlı yemekler daha kolay hazmediliyor.

Zeytinyağı, özellikle Akdeniz ülkelerinde mutfaklardan eksik olmaz. Zeytinyağlı dolmalar, sebzeler, börekler Akdenizliler için vazgeçilmezdir. Ama bu yemeklerin lezzeti kullanılan zeytinyağında gizlidir. Türkiye de zeytinyağı açısından şanslı bir ülke. Özellikle Batı Anadolu'da yetişen zeytinler sayesinde mutfaklarımızda lezzetli ve kaliteli zeytinyağları kullanabiliyoruz. Türkiye'de zeytinyağı denince akla gelen ilk markalardan biri ise Kristal. Malta'dan İzmir'e göç eden Micaleff ailesinin 1930'lu yıllarda kurduğu Kristal, zeytinyağını teneke kutulara koyan ilk marka oldu. Teneke kutular da Anadolu insanın zeytinyağını keşfetmesini sağladı. Bugün Kristal'in başında bulunan Noel Micaleff, Türklerin de artık faydalarını keşfettiği zeytinyağını daha fazla tüketmeye başladığını söylüyor. Bu yıl, zeytinyağı uzmanları ve gurmeleri tarafından 'Türkiye'nin en seçkin zeytinyağı seçilen' Kristal, 2000 yılında İtalya'da gerçekleştirilen Verona Sol 2000 yarışmasında da 'Yağ Ustaları Altın Aslan Ödülü'nü almıştı.

BİR ZEYTİNYAĞI ÖYKÜSÜ
Birbiri üstüne ödüller alan, bugün en tercih edilen ve güvenilen markalardan biri olan Kristal, köklü bir geçmişe sahip. Temelleri yaklaşık 70 yıl önce Micaleff ailesi tarafından İzmir'de atılmış. 1800'lü yıllarda bir kayıkla Malta'dan İzmir'e göç eden Micaleff ailesinin oğullarından Anthony, cumhuriyetin ilk yıllarında hayatını simsarlık yaparak kazanıyormuş. Yani zeytinyağı, tütün, incir, tiftik, yün, pamuk alım satımı yapıyormuş. Bunların içinde zeytinyağında gelecek olduğunu görünce 1930'lu yılların başında, kendi adıyla ilk zeytinyağı rafine fabrikasını kurmuş. 1940'lı yıllara gelindiğinde ise işi geliştirmeye ve markalaşmaya karar vermiş. İlk olarak A. Micaleff olan markanın adı Kristal olarak değiştirilmiş. Ardından da Malta'dan yaptıkları göçü simgeleyen vapur çizimi logodaki yerini almış.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Bugün Kristal Zeytinyağları'nın başında Anthony Micaleff'in oğlu Noel Micaleff bulunuyor. Türkiye'de zeytinyağını ilk kez kendi ailesinin rafine ettiğini söyleyen Noel Micaleff, babasının amacının rafine ettiği zeytinyağını kutulara koyup Anadolu'ya yaymak olduğunu anlatıyor: "Türkiye'de zeytinyağını teneke kutuya ilk biz koyduk ve Anadolu'ya zeytinyağı tüketimini öğrettik. Çünkü 1930-40'lı yıllarda zeytinyağını İstanbul, İzmir ve batıdaki bölgeler tüketirdi. Anadolu'ya nadir giderdi. Fakat bizim zeytinyağını perakendeye hitap eden teneke kutu ambalajlarda sunmamız bir çığır açtı ve Anadolu'daki tüketici de bakkalından zeytinyağı almaya başladı." Her ne kadar Anadolu insanı zeytinyağıyla yıllar öncesinden tanışmış olsa da ülkemizde zeytinyağı tüketimi istenilen ölçüde değil. Mutfaklarda ağırlıklı olarak tereyağı ve margarin tüketimi devam ediyor. Tabii son zamanlarda medyada zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğuna dair çıkan haberler yörüngenin biraz değişmesini sağladı. Ama Noel Micaleff zeytinyağı tüketiminin, seneden seneye artsa da diğer ülkelerle kıyaslandığında az olduğunu belirtiyor. Zeytinyağının, sağlığa en faydalı yağ olduğu herkesin bildiği bir gerçek. Kalbe, kolestrole iyi geliyor, antioksidan özelliği taşıyor, E vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin içeriyor. Yani vücudun yaşlanmasını önleyen etkenleri büyük miktarda taşıyor. Noel Micaleff zeytinyağı tükettiğimiz takdirde yaşlanmanın da gecikeceğini anlatıyor. Zeytinyağının bir diğer özelliği de de hazmının kolay olması. Noel Micaleff, Ramazan ayı boyunca oruç tutanların yemeklerinde ve sofralarında rahatlıkla zeytinyağını tercih edebileceklerini belirtiyor. "Çünkü zeytinyağıyla pişirilmiş yemekler daha kolay hazmedilir."

UCUZ ZEYTİNYAĞINA DİKKAT
Kristal'in iki tür zeytinyağı bulunuyor; Naturel Sızma ve Riviera. Noel Micaleff marketlere gittiğimizde birçok sızma çeşidiyle karşılaştığımızı ama bunun pazarlama tekniğinden başka bir şey olmadığını söylüyor: "Tüketicinin dikkatini çekmek için sızmanın önüne 'Erken hasat' ibaresi koyuyorlar. Ama zeytinyağının zaten tümü erken hasat ürünüdür. Zeytinyağı zeytini bekletip de elde edilen bir ürün değildir." Noel Micaleff tüketiciyi ucuz fiyata satılan zeytinyağına karşı da uyarıyor: "Halk cicili bicili bir teneke kutu ya da şişede, ucuza zeytinyağı alıyor. Ama ucuz zeytinyağı alıyorum derken aslında pahalı bir pamuk yağı satın almış oluyor. Çünkü o ürünün aslı pamuk yağı ya da başka bir nebati yağdır. Sadece koku versin diye içine yüzde 1,2 ölçüsünde kötü bir zeytinyağı koyuyorlar o kadar."

EYLEM BİLGİÇ

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 İyi bir seks mi, uyku mu?
 Mehmet Öz'ün kızından diyet kitabı
 60'ından sonra anne olmak
 Ali tüp'ü tut
 Leylekler mi getirse acaba?
 Ona karanfil ve canlı renkler çok yakışıyor
 Tarih, deniz, güneş, seks klişesi ve Bodrum
 Vitaminler, mineraller ve sağlıklı yaşam
 Beyazlatma yöntemleriyle rahatça gülün
 Yaşlanmaya yeni bir bakış
 Sudan güzellik elinizin altında
 Meyvelerden gelen güzellik
 Modern'de yaz okulu
 Banyonuzu bakım kürüne çevirebilirsiniz
 Yaz çiçeği gibi kokmak için
 Babanızı unutmayın
 Zindelik veren mucize diyet
 En büyük mağaza açıldı
 Başarılı seksin sırrı cinsel zekâda gizli
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Cennette bir şampiyon
İngiltere'den Malta'ya, İrlanda'dan Çin'e kadar geniş bir coğrafyada...
Türkiye'nin Kırgızları
Usta haberci Coşkun Aral, içlerinden birini eylül ayında şehit veren...
Bayram baklavasız olmaz
İşte yine bir bayram daha geldi. Tatlı yiyip tatlı konuşacağız. Peki bayramın...
Bayramda Boğaz manzaralı fasıl
Bu yıl Şeker Bayramı'nda hem dinlenmek, hem de gezip eğlenerek bayramın tadını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.