kapat
   
27 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tan: İnsaf edin

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkiye'deki reform sürecine ilişkin eleştirilerine tepki göstererek, AB'nin Kıbrıslı Türklere ilişkin sorumluklularını yerine getirmesini istedi.

Tan, AB'nin Rumların baskılarına boyun eğdiğini belirterek, "Bu sorumlulukları hiç hatırlamadan Türkiye'ye aynı çağrıları sürekli tekrar etmek gerçekte pek insafla, adaletle bağdaşır bir durum değil" dedi.

Namık Tan, haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tan, bir soru üzerine Barroso'nun Türkiye'deki reform sürecini eleştiren açıklamalarını değerlendirdi.

Barroso'nun
görüşlerine katılmanın mümkün olmadığını ifade eden Tan, Türkiye'nin AB sürecinde sağlanan ilerlemeye dikkat çekerek 35 başlıkta taramanın tamamlandığını, bir başlığına ilişkin müzakerelerin açılıp kapatıldığını, TBMM'nin dokuzuncu reform paketi konusunda hızlı ve kapsamlı bir çalışma yaptığını belirtti.

TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞI AÇIK

Ankara'nın AB konusundaki kararlığını da dile getiren Tan, "Hükümetimizin kararlılığı bu hususta gayet açıkkar biçimde ortadadır. Türk tarafının çalışmaları bakımında kararlığımızda en ufak bir zayıflama olmadığını söyleyebilirim" dedi.

Bu çalışmalara daha hız kazandırmak ve bir takım sorunların aşılması istenmesi halinde AB'nin sorumluluklarını yerine getirmesi gereğine işaret eden Tan, "AB'nin bu çerçevede çok ciddi sorumlulukları vardır" dedi.

Bu sorumluklar konusunda AB'nin herhangi bir adım atmaktaki isteksizliğe dikkat çeken Tan, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasının AB'nin üstlendiği bir sorumluluk olduğunu anımsattı.

TÜZÜKLER ANLAM YİTİRDİ

Namık Tan, AB Komisyonunca hazırlanan iki tüzüklerin Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin girişimleriyle ciddi şekilde anlamına yitirdiğini belirterek şöyle devam etti:
"AB, bu süreçte bir anlamda Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin baskılarına boyun eğdi. Bu sorumlulukları hiç hatırlamadan Türkiye'ye aynı çağrıları sürekli tekrar etmek gerçekte pek insafla, adaletle bağdaşır bir durum değil."

Namık Tan, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs nedeniyle Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde "kaza"nın olmaması için yaptığı girişimlerin sorulması üzerine, Türkiye'nin bu konudaki beklentilerini uygun bir biçimde ortaya koyduklarını anımsattı.

Bu konuda girişimlerin sonucunun, Finlandiya'nın çabalarına ve çalışmalarına bağlı olduğunu belirten Tan, Türkiye'nin bu konuda "yapıcı" bir tutum takındığını anlattı. AB'nin Kıbrıs konusunda atması gereken adımları atmaması ve Rumların engelleyici tutumlarının olumsuz etkilerine işaret eden Tan, bu sorunların aşılabilmesi halinde hızlı bir biçimde sonuç alınabileceğini söyledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın "tango iki kişiyle yapılır" ifadesini anımsatarak iki tarafın adım atması önemini vurgulayan Tan, Türkiye'nin yapıcı olmayı sürdüreceğini, karşı tarafın aynı yaklaşım göstermesi halinde sonuç alınacağını vurguladı.

"GÜL YUNANİSTAN'I ZİYARET EDEBİLİR"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Yunanistan'ı ziyaret etmesinin söz konusu olduğu bildirildi.
Namık Tan, haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine Abdullah Gül'ün Yunanistan ziyaretinin söz konusu olduğunu ancak ziyaretin tarihinin henüz kesinleşmediğini söyledi.

Türkiye'nin Yunanistan ile olan ilişkilere önem verdiğini vurgulayan Tan, ikili ilişkileri, sıcak bir çerçevede, dostluk bağlarının ve ikili kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi suretiyle daha ileriye götürmek istediklerini ifade etti.

Namık Tan, "Bizim istediğimiz, güçlü, barış içerisinde, sağlam, istikrarlı ilişkilerdir. Bu yönde adım atmaya devam edeceğiz" dedi.

"MAINZ'DEKİ TARİKAT KONUSU İNCELENİYOR"

Dışişleri Bakanlığı, kendisini Melamilik Tarikatı Şeyhi olarak tanıtan Mainz Başkonsolos Yardımcısı Yalman Okan konusunu araştırıyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Başkonsolosluktan bilgi istediklerini belirterek, "Biz bu konuyu etraflıca inceleyeceğiz. Şayet soruşturulması gereken olayın bir boyutu varsa, mutlaka bunu yapacağız ancak devlet işlerinde bir takım usuller ve yöntemler vardır" dedi.

Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, haftalık olağan basın toplantısında, Mainz Başkansolosluğu'ndaki Melamilik Tarikatı Şeyhi olayıyla ilgili soruları yanıtladı. Tan, "Son olaylar çerçevesinde ortaya atılan iddialar, Mainz Başkonsolosluğu nezdinde bilgi istenmesi süretiyle soruşturulmaktadır" dedi.

Konu ile ilgili olarak herhangi bir Teftiş Kurulu raporu veya müfettiş incelemesinin olmadığını ifade eden Tan, "Biz bu konuyu etraflıca inceleyeceğiz. Şayet soruşturulması gereken olayın bir boyutu varsa, mutlaka bunu yapacağız ancak devlet işlerinde bir takım usuller ve yöntemler vardır. Bu usullerin ve yöntemlerinin, bu süreçlerin takip edilmesi gerekir" şeklinde konuştu. Tan, konuyla ilgili olarak daha sonra açıklayıcı bilgi verileceğini söyledi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Terörle Mücadele toplantısı sona erdi
 Kıbrıs Eylem Planı'na Rum engeli iddiası
 Anadol: Blair Erdoğan'a Danıştay'ı şikayet etti
 ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Ankara'da
 Cumhuriyetimiz 83 yaşında
 Papa'ya mesaj Erdoğan'dan
 Schröder, Türkiye'ye kitabında 7 sayfa ayırdı
 Vekiller tatile doyamadı
 Belçikalı erkek kadından dörtte bir fazla kazanıyor
 Bakanın kucakladığı çocuk öldü
 Kolonya içen baba-oğul ölü bulundu
 Koç: Yoğurdu üfleyerek yiyorum
MAHMUT ÖVÜR
'Solun bir atımlık barutu var'
Türkiye solunu arıyor.
MUHARREM SARIKAYA
Bir caddede iki kongre
Ceyhun Atıf Kansu, Ankara'nın...
YAVUZ DONAT
Derin analiz
Daha düne kadar Mehmet Ağar ile ilgili...
Doğu'da hastaların umudu Yaşar Paşa
Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, Diyarbakır'da 7. Kolordu...
Öğretmeni kaçırdı akraba evinde çıktı
Öğretmen Sema K.'yi kaçıran Mehmet Güvenir ve yardımcısı, İstanbul'da...
Tam bir suç makinası
Tam bir suç makinası
17 yaşından beri çetenin de aralarında bulunduğu 34 suçtan gözaltına...
Reformlar çok ağır ilerliyor, kaygılıyım
Reformlar çok ağır ilerliyor, kaygılıyım
Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, İtalya'da bir gazeteye verdiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu