kapat
   
27 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Türkiye mayın tarlası"

Katolik dünya, Papa'nın Türkiye ziyaretinde hassas konulara değinileceği beklentisine girerken, Katoliklerin yayın organı, ziyaret için "Hem mayın tarlası hem fırsatlar denizi" yakıştırması yaptı.

ABD'de yayımlanan ve alanındaki en köklü yayınlardan biri olduğu belirtilen National Catholic Register adlı dergide yayımlanan bir makalede Papa'nın Türkiye ziyareti değerlendirildi.

MAYIN TARLASI VE FIRSAT DENİZİ

"Benedict Türkiye Ziyaretinde Hassas Konularla Karşı Karşıya" başlığını taşıyan makale "16'ncı Benedikt'in Türkiye ziyareti hem bir diplomatik mayın tarlası hem de değerli bir fırsatlar denizi" cümlesiyle başladı. Ziyaretin "Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde dini özgürlüklerin geliştirilmesi, Müslüman-Hristiyan ilişkilerinin iyileştirilmesi ve Hristiyan birliğinin geliştirilmesi" gibi üç madde açısından önemli olduğu belirtilen makalede, Patrik Bartolomeos ve Ermeni Patriği Mutafyan'la görüşmelerin önemine değinildi.
Papa'nın
kendisini ilk kez davet eden Ortodoks Rum Patrik Bartholomeos'la görüşeceği vurgulanan yazıda, Papa'nın Aziz Andrew bayramı dolayısıyla Divine Liturgy törenine davet edildiği, burada Hristiyanların birliği konusunda bir söylev vermesinin beklendiği ve bu yıl çalışmalarına yeniden başlayan Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında kurulan Teolojik Diyalog Komisyonu çalışmalarını değerlendirmesinin umulduğu kaydedildi.

Yazıda, "Papa, Roma'ya dönmeden önce, aynı zamanda, yüzyıllarca aralıklarla zulme katlanan bir Hristiyan cemaatinin başındaki Ermeni Patriği Mesrob II ile de bir araya gelecek" ifadesi yer aldı. NCR adlı dergide şöyle denildi:
"Türk Hristiyanlar ülkede 2 bin yıldır varolmalarına karşın hala ayrımcılıkla karşı karşıya bulunuyor. Ortodoksların emlakları üzerinde az hakları var ve özel yasaların kısıtlamaları altındalar.

Türkiye görünürde laik bir devlet ama son yıllarda İslama kayma yönünde güçlü bir eğilim var. Hristiyanlara yönelik saldırılar artmış durumda. Bunlardan en kötüsü de bu yılın başlarında İtalyan Peder Andrea Santoro'nun öldürülmüş olmasıydı.
Papa'nın biyografisini yazanlardan George Weigel, National Catholic Register dergisine 'Papa'nın, çalışmaları Türk hükümeti tarafından kontrol edilen ekümenik patrikliğe yapacağı ziyaretin, Türkiye'de ve İslam dünyasında dini özgürlüklerin gelişmesine yol açmasını ummak zorundayız' dedi. Weigel bu konunun özellikle Papa'nın Hz.Muhammed ile ilgili sözler sarfettiği Regensburg konuşması nedeniyle zorlaştığını da kaydetti.

Kıdemli Vatikan yetkilileri, Papa'nın ziyareti sırasında Müslümanlara ulaşacağını ve Türkiye ile diğer Müslüman ülkelerde olaylara neden olan Regensburg konuşmasının gerçek mesajını ileteceğini belirtiyorlar. Bazı gözlemciler ise bu konudaki konuşmalarda dikkatli olunması uyarısında bulunuyorlar. Örneğin Lübnan'daki St. Joseph üniversitesinden din adamı Samir Halil, 'Papa'nın bu konuya doğrudan girmesinin bir yardımı olacağını sanmıyorum, çünkü Müslümanlar onu anlamaya hazır değil' dedi. Ancak kimileri ise Papa'nın Regensburg konuşmasının odağında akıl ile bilimi uzlaştırmak, Hristiyan-Müslüman diyaloğunu geliştirmek ve Müslümanların şiddetten uzaklaşmalarına yardımcı olmanın bulunduğunu belirtiyor."

Ziyaretin Türkiye'nin AB üyeliği konusunda önem taşıdığına değinilen makalede, bunun da dini özgürlük ve Müslüman-Hristiyan ilişkileriyle bağlantılı olduğu belirtildi. Konunun, Papa'nın 2004'te yaptığı ve Türkiye'nin AB ekonomik bloğuna katılmasına karşı çıktığı konuşması dolayısıyla daha duyarlı bir hale geldiğini savunan dergi, Türk hükümet sözcüsünün National Catholic Register dergisine, Papa'nın bu sözlerine açıklık getirmesinin beklenebileceğini söylediğini yazdı.
Makalede, Vatikan yetkililerinin, Papa'nın Ermeni Patriği Mesrob II ile görüşmesinin Ermenilerle ilgili iddiaları kabul ettiği anlamı taşıdığı iddialarına katılmadıkları ifade edildi. Yazıda, "Benedikt'in Patrik Bartholomeos ile görüşmesi belki daha az tartışmalı olacak ancak daha önemli olacak" denildi.

GÜVENLİK

Dergi, bazı Vatikan yorumcularının Regensburg olayı dolayısıyla Papa'nın gezisindeki güvenlik sorununa dikkat çektiklerini belirtirken şöyle dedi:
"Türk hükümeti sözcüsü, Benedikt'in bir dini liderden ziyade, ziyarete daha büyük önem atfetmek ve bir devlet başkanı gibi korunmasını sağlamak için yabancı devlet lideri gibi karşılanacağını bildirdi. Türk hükümeti ülkenin, 2004 yılında Başkan Bush dahil birçok ülke liderini sorunsuz konuk ettiğine işaret ederek, güvenlikle ilgili konularda kaygı duyulmaması gerektiğini belirtiyorlar. Türk hükümeti sözcüsü Türklerin Papa ziyaretine bir çatışma değil uzlaşma fırsatı olarak gördüklerini söyledi. Sözcü, 'Ziyarete karşı bir muhalefet yok, ancak Regensburg konuşmasın ve karikatür krizi ve Irak ile Lübnan'daki savaştan sonra kalp kırıklığı ve gücenmişliğimiz var. Umudumuz iyileşmenin geleceği ve buna ilişkin güçlü göstergeler de var' dedi."

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Satterfield: PKK silah bırakmalı
 Taliban'dan NATO'ya tehdit
 AB-Ukrayna zirvesi başladı
 Afganistan'da patlama: 14 sivil öldü
 İsrail, Batı Şeria'da 3 Filistinli'yi öldürdü
 Peru'da 5,5 büyüklüğünde deprem
 Yeni uzay seyahati martta
 Japonya Çinli milliyetçileri taşıyan geminin rotasını...
 Ruanda Fransa'yı soykırımla suçluyor
 Taliban yerine sivilleri vurdu 85 kişi öldü
 'ABD, operasyonu seçim için yaptı'
 Başkan'ı dinleten Bakan istifa etti
 Mafya, Bakan'ın zengin karısını kaçıracaktı
 Muhafazakar Bakan erkek sevgiliye kaçtı
 Prodi'ye gizli 'vergi denetimi' skandal oldu
 Arjantin tutuklama istedi
 Sınıra duvarı onayladı
 İnsan hakları ödülü muhalife
 Birinci yılında yine banliyöler alev alev
 Danimarka'daki karikatür davası düştü
 Hostese taciz karakolluk etti
 Madonna evlatlık oğluyla poz verdi
 Naomi yine birini dövdü
 Dünyanın en büyük kuşu
 Kadınlar sabahları daha aksi oluyor!
 Prostat kanserine yeni ilaç umudu
Fener uygun adım: 2-0
Fener uygun adım: 2-0
Sistemini 4-4-1-1'e çevirdikten sonra iyi futbol oynayan F.Bahçe,...
Ocakta seçim gözüküyor
Ocakta seçim gözüküyor
Başbakan Yardımcısı Şahin'in ihbarıyla açılan soruşturmanın sonunda...
Papa'ya mesaj Erdoğan'dan
Papa'ya mesaj Erdoğan'dan
Başbakan, Papa'yı, "Dini liderler, İslam ve terörizm gibi kelimeleri...
Tam bir suç makinası
17 yaşından beri çetenin de aralarında bulunduğu 34 suçtan gözaltına...
Reformlar çok ağır ilerliyor, kaygılıyım
Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, İtalya'da bir gazeteye verdiği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu