kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye için saat tasarlamak onur verici'
'Türkiye için saat tasarlamak onur verici'
'Saatte çok seçicisiniz'

'Türkiye için saat tasarlamak onur verici'

İngiliz donanması için üretilen Chronofighter Overlord, 60 yıl sonra tasarımını yenilerken Türk Hava Kuvvetlerine özel bir de saat tasarladı. Saatin kadranında Türk haritası bile var
1944 Normandiya Çıkartması'nda, İngiltere'nin kurtarıcısı olarak bilinen 'The Spitfire' savaş uçağının kahraman pilotları adına üretilen bir saat var: Chronofighter Overlord. Adını İngiliz saat ustası George Graham'dan alan markanın bu modeli, İngiliz donanmasının bombardıman sırasında eldivenlerini çıkartmaya gerek kalmadan zamanı ölçmelerine yardımcı olmak üzere üretilmiş. 60 yıldır aynı tasarımla üretilen bu model, şimdi tasarımını yeniledi. Marka ayrıca Türk pilotları için de kadranında Türkiye haritası ve üzerinde Türk Hava Kuvvetleri'nin sembolü bulunan özel bir saat tasarladı. Bir süre önce bu özel tasarım saati, Türk Hava Kuvvetleri'ne armağan etmek için Türkiye'ye gelen Graham'ın CEO'su Eric Loth'a saatler hakkında merak ettiklerimizi sorduk...

- Neden Türk pilotları için özel bir saat tasarlamak istediniz?
- Chronofighter Overlord'u öncelikle İngiltere Kraliyet Donanması için tasarladık. Bu saati bir ülke adına tasarlayabilmemiz için o ülkenin hava kuvvetlerine ait işaretlerinin anlamlı olması ve en önemlisi de tarihinin çok değerli olması gerekiyordu. Türk ordusu bugüne kadar hiçbir karşılık beklemeksizin memleketinin, milletinin güvenliğini ve bütünlüğünü gözetmiş; Türk milletinin sahip olduğu toprakları işgalcilerin elinden kurtarmış ve Cumhuriyet tarihi boyunca da bu toprakları her türlü iç ve dış düşmana karşı kahramanca müdafaa etmiş. Bununla birlikte Türk Hava Kuvvetleri işareti de oldukça çarpıcı. Bu nedenle Türkiye için Chronofighter Overlord'u tasarlamak bizim için onur vericiydi. Ayrıca bu saati, aynı nedenlerden dolayı bir de İtalya için tasarladık. Her ülke için böyle anlamlı bir tasarım yapılabilmesi mümkün olmaz.

SAAT BİR PRESTİJ GÖSTERGESİ
- Bu saati diğer Graham modellerinden ayıran özellikleri neler?
- Chronofighter saati bildiğiniz gibi 2. Dünya Savaşı'nda pilotların bombardıman sırasında kullanabilmelerine olanak sağlamak amacıyla tasarlanmış bir saat. Chronofighter Overlord ise kadranı İngiliz Kraliyet Donanması'nın amblemi ile tamamlanmış özel bir tasarım. Bu saatin özelliği de kadranında Türkiye haritası ve Türk Hava Kuvvetleri uçaklarında yer alan sembolün bulunması.

-Büyük modaevleri bile artık saat tasarımına yöneldi ve koleksiyonlarına kendi markalarını taşıyan saatler ekledi... Saate yönelen bu ilgi neden sizce?
- İnsanlar artık saatin sadece zamanı gösteren bir alet değil, saatin mekanizması ve el işçiliğine göre değişen değerinin bir statü sembolü olduğunun farkına vardılar. Bence kaliteli ve iyi bir saat, mekanizmasının ve dolayısıyla fonksiyonlarının özellikleri, el işçiliğinin güzelliğiyle ölçülür. Zaten üstün özellikli bir saat her zaman değerlidir. Büyük modaevlerinin saat tasarımlarına yönelmesi ise insanların saati prestij olarak görmelerinden doğan talepten kaynaklanıyor.

- Saat sektöründeki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Örneğin, firmaların her yıl modaya uygun rengarenk, taşlarla süslü, kimi zaman bir saatten çok takıyı andıran saatler üretmesi size ne düşündürüyor?
- Saatler insanların taleplerine göre şekillendirilebiliyor. Klasik ve komplike saat tutkunları olduğu kadar, saatin dış görünüşüne önem veren kişiler de var. Sanırım, bu tasarımlar da modayı takip eden kişilere hitap ediyor.

- "Dünyada saate en düşkün ve en çok para ödeyen millet hangisidir," desem ne yanıt verirsiniz?
- Her dönem Amerikalılar saate düşkün olmuşlardır. Yeni dönemde ise Rusya ve Uzakdoğu insanı saate düşkünlüğü ile biliniyor.

İlknur AKMAN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Güzel diye neye denir?
 Rembrant sergisinin gergin küratörü
 Her saatin keyfini ayrı çıkarın
 Triko modası için ipuçları
 Spor salonunun Kare As'ı
 Şeker Bayramı'nda tatlı yiyip tatlı konuşun
 Erkek gibi kadınlar
 Beceriksiz palyaçolar çocukları güldürecek
 Diyarbakır'da sanat yapmak
 Resmin romantik ustası
 'Artık bayramlardan korkuyorum'
 Aksesuarla gelen şıklık
 Kurufasulyenin Kare As'ı
 Kendisi küçük lezzeti büyük
 Bu aletler çok becerikli
 Haftanın filmleri
 dvd ekranı
 Bienali aratmayan sergi
 Sanat dünyasından evlilik haberleri
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
İstanbul'da yaşamanın sefaleti ve...
Tam bir suç makinası
Tam bir suç makinası
17 yaşından beri çetenin de aralarında bulunduğu 34 suçtan gözaltına...
Ölüm kararını aile meclisi aldı
Ölüm kararını aile meclisi aldı
Van'daki töre cinayetini amca ve dayılar istedi, aile ölüm kararını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.