kapat
   
26 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
200 kişi yaralı bir tutuklu yok
1160 işçi Türkiye'ye gönderildi
Korkulu bekleyiş sürüyor
Bir işçi yoğun bakımda
Yardımcı olan Kazaklar
'Gizli servis provokasyonu'

200 yaralı, tutuklanan yok

SABAH, Türk işçilerin Kazaklar'dan dayak yediği Tengiz'e girdi. Şantiyelerdeki 240 işçi dertli mi dertli: "200 yaralı var, Kazak polisi kimseyi tutuklamadı." SABAH'ın ulaştığı video görüntülerinde Kazak işçilerin Türkler'i çırılçıplak soyup işkence yaptığı görülüyor.

200 kişi yaralı bir tutuklu yok

Kazakistan'ın Artova Eyaleti'ne bağlı Tengiz şehrinin Kulsari kasabasındaki ENKA İnşaat'a ait şantiyede Kazak işçilerin Türk işçilerine saldırılarıyla başlayan olaylarda 200'e yakın kişinin yaralanmasına karşın bugüne kadar tek bir kişinin bile gözaltına alınmadığı ortaya çıktı. Olayların ardından bölgeye hareket eden ve dün Tengiz'deki şantiyeye ulaşan Sabah ekibi yaşananlarla ilgili önemli bilgilere ulaştı.

Tasfiye sürüyor
Sabah muhabirleri, Artova Eyaleti 1. Vali Yardımcısı Sersenbay Yensegenof'un yanı sıra Eyalet Başsavcısı Mamurbayef Rahimbek ile görüştü. Artovalı Kazakları "çok kaba, anlayışsız ve sürü psikolojisine sahip" diye nitelendiren Başsavcı Rahimbek, bu bölgede yaşayan halkın diğer bölgelerdekilerden çok farklı olduklarını söyledi. Kazak hükümetinin yabancı şirketlere getirdiği "yüzde 60 Kazak çalıştırma zorunluluğu" nedeniyle şirketlerin "önüne gelen Kazak'ı işe aldığını" ifade eden Başsavcı Rahimbek, asıl suçlunun şirket yönetimleri olduğunu ima etti. Başsavcı Rahimbek, bugüne kadar olaylarla ilgili hiç kimsenin gözaltına alınmaması konusunda ise "Soruşturma devam ettiği için tutuklama veya gözaltı teşebbüsümüz olmadı" dedi. Olayların ardından şantiyeden Türk işçilerinin tasfiyesi hâlâ sürüyor. Şimdiye kadar şantiyede çalışan 1400 Türk işçisinden 1160'ı Türkiye'ye gönderildi. Şu anda şantiyede 240 Türk işçisi bulunuyor. Olayların ilk gününde işe devam etmek için çeşitli şartlar öne süren ENKA firması,bu şartların yerine getirilmemesi üzerine çalışmalarını askıya almış durumda. Şantiyede kimse çalıştırılmıyor. Şirket yetkilileri Türk işçilerinin tahliyesinin ardından şantiyede sadece 200 civarında teknik kadronun kalacağını, tüm işçilerin tahliye edileceğini söylüyor. Sabah'ın şantiyede görüştüğü Türk işçileri, bu saldırının bölgede Türklere yönelik ilk saldırı olmadığını ifade ediyor. Son iki yıldır özellikle kendilerine yönelik saldırıların arttığını kaydeden işçiler gasp ve soygun amaçlı yapıldığını belirtiyorlar. Halen şantiyedeki yatakhanelerinde kalan Türk işçileri, geceyi tek kişilik odalarda üçlü beşli gruplar halinde ellerinde sopa veya demir çubuklarla geçirdiklerini söylüyorlar.

Bu ilk saldırı değil
ENKA ve Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği'nin girişimleriyle daha önce 18 olan polis sayısının 200'e çıkarıldığını vurgulayan işçiler, buna karşın polislerin tümünün silahsız olduğunu kaydediyorlar. Kazak polisinin kendi vatandaşına karşı müsamahakâr davrandığını, hâlâ Türkleri gasp etmeye çalışan Kazaklar bulunduğunu ve polisin bunlar hakkında herhangi bir hukuki işlem yapmadığını ifade eden işçiler, polisin sadece gasp yapan veya teşebbüs eden Kazak işçiyi bölgeden uzaklaştırmakla yetindiği belirtiyor. Türk işçileri olaylara yaşam standartlarının Kazak işçilerden yüksek olmasının neden olduğu yönündeki iddiaları da gerçek dışı olarak nitelendirdiler. Benzer yemekleri yediklerini ifade eden işçiler 15 bin işçinin çalıştığı Tengiz şantiyesinde sadeceTürk işçiler ile Kazak işçilerin sosyal statülerinin eşit durumda olduğunu vurguladılar. Aynı rafinerinin inşaatında ABD'li TCO, Chevron, PFD gibi şirketlerin de bulunduğunu belirten işçiler Amerikalı işçilerin yiyeceklerinin diğerlerinden farklı olduğunu, hatta onların kantin, yemekhane veya sosyal tesislerine Kazakların yanısıra Türklerin de alınmadığını ifade ettiler. Türklerin Kazak kızlarla gönül eğlendirdikleri yönündeki iddianın da olayların nedenleri arasında gösterildiğine değinen Türk işçiler, buna karşın Amerikalı işçilerin lojmanlarında Kazak kızlarla yaşadığını söylediler. Amerikalıların akşamları işçi konutlarının bulunduğu bölgelerde Kazak kızlarla açık alanlarda çılgın partiler düzenlediğini belirten Türk işçiler, şantiyenin 30-35 kilometre uzağında bulunan Kulsarı kasabasında 100'ün üzerinde bar ve gece kulübü bulunduğunu ve bunların hepsinde Kazak kızların çalıştığını söylediler.

Görüntüler ürkütücü
Öte yandan Sabah olay günü çekilen video kayıtlarına da ulaştı. Görüntülerde yerde baygın ve kanlar içinde yatan Türk işçilerine gülen, naralar atarak demir çubuk ve tekmelerle dövmeye devam eden Kazaklar, işçilerin pantolonlarını çıkarıp gasp ediyorlar, çıplak bıraktıkları Türk işçilerine freze makineleri ile işkence ediyorlar. Saldırının organize ve Türklerin istirahatta olduğu sırada yapıldığına dikkat çeken işçiler, olayın "iki kişi arasındaki kavga" olmadığını ve Kazakların Türklere "yönlendirmeli ve organize bir saldırı" yaptıklarını söylüyorlar.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ata'ya ziyaretçi akını
 İstanbul yalnızlığı Bakan'ı ağlattı
 Konsoloslukta tarikat iddiası
 Van der Linden, karşılayan olmayınca ortada kaldı
 Marmaris bombacısını babası yakalattı
 Aile kartlarına Çelik'in eli değdi
 Papa Ayasofya'da 8 dakika kalacak
 MEB filmlerinde ünlüler oynayacak
 Yine mayın patladı uzman erbaş yaralı
YILMAZ ÖZDİL
İstanbul'un bir köprülük canı var
17 Ağustos...
ERGUN BABAHAN
Siyaset gerçek hizasını buluyor
Siyasetin rutine...
MEHMET BARLAS
Nasıl bir Cumhurbaşkanı aramalıyız?
Her toplumun...
FATİH ALTAYLI
Vakıflar Genel Müdürlüğü ne işe yarar!
Geçtiğimiz...
ERDAL ŞAFAK
Mülakat
Ne akraba ziyareti, ne eşdostla...
Türk askerini 'sıcak bölgeye' istiyor
NATO Avrupa Kuvvetleri Başkomutanı Orgeneral James Jones, Türkiye'den...
ABD'li kuruluşun akıl almaz iddiası
Türkiye'nin esir Rum ve Yunan askerlerini kimyasal deneyde kobay...
Şans kapıyı çalınca
Şans kapıyı çalınca
Yedek ağırlıklı G.Saray, iyi oynamayıp geriye düştüğü maçta Bursa'yı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu