kapat
   
25 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
UMPnin Senato Grup Başkanı Josselin Rohan
Bizden geçmez

Fransız Senatosu'nun güçlü adamı güvence verdi: Ermeni tasarısı hatadır, biz önleyeceğiz.

İktidar partisi UMP'nin Senato Grup Başkanı Josselin Rohan, "Ermeni tasarısı senatoya gelirse tüm gücümüzle karşı çıkacağız" dedi ve ekledi: "Tasarı vahim hata. Yasaya dönüşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye ile ilişkiler bir yasayla rehin altına alınamaz."

Cezayir'i de tanıyalım
"O zaman protestan katliamını, kızılderililerinkini de yazalım. Cezayir 'Fransa soykırım yapmıştı, bunu yasayla tanıyın' derse onu da tanıyalım. Böyle şey olur mu? Nitekim Fransa'nın en seçkin tarihçileri isyan etti"


Asırlardır var olan ilişkimiz rehin alınamaz, alınmamalı

Fransa'da iktidar partisi UMP'nin Senato Grup Başkanı, "İnkâr yasa tasarısı teklifi senatoya gelirse, tüm gücümüzle karşı çıkarız. Türkiye ile ilişkimiz bir tasarıyla rehin alınamaz" dedi.

Başından itibaren en ufak destek almadığı gibi tersine kamuoyunun büyük tepkisini çeken inkâr yasa tasarısına karşı, başta Fransa olmak üzere bütün Avrupa'da, her gün yeni tepkiler yükseliyor. İktidar Partisi UMP'nin Senato Grup Başkanı Josselin Rohan, yasa teklifinin senatodaki akıbeti konusunda SABAH'ın sorularını yanıtladı:

* Teklif senatoya gelirse, tavrınız ne olacak?
-Yasa teklifi bildiğiniz gibi senatoya gelmiş değil. Ama söz konusu olursa, biz grup olarak bu teklifin yasaya dönüşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'yle yüzyıllık dostluğumuz göz önünde bulundurulursa, bu teklif öncelikle diplomatik bir büyük yanlıştır. Üzüntü verici, vahim bir hatadır. Kimseye faydası olmayan, Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi lüzumsuz, üstelik pek çok yönüyle, pek çok konuda zarar verici bir teklif. Bunun devamı olmamalı. Türkiye'nin mecliste teklifin kabulünün ardından gösterdiği reaksiyonları da anlıyoruz.

*
Fransız kamuoyunda bu teklife karşı çok ciddi muhalefet yaşandı?
Parlamenterler aralarında karar verip tarih yazamaz. Üstelik bu sefer karar verip tarih yazıyor da değiller, onun ötesinde bir adım. Bu defa fazladan 1915'te yaşananların soykırım olmadığını söylemeye cezai yaptırım getirilmesine çalışılıyor. Bu kesinlikle kabul edilemez. Mecliste tarih yazıp, sonra bunlara cezai yaptırımlar getirilecekse, o zaman 16. yüzyılda protestan katliamını, sonra Kızılderililerinkini yazalım. Ruanda ve Cezayir'i de... Tutup Cezayirliler mesela "Fransa soykırım yapmıştı, bunu bir yasayla tanıyın" derlerse, onu da tanıyalım. Fransa'da devletin dini yoktur, devletin resmi tarihi de olamaz. Hafıza ve tarih üzerine yasa yazıp bu empoze edilemez. Nitekim Fransa'nın en seçkin tarihçileri isyan etti. Bana da mektupla başvurdular.

'TÜRKLERİ İLGİLENDİRİR'
* Fransa'da Gayssot yasası Yahudi soykırımının inkârını suç sayıyor. Sizce bu iki yasanın farkı nedir?
- Çok açık bir farkı var. Gayssot yasası Nürnberg uluslararası mahkemesinin kararları üzerinde kurulu bir yasa. Chirac, Türkiye'yi Erivan'dan hafıza çalışması yapmaya çağırdı. Hafıza çalışması bir ülke için son derece zor bir çalışmadır. Tanıkları hâlâ sağ olan bir konuda, İkinci Dünya Savaşı'nda, Fransa'da Vichy hükümetinin soykırıma iştiraki ancak 90'lı yıllarda tanındı. Türkiye 1915 olayları konusunda bir çaba sarfediyor, ne olup ne bittiğini anlamak yolunda. Böyle bir teklif bu çabanın da önünü keser. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı da yasaya karşı. Benimle de paylaştı görüşlerini. Erivan'da Türkiye'ye 1915'i tanıması yönündeki sözleri bir temenniden ibarettir. Tanıma elbette AB'ye giriş şartı değildir. Ayrıca AB'nin giriş şartlarını 25 ülke beraber belirliyor. 1915'i tanımak tanımamak sadece Türkler'i ilgilendirir.

* UMP lideri Sarkozy üzerinde Ermeni asıllı Deveciyan çok etkili oldu. Senatoda da aynı durum yaşanır mı?
- Sarkozy'nin diğer sağ kolu François Fillon da teklife en sert tepki verenlerin başında geliyordu. Deveciyan teklifi destekleyenlere bakınca belki içlerinde hiç olmazsa durumu en anlaşılabilir olanı. Ama öyle bakınca ben de Breton'um ve yasaya karşıyım. Grup da karşı.

'TÜM GÜCÜMÜZLE KARŞIYIZ'
* Marsilya Belediye Başkanı ve Senatör Jean Claude Gaudin teklifi destekleyeceğini ilan etti ama?
Olabilir tek tük isimler. Onun görüşüne karışamayız, ama senatoda UMP grubunun çoğunluğu yasaya karşı. Bu hafta toplandık ve aramızda görüştük. Dediğim gibi olur da, teklif senatoya gelirse, mani olmak için elimizden geleni yapacağız, bütün gücümüzle karşı çıkacağız. Teklifin yasaya dönüşmeyeceğini ümit ediyorum, hatta buna inanıyorum. Türkiye'yle asırlardır var olan ilişki bir tasarıyla rehin altına alınamaz, alınmamalı.

BELKIS KILIÇKAYA PARİS


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Birbirlerini suçladılar
 Kilisede bayrak gerginliği
 Kana'da bayram artık mezarlık ziyareti demek
 Sahte 'ateşkes' kısa sürdü
 Bush: İslam büyük bir din
 Mehdi Zana'ya 301 soruşturması
 Bomba ihbarı hastane boşalttırdı
 NATO'dan Afganistan talebi
 Avusturya'da da soykırım tasarısı
 Başkonsolos aleyhine açılan davada karar günü
 BM'den 'Gözaltı süresini uzatmayın' uyarısı geldi
ERGUN BABAHAN
Bayram gazetesi ve SABAH
SABAH'ın tarihinde yaptığı...
MEHMET BARLAS
"Çöldeki döngü" Özal gibi Bush'ları da...
ERDAL ŞAFAK
Son dinozor
"Bir insan yaşamında...
Amerikalıları çıldırttı
Dünya, İngiliz komedyenin yarattığı Borat karakterini konuşuyor.
Zenginle Fakiri Ayıran Duvar
Brezilya'nın Sao Paulo kentinde zengin yerleşim yerleri ve fakir...
Şansımız döndü
Şansımız döndü
Galatasaray'ın golcüsü Ümit,SABAH'a konuştu: "Erciyes maçında rakibin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu